Kuva: Brad Soderberg/Minnesota Wild/Twitter

Mikko Koivu teki myöhään sunnuntai-iltana suomalaista jääkiekkohistoriaa. Hänen paitansa jäädytettiin ensimmäisenä Minnesota Wildin seurahistoriassa Xcel Energy Centerin kattoon. Koivu oli luottokapteeni niin Wildissa kuin Leijonissa.

Teksti: Joonas Nikander

1035 ottelua, 711 pistettä, 205 maalia, 33 voittomaalia ja 506 syöttöä. 19 805 minuuttia kentällä ja 9451 aloitusvoittoa. Näistä lukemista on Mikko Koivun NHL-ura tehty. 

Myöhään sunnuntai-iltana Koivun paita jäädytettiin juhlallisessa seremoniassa Minnesota Wildin hallin kattoon. Mikko Koivun paidan jäädytys on Wildin seurahistorian ensimmäinen.

Koivun ammattilaisura alkoi Turussa TPS:n riveissä. Koivu voitti 17-vuotiaana ja ensimmäisellä kaudellaan Suomen mestaruuden, vaikka ei pelannut peliäkään pudotuspeleissä. Vuonna 2001 Mikko Koivu varattiin NHL:n kirkkaisiin valoihin koko varaustilaisuuden kuudentena pelaajana. 

Tie rapakon taakse ei auennut heti, sillä Koivu siirtyi vasta kolme vuotta myöhemmin NHL:n työsulkukaudella Pohjois-Amerikkaan pelaamaan AHL-seura Houston Aerosin. NHL-debyytti tapahtui kaudella 2005-2006. 

Mikko Koivu oli Minnesota Wildin kapteeni melkein koko uransa ajan. Koivu sai ensimmäisen kosketuksen kapteeniuteen kaudella 2007-2008. Kaksi seuraavaa kautta hän oli joukkueen varakapteeni. Tämän jälkeen hänet valittiin kapteeniksi, jona  hän toimi vuosina 2009-2020 ennen siirtoaan ja viimeistä kautta Columbus Blue Jacketsin riveissä.

Mikko Koivun merkitys myös suomalaiselle jääkiekolle on valtava. Koivu on toiminut Suomen maajoukkueen kapteenina useissa arvokisoissa. Kirkkain kruunu olivat vuoden 2011 MM-kisat, jossa Koivu vei Suomen maailmanmestaruuteen. Myös vuoden 2007 jatkoaikamaali välierässä Venäjää vastaan muistetaan. Tuolloin mitalikaappiin tuli hopeaa. 

Arvokisamitaleita löytyykin Koivun palkintokaapista useita. Mikko Koivu on voittanut leijonapaidassa kaksi olympiamitalia, hopeisen ja pronssisen. MM-kisoista Koivun meriittilistalta löytyy muun muassa yksi kulta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Seremonioiden jälkeen pelattiiin Minnesota Wildin ja Nashville Predatorsin kamppailu. Predators ja Roman Josi pilasivat minnesotalaisten juhlatunnelman voittamalla ottelun tennislukemin 6-2.