– Me alotettiin silleen et me tehtiin vähän tarroja ja liimattiin niitä mihin sattuu. Ei me istuttu alas ja päätetty että tehdään firma ja liiketoimintasuunnitelma. Billebeino on Juhani Putkosen ja jääkiekkoilija Ville Leinon perustama vaatebrändi, joka on noussut viidestä sadasta tarrasta miljoonabisnekseksi.
Maailman nuorin 37-vuotias, Billebeinon toimitusjohtaja Juhani Putkonen istuu rennosti sohvalla Billebeinon toimistolla Helsingin Hernesaaressa. Huppariin ja lippalakkiin sonnustautunut Putkonen vaikuttaa tapaamisen ensihetkestä asti erittäin rennolta ja puheliaalta kaverilta – ja sitä hän onkin. Oma mielikuva Putkosen iästä on hyvin kaukana 37-vuotiaasta. Nuorekas olemus ja rento ote elämästä, joka heijastuu Juhanista ei todellakaan kieli siitä, että vastapäätä istuu 37-vuotias toimitusjohtaja.
– Olikohan tossa mun vastauksessa nyt mitään järkeä? En kyllä edes muista enää alkuperäistä kysymystä. Koita pointata sieltä jotain. Rento, mukava ja nauravainen Putkonen eksyy välillä vastauksissaan kauas alkuperäisestä aiheesta, ihan vaan sosiaalisen ja puheliaan luonteensa ansiosta. Putkosen kanssa jutellessa tuntuu helposti siltä, että jututan jo vanhaa tuttavaa. Juttu etenee helposti, eikä kiusallisia hiljaisia hetkiä tule.
Billebeinon tavoitteena kansainvälistyminen
Billebeino on Juhani Putkosen ja jääkiekkoilija Ville Leinon perustama vaatebrändi, joka sai alkunsa viidestä sadasta tarrasta. Billebeino aloitti muutamalla mallilla verkkokauppatoiminnan vuonna 2014 ja on sittemmin luonut uskottavan brändin, joka on saanut jalansijaa suomalaisessa katukuvassa.
Billebeino on luonut kestosuosikkien ohella myös rajoitettuja mallistoja, joista ehkä eniten huomiota on saanut yhteistyö Hartwall Original Long Drinkin kanssa. Viimeisin mallisto yhdistää Billebeinon ja retrosankari Mustanaamion.
Putkonen ja Leino on edennyt pienin askelin kohti menestyvää bisnestä. Seuraavaksi tavoitteena on suunnata ulkomaille.
Sosiaalinen someguru
Varkautelaislähtöinen Putkonen tykkää käyttää sosiaalisen median kanavia, kuten Snapchat ja Instagram ja hänet tunnetaankin somessa Putcolana. Kysyttäessä eroa Putcolan ja Putkosen välillä, Juhani naurahtaa ja toteaa olevansa aika rehellinen somekanavissaan.
Lisäksi myös omat sosiaalisen median kanavat ja niihin luotu sisältö tukevat Billebeinon liiketoimintaa, jonka markkinointi alkumetreillä pohjautui pitkälti sosiaaliseen mediaan ja vaikuttajamarkkinointiin.
Juhani kertoo olevansa sosiaalinen ja tutustuvansa helposti uusiin ihmisiin. Ville Leinoon hän tutustui ”ehkä 7, 8 tai 9 vuotta sitten” yhteisen tuttavan, Tuomas Vänttisen kautta Buffalossa. Samoihin aikoihin lähti idea NHL Without a Map –ohjelmasta. Nyt kuudetta kautta pyörivä ohjelma tutustuu jääkiekon maailmaan pintaa syvemmältä.
– Se eka kausi oli siis ihan farssi, kun saatiin idea että kuvataan kännyköillä videota. Meillä oli eri puhelimet eikä ne videomatskut toiminut yhteen ollenkaan, akku loppu ja puhelimissa oli muistit täynnä. Mutta olihan se hauskaa, Juhani nauraa.
