HIFK:n maalivahtipeli on kysymysmerkki TPS-sarjassa. (Kuva: HIFK:n Instagram)

 

Kotimaisen kiekkoliigan pudotuspelit on polkaistu käyntiin. Ottelusarjoja on pelattu kolmen pelin verran. Kääntääkö Mikkelin Jukurit sarjan KooKoota vastaan? Miten käy TPS:n ja Helsingin IFK:n välisessä taistossa?

Teksti: Niko Liikkanen

 Ennakkosuosikkina Rauman Lukkoa vastaan lähtenyt runkosarjan ykkönen Tampereen Tappara johtaa tasaista sarjaa 2-1-otteluvoitoin. Molemmat joukkueet ovat onnistuneet voittamaan kotipelinsä. Kaikki kolme ottelua ovat olleet tuloksellisesti tasaisia pelejä, eikä kummallakaan joukkueella ole tullut pahempia notkahduksia.

Ensimmäisessä pelissä Lukko aloitti väkevästi ja johti ottelua jo 2-0. Toisen erän puolessavälissä Tappara kuitenkin onnistui kääntämään pelin itselleen iskemällä nopeasti kolme maalia. Lassi Lehtinen vaihdettiin pois maalilta, ja tämän jälkeen torjuntavastuuta on kantanut Artjom Zagidulin.

Viime vuoden mestari Lukko on heikentynyt viime kaudesta, joten Tappara luultavammin hoitaa sarjan rutiinilla itselleen Anton Levtchin ja muiden kärkipelaajien johdolla. Tapparan laadukas joukkue on jokaisella osa-alueella Lukkoa edellä, ja on vaikea nähdä Lukon nappaavan ottelusarjasta yli kahta voittoa.

 

Vähämaalinen sarja maalivahtien taistoa

 

Kauden suurin sensaatio Mikkelin Jukurit on Olli Jokisen johdolla kovan paikan edessä, kun Kouvolan KooKoo on haastanut Jukurit toden teolla. Molemmat joukkueet pelaavat Liigan pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa. KooKoo aloitti sarjan hieman yllättäen kahdella voitolla  ja on ajanut Jukurit ahtaalle.

19-vuotias tšekkivahti Nick Malik on torjunut pudotuspeleissä huikealla prosentilla (94,90). Jukureilla on ollut vaikeuksia saada kiekkoa Malikin selän taakse. Jukuritkaan ei maalivahtipeliin kaadu, sillä Oskari Salminen on esittänyt huippuotteita koko kauden.

Kolmannessa ottelussa Jukurit oli jo lähes pakkovoiton edessä ja onnistuikin nappaamaan 1–0 kotivoiton Kapteeni Petrus Palmun maalilla. Kolmannessa ottelussa nähtiin mielenkiintoinen tilanne, kun Aatu Räty sai ulosajon mentyään tuulettamaan Palmun maalin jälkeen maalivahti Malikin eteen.

Jos Jukurit onnistuu saamaan kiekkoa Malikin taakse, on sarja vielä käännettävissä mikkeliläisille. KooKoon tasavahva joukkue on kuitenkin kova haaste Jukureille. Sarjasta on odotettavissa pitkä, joten sen venyminen seitsemään otteluun ei olisi kovin suuri yllätys.

 

Pystyykö Kärpät nousemaan Ilvestä vastaan?

 

Oulun Kärpät oli lähes pakkovoiton edessä keskiviikkona Tampereen areenalla Ilvestä vastaan. Ensimmäisen ottelun ylikävelyn jälkeen Kärpät on päässyt paremmin sarjaan mukaan, ja kahdessa edellisessä ottelussa ratkaisua on haettu jatkoajalta. Kolmannessa ottelussa Ilves jäähyili jatkoajalla, ja Kärpät pääsi kurittamaan. ’

Juha-Matti Aaltonen hiljensi jatkoajalla hallin kovalla rannelaukauksellaan. Aaltonen katsoi toisessa ottelussa itse jäähyaitiosta, kun Ilves ratkaisi voiton, joten osuma maistui tuuletuksista päätellen makoisalta. Ilves johtaa sarjaa tällä hetkellä 2-1.

Ilves koki pahan menetyksen kolmannessa ottelussa, kun joukkueen ykkösketjun sentteri Petri Kontiola loukkaantui David Sklenickan taklauksen seurauksena. Vielä ei ole tiedossa, onko Kontiola tänään pelikunnossa.

Ilveksen maalivahti Marek Langhammer on esittänyt vakuuttavia otteita, kun taas Kärppien maalilla ykkösvahtina lähtenyt Stanislav Galimov vaihdettiin pois avausottelussa ensimmäisen kympin aikana. Nuori Joel Blomqvist on ottanut torjuntavastuun ja pelannut kaksi varsin kelpo ottelua.

Kärppien tulosvastuussa olevien pelaajien täytyy herätä, jos Kärpät mielii jatkaa playoff-urakkaansa. Ykkösketjussa pelaavat Saku Mäenalainen, Ville Leskinen ja Julius Junttila ovat pelanneet pudotuspelit ilman tehopisteitä. Kärpiltä maalinteossa ovat onnistuneet ainoastaan nuoret pelaajat, lukuun ottamatta Aaltosen maalia.

Sisuuntuiko Kärpät voitosta vai käykö Ilves tänään toistamiseen ryöstöretkellä Raksilassa? On vaikea nähdä Kärppien onnistuvan kääntämään sarjaa itselleen laadukasta Ilvestä vastaan, mikäli tulosketju ei herää talviuniltaan.

 

TPS-HIFK: kaikki taas mahdollista

 

Suurseurojen kohtaamisesta ei jännitystä puutu. TPS voitti ensimmäisen ottelun Andrei Karejevin nollapelin myötä lukemin 2-0. Sarja on ollut tähän asti äärimmäisen tiukka. Kahdessa viime ottelussa HIFK on onnistunut kaatamaan TPS:n jatkoajalla 4-3 voitoilla ja johtaa näin ollen sarjaa 2-1.

HIFK:n hyökkäysmateriaali on luultavammin sarjan parasta, sillä tulivoimaa on jokaisessa ketjussa. Maalivahtipeli on pienoinen kysymysmerkki, sillä Michael Garteig loukkaantui runkosarjan lopussa. Maalilla torjuu Niilo Halonen, jolta ei löydy aiempaa pudotuspelikokemusta löydy. Halonen päästikin toisessa ottelussa muutaman helpon maalin, mutta torjui voiton lopulta.

TPS:n maalivahti Karejev on kiistatta Liigan eliittitorjujia. Viimeisimmässä ottelussa HIFK:n ykkösketju alkoi löytää tehoja Jere Innalan (2+1) johdolla, mikä lupailee hyvää HIFK:n kannattajille tuleviin koitoksiin.

Fakta on, että HIFK:n pelaajisto on TPS:ää laadukkaampi, mutta TPS voi kuitenkin hyvällä puolustus- ja maalivahtipelillä tukahduttaa HIFK:n hyökkäysvoimaa. HIFK jatkanee sarjasta, mutta TPS:llä on varmasti sananen sanottavanaan joukkueiden kohtaamisissa.

Pudotuspelit jatkuvat tänään Kärpät-Ilves-ottelulla. Muut sarjat jatkuvat lauantaina.