TPS ja HIFK kohtaavat jo 17 kertaa toisensa pudotuspeleissä. (Kuva: TPS / Facebook)

 

Liigakausi 2021–2022 lukeutuu ehdottomasti viime vuosien arvaamattomimpiin, vallitsevasta maailmantilanteesta puhumattakaan. Jokereiden päätös jättäytyä pois KHL:stä tarjosi liigaseuroille oivan mahdollisuuden täydentää kokoonpanojaan huippuluokan pelimiehillä. 

Teksti: Jesse Hietikko

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtasivat HPK (7) ja Lukko (10) sekä KooKoo (8) ja Pelicans (9). Näistä pareista Lukko ja KooKoo jatkoivat puolivälieriin, joten viralliset pudotuspeliparit ovat seuraavat: Tappara-Lukko, Jukurit-KooKoo, TPS-HIFK ja Ilves-Kärpät.

 

Ilves riepotteli Kärppiä ensimmäisessä pudotuspelikohtaamisessa. (Kuva: Ilves / Twitter)

 

Petojen taiston alku Ilveksen näytöstä

 

Historian saatossa Ilves ja Kärpät ovat kohdanneet kuudesti, joista neljästi Kärpät on onnistunut jatkamaan seuraavalle kierrokselle, Ilves on kerran onnistunut kaatamaan pienpedot semifinaaleissa ja kertaalleen pronssiottelussa. 

Tämän kauden runkosarjassa tupsukorvat olivat selvästi Kärppiä parempia, voittaen joka kerta. Ne ottelut olivat kuitenkin vielä Kärppävalmentaja Lauri Marjamäkeä edeltävän Lauri Mikkolan alaisuudessa. 

Sunnuntaina alkanut pudotuspelisarja oli Ilveksen suvereenia näytöstä: kotijoukkue vei ensimmäisen ottelun nimiinsä vakuuttavalla 5-1-voitolla. Oululaisittain vaisu suoritus täytyy saada käännettyä voitoksi, ja tilaisuus tulee jo tänään, kun joukkueet siirtyvät Oulun areenalle pelaamaan sarjan toista ottelua.

 

Ottaako HIFK revanssin viime vuoden nöyryytyksestä?

 

Viime kevään semifinalistit TPS ja HIFK kohtaavat toisensa jälleen; edellisen sarjan vei nimiinsä TPS otteluvoitoin 3-1. Tämän kauden runkosarjassa TPS oli parempi, voittaen kolme neljästä keskinäisestä kohtaamisesta. Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet peräti 16 kertaa pudotuspeleissä. Tässäkin kategoriassa TPS on ollut selvästi parempi, sarjavoitot turkulaisille 10-6. 

Myös tämä ottelupari alkoi sunnuntaina, ja turkulaisille ilta oli hunajainen, HIFK:lle ei niinkään: ottelu päätyi TPS:n 2-0-kotivoittoon. Pari saa jatkoa tiistaina, kun HIFK pääsee isännäksi. 

Hyökkäysorientoituneiden helsinkiläisten on onnistuttava maalinteossa, mikäli mielivät jatkoon. Laajan materiaalinsa ansiosta HIFK:n pitäisi onnistua voittoja napsimaan, mutta TPS saattaa onnistua tukahduttamaan HIFK:n pelinrakentelun ja mennä jatkoon.

 

Jukurit ja KooKoo: kumman semifinaalineitsyys puhkeaa?

 

Henkistä yliotetta ei ole kummallakaan, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun seurat pelaavat Liigan puolivälierissä. Puheet ’’mestisjoukkueista” voidaan saman tien unohtaa. Vaikka vastakkain ovat Liigan kaksi tuoreinta joukkuetta, molemmat seurat ovat näyttäneet, että ovat kypsiä pelaamaan vaikka mestaruudesta. 

Sensaatiokautta pelannut Mikkelin Jukurit ylsi runkosarjassa peräti toiseksi – roima parannus Olli Jokisen alaisuudessa, kun viime kauden sijoitus oli 14:sta. KooKoo tulee sarjaan pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta, siellä kaatui Lahden Pelicans.

Runkosarjassa voitot menivät tasan 2-2, mutta pisteet kouvolalaisille 7-5. Kaikista ottelupareista tämä on ehdottomasti ennalta-arvaamattomin, mutta Jukureiden huikean lennon perusteella voisi luottaa siihen, että mikkeliläiset menevät parista jatkoon.

 

Tapparan kultakypärä Anton Levtchi voitti pistepörssin 61 tehopisteellä. (Kuva: Tappara / Facebook)

 

Runkosarjan voittaja vastaan viime kevään mestari 

 

Viime kevään semifinalistit Tappara ja Lukko kohtaavat jälleen kerran toisensa. Viime kevään mestari Rauman Lukko lähtee tällä kertaa eri asetelmista Tapparaa vastaan, Keväällä 2021 raumalaiset tylsyttivät kirvesrinnat ja etenivät finaaleihin otteluvoitoin 3-1. 

Silloin Lukko oli kuitenkin ylivoimainen, tänä kautena meno on hiipunut. Oikeastaan vain KalPan loppukauden sulaminen varmisti sen, että raumalaiset nähdään pudotuspeleissä. Lukko kuitenkin osoitti sinnikkyytensä ja voitonhalunsa kaatamalla HPK:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. 

Runkosarjan voitot menivät tasan 2-2, pisteet raumalaisille 7-5. Tappara lähtee ottelusarjaan runkosarjan voittajana ja ennakkosuosikkina. Lukon yllätysmahdollisuutta ei silti voi lukea pois, sillä mikäli raumalaisten peli lähtee viime kevään tapaan rullaamaan, voi meno olla pysäyttämättömän kovaa.

Jokereista Liigaan siirtyneet pelaajat:

Henri Ikonen (Lukko)

Julius Junttila (Kärpät)

David Sklenicka (Kärpät)

Marko Anttila (Ilves)

Henrik Haapala (Ilves)

Iiro Pakarinen (HIFK)

Teemu Turunen (HIFK)

Veli-Matti Savinainen (Tappara)

Otto Leskinen (Tappara)

Hannes Björninen (Pelicans)

Niklas Friman (HPK)