– Se on aika legendaarinen se meidän ykköskausi, kun me mennään siellä ihan turisteina ja oltiin ihan paniikissa kun päästiin johonkin koppiin vierailulle.
Ensimmäisen kauden jälkeen tekniikka on kehittynyt ja Juho Mannisen, eli J-Manin editointitaidot on kohentunut matkan varrella huomattavasti.
Euroopan köyhin toimitusjohtaja: Paperitehtaalta koulun kautta unelmaduuniin
Euroopan köyhimmän toimitusjohtajan tittelin kavereiden WhatsApp-ryhmässä saaneen Putkosen mielestä rahaa tärkeämpää on se, että hän saa tehdä elääkseen jotain sellaista, joka ei tunnu ”kahdeksasta neljään liukuhihnatyöltä”. Putkosen kasvoilta ja puheesta paistaa kiitollisuus. Kiitollisuus siitä, että saa tehdä niitä omia juttuja ja on päässyt tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa.
Etenkin NHL WAM –ohjelman myötä Putkonen on päässyt paikkoihin, joihin tavan tallaaja ei edes osaa haaveilla pääsevänsä.
Ennen Billebeinoa tai NHL WAM:ia Putkonen työskenteli reilut viisi vuotta paperitehtaalla Varkaudessa. Hyvä palkka kolmivuorotyöstä piti Putkosen töissä niinkin pitkään, kunnes viiden vuoden jälkeen hän totesi haluavansa elämältään jotain muuta. Osaltaan muutokseen vaikutti myös se, kun kaverit ajan myötä muuttivat muualle ja se sai myös Putkosen ajattelemaan urasuunnitelmiaan uusiksi.
26-vuotias Putkonen aloitti ammattikorkeakouluopinnot Jyväskylässä viestinnän linjalla ja valmistui neljä vuotta myöhemmin. Välissä hän ehti kokeilla myös puhelinoperaattorin asiakaspalvelutehtäviä, jotka motivoivat kuitenkin suorittamaan koulun loppuun rivakasti ja kohti oman alan työtehtäviä.
Kysyttäessä vinkkejä ja viisaita sanoja nuorille, on Putkosen elämänohjeet hänen omasta mielestään hyvin kliseisiä, mutta kommentista heijastuu myös kokemus ja eletty elämä.
– Todella kliseinen väsynyt vastaus; usko itseesi ja löydä se sun oma juttu, mutta se on ihan fakta. Mä oon joskus sitä ihan oikeesti miettinyt. Eikä kannata stressata liikaa ja odottaa että niitä työn tuloksia tulee heti. Mäki olin 26 kun menin AMK:n ja muut siellä oli semmosia parikymppisiä. Valmistuin kolmekymppisenä ja sen jälkeen vasta löyty NHL WAM ja Billebeino. Kyllä se oma juttu sieltä tulee.
Putkosta itseään ajaa eteenpäin omien juttujen tekeminen. Se motivoi, kun saa tehdä kahta omaa juttua ja ihan oman näköisesti. Billebeino on Putkosen ja Leinon näköinen, niin mallistoltaan, kun viestinnältäänkin, sekä ihan tavassa miten koko homma sai alkunsa. Ville suunnittelee ja toteuttaa suurimman osan mallistosta, mutta ennen julkaisua kaverukset tekevät yhdessä päätöksen tuotteiden kohtalosta.
– Se täs on ollu siistiä, varsinkin Billebeinossa, et me ollaan tehty ihan omalla tavalla tätä. Me alotettiin koko homma silleen, et me tehtiin vähän tarroja ja liimailtiin niitä vähän mihin sattuu, eikä missään vaiheessa Villen kanssa istuttu alas ja mietitty että olis siistiä tehä vaatemerkki, tehdään firma ja liiketoimintasuunnitelma. Et me vaan ruvettiin duunaamaan ja ollaan menty aika eri polkua, kun moni muu firma. Mutta tää on ollut aika semmonen meidän näkönen. Enkä mä väitäkään, että tää olis mistään yrittäjän oppikirjasta, tai että se toimis kaikilla. Mut kyllähän se ajaa eteenpäin, kun näkee että miten mekin ollaan kasvettu. Tehtiin viis sataa tarraa ja nyt tää on jo tosi iso bisnes.
