Vaikka Liigan playoff-kamppailut ovat jo hyvässä vauhdissa, on nyt aika mennä hieman ajassa taaksepäin. Ennen ”virallisia” playoff-kamppailuja pelattin Lomarengas-kierros, eli ns. sääliplayoffit.

Lomarengas-kierrokselle pääsee (tai joutuu) joukkueet, jotka sijoittuvat runkosarjassa sijoille 7.-10. Sääliplayoffit pelataan paras kolmesta -systeemillä, eli ensimmäisenä kaksi voittoa ottanut joukkue jatkaa ”virallisiin” pudotuspeleihin.

Sääliplayoffeja on pelattu vuosien ajan, enkä itse ole löytänyt vieläkään sitä kunnon syytä sille, miksi näitä kannattaisi pelata. Liigassa on tällä hetkellä 14 joukkuetta, ja ensi kaudeksi lukema nousee 15 joukkueeseen. Se tarkoittaa siis sitä, että ensi kaudella viiden joukkueen ottelut päättyvät runkosarjaan ja loput jatkavat kevättä kohti.

Tämä järjestely on totta kai hyvä niille joukkueille, jotka ovat runkosarjan loppupuolella sijoilla 11.-13. Sääliplayoffit antavat vielä pientä toivoa siitä, että ottelut jatkuvat vielä pudotuspelien jälkeen, joten otteluissa riittää panosta.

Toinen puoli asiassa on taas se, että nyt playoffeihin pääsee helpommin, kun ei tarvi olla runkosarjassa kuin ”ihan hyvä joukkue”-tasoa, niin kevät jatkuu. Tämä taas laskee otteluiden tasoa, eikä se tee hyvää suomalaiselle jääkiekkoiluille yksilöllisesti, eikä yhteisöllisesti.

Jääkiekon Liigan olisi parempi tehdä niin, että runkosarjan kahdeksan parasta suoraan pudotuspeleihin ja 9.-10. sijoille jääneet joukkueet ulos. Sen lisäksi Liigan pitäisi tuoda takaisin putoamiskarsinnat, joka tarkoittaisi sitä, että ihan runkosarjan viimeiselle kierrokselle asti riittäisi jännitystä. Toiset taistelee paikasta pudotuspeleihin ja toiset putoamiskarsintaa vastaan. Tämä järjestely edesauttaisi suomalaista jääkiekkoilua ja etenkin itse Liigaa nostamaan sarja taas paremmalle jalustalle, mitä se tällä hetkellä on.

 

urjo-08 Juho Yrttiaho, HEO Media