Urheilulajeja on monia, jotkut fyysisempiä kuin toiset, mutta oikeuttaako se kiusaamista ja syrjintää lajeja kohtaan? Snookertähti Shaun Murphy joutui kiusatuksi ja syy siihen oli hänen haaveensa snookerammattilaiseksi pääsemisestä.

Maailmassa harrastetaan monenlaisia urheilulajeja sekä ammattikisoja. Suurimmat urheilulajit mediassa ovat kuitenkin monesti fyysisiä urheilulajeja. Mutta miksi muita lajeja sitten vähätellään, jos ne ovat vähemmän fyysisiä?

Snookertähti Shaun Murphya kutsutaan nimellä Taikuri ja hänet tunnetaan loistavasta lyöntitekniikastaan, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Murphy joutui nuorena kuitenkin kiusaamisen kohteeksi jopa omilta opettajiltaan. 

– Koulussa jouduin opettajien kanssa episodiin, jossa opettaja otti minut sivuun aggressiivisesti ja sanoi minulle, että tämä snookerpaska oli turhaa ja ajan haaskausta, Shaun Murphy kertoi Eurosportin haastattelussa.

Opettajat, joiden tehtävä on saada nuorisosta kaikki irti, olivat snookerpelaajan haaveita vastaan. He eivät ymmärtäneet, miksi Murphy ei pystynyt olemaan niin kuin muut oppilaat. Onko maailma mennyt siihen suuntaan, että pienemmissä urheilulajeissa ei ole tilaa nuorisolle?

Murphy kertoi haastattelussa, kuinka ryhmä oppilaita antoi hänelle elämänsä selkäsaunan. He olivat pahoinpidelleet Murphyä ja jättivät hänet vessaan omaan verilätäkköönsä.

Syy miksi snookertähti joutui nuorena kiusauksen kohteeksi löytyi hänen kiinnostuksestaan snookeria kohtaan. Hänet nähtiin erilaisena, sillä hän pelasi snookeria ja myös löysi itsensä opettajien seurasta useammin kuin omanikäistensä seurasta.

Snookerin, kuten muidenkin pienempien lajien harrastaminen voi olla monien silmissä vain vapaa-ajan tai rikkaiden ihmisten pelejä. Monet pyrkivät kuitenkin tekemään uraa näistä “erikoislajeista”, mutta ne eivät saa samanlaista arvostusta kuin suuremmat lajit.

Nuoriso on kaikki kaikessa, ja ilman heitä monet lajit jäävät historiankirjoihin. On tärkeää saada nuoret kiinnostumaan muistakin lajeista kuin maailman seuratuimmista, mutta tämä ei ole helppoa. Jos uhkana on kiusaus ja syrjintä, voi lajin aloittaminen tuntua vaikealta.

Nykymaailmassa myös videopelit ovat nousseet perinteisten urheilulajien tasolle, vaikka monet eivät näekään niitä urheiluna. Eurheilua pidetään kilpaurheiluna ja peleissä on isot rahat kyseessä.

Onko siis oikeutettua syrjiä lajeja, jotka eivät välttämättä ole yhtä fyysisiä kuin muut, ja miten tästä esteestä päästään yli?