Kuva: pk35miehet/Instagram

Veikkausliiga potkaistiin käyntiin jo huhtikuun alussa. Viimein myös Ykkönen saadaan liikkeelle, kun maanantaina 18. huhtikuuta pelataan täysi kierros. Nouseeko FC KTP takaisin pääsarjatasolle vai pelataanko Veikkausliigaa ensi kaudella Turussa jälleen kahden seuran voimin?

Teksti: Tatu Haglund

Ykkösessä 12 joukkuetta pelaa tälläkin kaudella kaksinkertaisen sarjan, mutta sarjasysteemiin on tehty pieniä viilauksia.

Kaikkien joukkueiden pelattua toisiaan vastaan kahdesti, sarja jakautuu ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Sijat 7-12 pelaavat keskenään vielä kertaalleen, jonka päätteeksi kolme pohjimmaista putoaa suoraan Kakkoseen.

Ylemmän jatkosarjan voittaja nousee syksyn päätteeksi suoraan Veikkausliigaan kaudeksi 2023. 

Ylemmän jatkosarjan jälkeen 3. ja 4. sijoittuneet joukkueet pelaavat keskenään yksiosaisen ottelun. Tämän ottelun voittaja pelaa sarjassa toiseksi sijoittunutta vastaan niin ikään yksiosaisen ottelun. Voittaja etenee kaksiosaiseen karsintaan Veikkausliigan 11. sijoittunutta joukkuetta vastaan.

Kyseinen systeemi on käytössä tällä kaudella Ykkösessä ensimmäistä kertaa.

 

Kuka vie ja kuka vikisee?

 

Suurimpia nousijasuosikkeja tällä kaudella ovat TPS, FC KTP ja viime kaudella alisuorittanut KPV. Näillä seuroilla on sarjan suurimmat pelaajabudjetit, ja kaikki ovatkin asettaneet tavoitteekseen nousun Veikkausliigaan kaudelle 2023.

Ykkönen on ollut viime vuosina erittäin tasainen sarja, jossa jokaisesta pisteestä käydään kovaa kamppailua. Se näkyy myös edellä mainittujen seurojen lisäksi myös muiden joukkueiden tulostavoitteissa.

Mihin pystyvät helsinkiläisjoukkueet PK-35 ja IF Gnistan? Kaksikko oli viime kaudella sarjan keskikastia, mutta tavoite tälle kaudelle on molemmilla sama: sijoittua neljän parhaan joukkoon.

Ainoastaan PEPO on ilmoittanut tavoitteekseen säilyttää sarjapaikkansa. Kaikkien muiden seurojen tavoitteena on vähintään yläloppusarja, ja muun muassa Ekenäs IF ja FF Jaro hamuavat taisteluun suorasta noususta.

PEPOn lisäksi kolmea muuta sarjanousijaa on helppo kaavailla putoamistaisteluun. Sekä JäPS, SJK Akatemia että Pargas IF ovat vahvistuneet viime kaudesta, mutta sarjassa säilyminen on kovan työn takana.

Kaiken kaikkiaan odotettavissa on erittäin tasainen kausi, jossa jännitystä riittänee aina viime metreille saakka.

Avauskierroksen ottelut:

KPV-MP

Gnistan-PK-35

JäPS-FF Jaro

Pargas IF-SJK Akatemia

Ekenäs IF-TPS

FC KTP-PEPO