Manchester United on tällä hetkellä Valioliigassa viidentenä, Eurooppa-liigaan oikeuttavalla sijalla. Tämä ei yksinkertaisesti riitä.

Isolla rahalla kesän siirtoikkunassa operoineen Manchester Unitedin kausi uhkaa päättyä suureen epäonnistumiseen. Kyllä, viidettä sijaa voidaan pitää suurena epäonnistumisena. Kaiken lisäksi Arsenal hengittää niskaan kahden pisteen päässä. Mikä Unitedin on ajanut näin ahtaalle?

Tällä kaudella joukkueen suurin murheenkryyni on ollut maalinteko. Manchesterilaiset ovat tehneet Valioliigassa 28 otteluun 42 maalia. Muihin kärkijoukkueisiin verrattuna tämä on äärimmäisen huono lukema. Chelsea on osunut 60 kertaa, Tottenham 57 kertaa, Liverpool 64 kertaa, Man City 56 kertaa, Arsenal 58 kertaa ja jopa Everton Romelu Lukakun johdolla 52 kertaa.

Unitedin maaleista 15 on laukonut ruotsalaistähti Zlatan Ibrahimovic. Zlatanin takana on ollut hiljaista. Juan Mata on tehnyt kuusi maalia ja maailmanennätyssummalla Manchesteriin siirtynyt Paul Pogba on osunut neljästi.

Viimeisimpänä United jäi maalittomaan tasapeliin West Bromwichia vastaan lauantaina. Joukkueen perisynti on tällä kaudella ollut tehottomuus. Paikkoja syntyy jokaisessa ottelussa tehdä 2-3 maalia, mutta ratkaisevilla hetkillä Unitedin pelaajat jäätyvät totaalisesti. Viimeisimmässä koitoksessa joukkue onnistui rakentamaan 18 maalintekopaikkaa, joista se sai ainoastaan kolme laukausta maalia päin. Palloa joukkue hallitsi 75-prosenttisesti. Muutama kierros ennen tätä United pelasi 1-1 tasapelin Bournemouthia vastaan. Tuossa ottelussa Unitedilla oli 20 maalintekoyritystä ja seitsemän laukausta kohti maalia. Pallonhallinta oli Unitedille 69-prosenttisesti. Ainoan maalin tuolloin teki puolustaja Marcos Rojo.

Man Unitedin hyökkäyksessä hyvän arvosanan pystyy antamaan ainoastaan Zlatanille. Marcus Rashford sekä Anthony Martial ovat olleet kuin varjoja viime kaudesta. Henrikh Mkhitarjan rakentaa paikkoja hyvin, mutta ratkaisevaksi maalintekijäksi hänestä ei toistaiseksi ole ollut.

Maalinteko-ongelmien lisäksi toinen pulma löytyy keskikentällä. Pogballe ei ole löydetty täydellistä roolia, ja miehen pelipaikka vaihtuu lähes joka otteluun. Silti Pogban rooli on joukkueelle tärkeä. Tällä hetkellä Ander Herreran ja Pogban ollessa poissa kokoonpanosta, pelinrakentaminen on Michael Carrickin sekä Marouane Fellainin varassa. Carrick on elintärkeä pelaaja puolustussuuntaan, mutta pelinrakentamiseen hän ei ole optimaalisin vaihtoehto. Fellaini puolestaan on pelinrakentelussa hyödytön. Miehelle sopivampi rooli olisi olla target-pelaajana ylempänä hyökkäyksen apuna.

José Mourinholla on loppukaudeksi melkoinen työmaa. Mourinhon täytyy saada hyökkäys terävämmäksi ja tehokkaammaksi, sekä ratkaista keskikentän pelinrakentamiseen liittyvät ongelmat. Piste-eroa Mestarien liigan karsintaan oikeuttavaan sijaan on tällä hetkellä viisi. Ilman Mestarien liigaan pääsyä tämä kausi on farssi.

Kuva: Oskari Andersson