Suomalainen maajoukkuekiekko voi paremmin kuin koskaan ennen. Leijonat voittavat kaikissa mahdollisissa ikäluokissa ja NHL:ään virtaa valioyksilöitä vuosi toisensa jälkeen. Kiitos tästä kuuluu tietenkin suomalaiselle pelaajatuotannolle. Mutta on yksi asia jossa jääkiekko on pahasti muita lajeja perässä maajoukkueen osalta ja se on katsomokulttuuri.

Jääkiekko on Suomessa seuratuin urheilulaji niin maajoukkuetasolla, kuin sarjatasolla mitattuna. Juuri pelattua nuorten Leijonien loppuottelua seurasi parhaimmillaan 544 000 ihmistä joka on uskomaton määrä Suomen kokoiselta valtiolta. Kun tähän lisätään ottelun alkamisajankohta (klo: 03.00), voidaan huoletta todeta suomen olevan jääkiekko kansaa.

Suomalaisten omistautumisesta jääkiekolle voisi olettaa, että maajoukkueotteluissa tunnelma olisi katossa ja omaa maata kannatettaisiin täysin rinnoin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan täpötäydessä hallissa vallitsee usein häiritsevä hiljaisuus, jonka rikkoo ainoastaan muutaman vastustajajoukkueen kannattajien yksittäiset huudot. Ääntä kotiyleisöstä lähtee vasta punalampun sytyttyä maalin takana.

Suurimpana syynä hallin hiljaisuuten pidän organisoidun kannattajaryhmän puutuumista. Miksi tällaista ei maajoukkueella vielä ole? Samaan aikaan jalkapallosta löytyy SMJK, lentopallosta FinFanTeam ja koripallosta Susijengi fanit. Jokainen edellä mainituista faniyhdistyksistä toimii tiiviisti yhteistyössä oman lajiliittonsa kanssa.

Päätin siis kysyä Suomen Jääkiekkoliitolta sekä EtäKärppien hallituksen jäseneltä muutamia kysymyksiä kyseisestä aiheesta.

Onko puhetta ollut ydinkannattajaryhmän perustamisesta Leijonille ?

Liitto: Kyllä siitä on puhuttu aina säännöllisin välein, mutta me ollaan lähdetty siitä, että se ei voi olla Jääkiekkoliiton organisoimaa toimintaa. Vaan sen pitäisi syntyä jollain tavalla itsenäisesti.

EtäKärpät: Sitä on haikailtu, mutta ei kukaan yksityishenkilönä ole halunnut ottaa sitä työn alle. Se on kuitenkin aika iso projekti.

Kenen pitäisi ottaa päävastuu tällaisen perustamisesta?

Liitto: Me ollaan lähdetty siitä, että se ei voi olla Jääkiekkoliiton organisoimaa toimintaa. Vaan sen pitäisi syntyä jollain tavalla itsenäisesti.

EtäKärpät: Kyllä siinä pitäisi joku yhdistys olla takana, koska ei sitä mitenkään talkoovoimin tai yhden ihmisen toimesta voida hoitaa.
Aikooko liitto tukea toimintaa samalla tavalla kuin esim jalkapallossa ja koripallossa?

Liitto: Kyllä varmasti. Tottakai siitä pitää sitten sopia heidän kanssaan yhteiset pelisäännöt, että mitä se sitten tarkoittaisi käytännössä. Liitto myös ilomielin soisi sen, että jonkinlainen faniryhmä olisi olemassa.

EtäKärpät: Miksi ei, mun mielestä se ois kuitenkin kaikkien etu. Jos tällainen yhdistys perustettaisiin niin luulisi että liitto haluaisi olla siinä mukana.

Minkälaista tukea liitto voisi tarjota/toivotaan tarjoavan?

Liitto: Liitto voisi jotain fanikatsomoita varata tietyistä katsomon lohkoista, kun otteluita Suomessa pelataan. Myös järjestää yhteisiä fanitapaamisia ja muita yhteisiä juttuja yhdessä faniyhdistyksen kanssa.

EtäKärpät: Varmaan ensiksi näkyvyyttä ja uskottavuutta, koska jos joku vaan perustaisi tuollaisen yhdistyksen niin ei ihmiset siihen välttämättä luottais. Jos se olisi sitten virallisen tahon markkinoima, niin uskon että ihmiset erilailla siihen suhtautuisi ja ottaisi muutenkin vakavammin.

Voivatko eri Liiga-joukkueiden kannattajat toimia yhdessä tällaisessa toiminnassa?

EtäKärpät: Mä tiedä että meidän porukalla ei siihen ole aikaa. Varsinkin nyt kun playoffit lähestyy, niin siinä on jo nyt aika kova homma saada se homma pyörimään. Meillä EtäKärpissä kuitenkin kaikki hoidetaan talkoovoimin ja vapaaehtoiset sitä pyörittää. Se että siihen otettaisiin tuollainen toinen iso juttu siihen rinnalle, niin en usko että se sieltä lähtisi ainakaan. Kyllä meillä keskitetään se energia siihen Liigajoukkueen tukemiseen.

Näiden kommenttien jälkeen on vaikea käsittää sitä, että Leijonilla ei vielä tähänkään päivään mennessä organisoitua faniryhmää. Pöytä on nyt katettuna vapaaehtoiselle ja liiton tuki on myös taustalla. On aika tuoda sama fanikulttuuri maajoukkue peleihin, mikä Liigasta jo löytyy.

Suomen Jääkiekkoliitto: Henna Malmberg, viestintäpäällikkö
EtäKärpät: Miia Niskakoski, hallituksen jäsen

Toimittaja: Miika Juvonen