Dartsin suosio on kasvanut myös suomalaisten penkkiurheilijoiden keskuudessa. (Kuva: pixabay)

 

”ONE HUNDRED AND EIGHTYYY”, näin tuomari huudahtaa, ja yleisössä käynnistyvät karnevaalit. Tuhannet ihmiset ovat saapuneet paikan päälle katsomaan tikanheittoa. Ilmassa on juhlahumua, katsojat ja darts-fanit ovat pukeutuneet toinen toistaan hullunkurisempiin asuihin.

Teksti: Lauri Vaininen

Yksi herrasmies nousee yleisöstä ja aloittaa laulamisen kovaan ääneen. Muu yleisö tarttuu  tulkintaan eikä aikaakaan, kun koko englantilaisyleisö laulaa yhteen ääneen. “If you love the darts, stand up. If you love the darts, stand up.”

Iso-Britannian pubeista ja baareista levinnyt peli on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion. Varsinkin Saksassa ja Hollannissa pelillä on vahva asema.

501 on dartsin pelatuin pelimuoto. Pelissä kaksi pelaajaa heittää vastakkain vuorotellen kolme tikkaa. Dartsin pisteytys on hyvin yksinkertainen: taulussa on 20 erilaista sektoria numeroituna 1-20 väliltä.

Taulun ulkoreunalla joko vihreä tai punainen alue on tupla, johon pelaaja yrittää osua, kun hän yrittää lopettaa peliä. Taulun sisäpuolella oleva pienempi sektori on nimeltään tripla. Siihen osuessa pelaaja saa pisteensä kolminkertaisena.

Maksimipisteet ovat yhdellä heittokierroksella 180 pistettä, jolloin tulee osua kolme kertaa numeron 20 triplasektoriin. Pelin voittaa se, joka onnistuu heittämään joko tuplasektoriin tai häränsilmään. 501:n maksimitulos on 9-tikan lopetus. Se tarkoittaa, että pelaaja saa yhdeksällä tikalla tuon 501 pistettä.

 

Ensimmäinen suomalainen ammattilaiskiertueella 

 

Pandemia-aikana, kun muu urheilu on ollut yleisöltä enemmän tai vähemmän kiellettyä, darts on kasvattanut suosiotaan muun muassa Suomessa. Dartsin maailmankiertueella on nähty myös suomalaisedustusta. Kaudella 2019-2020 tehtiin suomalaista darts-historiaa, kun Marko Kantele onnistui ensimmäisenä suomalaispelaajana saavuttamaan ammattilaiskiertuepaikan (Pro Tour- kortin) PDC-kiertueelle.

Kantele majailee maailmanlistalla sijalla 129. Dartsissa on kaksi eri kattojärjestöä PDC (Professional Darts Corporation) sekä BDO (British Darts Organisation), joista ensin mainitulle Marko Kantele sai Tour-kortin.

PDC on liitoista varakkaampi, ja  myös palkintorahoissa on valtavat erot liittojen välillä. PDC-liiton maailmanmestari kuittaa palkintorahoja huikeat puoli miljoonaa puntaa, kun taas BDO-liiton maailmanmestaruudesta voittaja saa “ainoastaan” 100 000 puntaa. 

Viime aikoina suomalaiset penkkiurheilijat ovat ottaneet omakseen joka torstaina käytävät dartsin Premier Liigan kisat. Pelipaikka vaihtuu, ja kisoja käydään ympäri Iso-Britanniaa sekä Saksassa ja Hollannissa.

Premier Liigaan osallistuu maailmanlistan kahdeksan parasta pelaajaa. Jokaisen viikolla pelaajat pelaavat Best Of 11 -systeemillä, jossa ensimmäisenä kuusi legiä voittanut pelaaja voittaa ottelun.

Kahdeksan pelaajaa pelaa puolivälierät, välierät ja finaalit. Tämä kisamuoto on yksi seuratuimmista ellei jopa seuratuin yleisön keskuudessa. Eilen  Nottinghamissa kisatussa Premier Liigassa voittajaksi kruunattiin kaksinkertainen maailmanmestari “Lentävä Skotti” Gary Anderson