Hektistä arkea tasapainottaa urheilu ja Netflix
Putkosen hektistä arkea tasapainottaa jääkiekko ja sulitso (sulkapallo). Kaveriporukalla on sulitsobois WhatsApp-ryhmä, josta pelikaveriksi viime aikoina on irronnut vain YleX:n juontaja Viki. Sulitson ja jääkiekon lisäksi Putkonen rentoutuu yksin kotona television tai Netflixin parissa. Lisäksi hän nauttii penkkiurheilusta, joko televisiosta tai paikan päällä.
– Mä seuraan tosi paljon urheilua. Oon menossa tänäänkin kattomaan frendin jääpallo-peliä, eilen katottiin toisen frendin kanssa lätkää. Tykkään olla tosi paljon himassa silleen, et katon vaan urheilua, Netflixiä tai leffaa. Ja pelaan lätkää ja sulitsoa. Mä oon nyt kahden pelin voittoputkessa Vikiä vastaan. Meillä on sulitsobois-ryhmä WhatsAppissa, siellä on kyllä muiden osanotto ollu viime aikoina vähän huonoa, et me Vikin kanssa pelataan vaan tyyliin kahdestaan.
NHL Without a Map ja Billebeino tukevat toisiaan
On kadehdittavan hienoa, miten Putkonen on yhdistänyt kaksi niin erilaista juttua toimivaksi kokonaisuudeksi. Kuvatessaan NHL WAM-ohjelmaa, hän tapaa paljon suomalaispelaajia, jotka jo odottavat uusia Billebeino-tuotteita tuliaisina kotimaasta.
– NHL Without a Map ja Billebeino tukee tosi hyvin toisiaan. Kun lähdetään Juhon kanssa kuvausreissulle, pystyn ottamaan muutamia meidän tuotteita mukaan. Ja se on oikeestaan mennyt jo vähän siihen, että kundit jo kyseleekin multa, että otatko jotain uusia tuotteita mukaan. Aluksihan se oli sitä, että niitä tuotteita sai vähän tyrkyttää niille. Mutta kaikki on ollu tosi fiiliksissä kyllä mukana alusta asti ja nykyään ne on kyllä tosi mielissään, kun ne tietää että sieltä saattaa jotain tuotteita tulla mukana.
On sanomattakin selvää, että se missä Juhani Putkonen on nyt, ei ole tullut ilmaiseksi. Sosiaalisen luonteen, sitkeän tekemisen ja muutaman onnenpotkun lisäksi Putkonen on tehnyt paljon töitä ja uskonut itseensä.
– Mieleenpainuvia kokemuksia vuosien varrella on ollut paljon, mutta helppo valinta mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi on NHL WAM-kuvausreissu Chicagoon, kun oltiin tapaamassa Antti Raantaa. Chicago Blackhawksin kapteeni Jonathan Toewsilla ja hänen vaimollaan oli tuparit ja saatiin kutsu sinne. Se oli semmonen juttu joka ei ihan heti unohdu.
Melkoinen matka paperitehtaan kolmivuorotyöstä NHL-kapteenin tupaantuliaisiin.
Viimeiseksi kysyttäessä, onko Putkosella itsellään jotain lisättävää keskusteluun, hän toteaa NHL WAM 6. tuotantokauden olevan nyt menossa, ja muistuttaa Billebei-no X Phantom-sarjan olemassaolosta – pilke silmäkulmassaan ja naurahtaa päälle.
Teksti: Hanna Rautio
Kuvat: Heidi Viitamaa