(Kuva: Lauri Vaininen)

Arvioiden mukaan Aasiassa on noin sata miljoonaa snookerin pelaajaa, joista  60 miljoonaa tulee Kiinasta. Englannissa harrastajien määrä liikkuu 12 000:n paikkeilla. Miksi laji ei innosta Yhdysvalloissa?

Teksti: Lauri Vaininen

Snooker on nostanut huimasti päätään katsojalukujen sekä palkintorahojen kehityksessä. Tällä on ollut lajille vain positiivisia vaikutuksia, sillä kansainvälisten kilpailujen lisääntyminen on mahdollistanut rankinglistalla  heikompienkin pelaajien pärjäämisen taloudellisesti. 

Lisääntyneiden kisojen vuoksi myös ennalta heikompien pelaajien mahdollisuudet pärjätä turnauksissa ovat parantuneet viime viiden vuoden aikana. Jordan Brown onnistui voittamaan sensaatiomaisesti vuoden 2021 Englannin avoimet, jossa hän löi katkaisuerässä Ronnie O’Sullivanin 9-8. Tuolloin Brown majaili maailmanlistan sijalla 81.

Ronnie O`Sullivania pidetään yhtenä kaikkien aikojen snookerpelaajista. (Kuva:_RocketFan147/Twitter)

Toinen suurehko yllätys oli viikko sitten kilpailtu Gibraltar Open, jossa voittajaksi kruunattiin Robert Milkins (sijoitus ennen kisoja 44:s). Tuoreella maailmanlistalla sijoitus koheni 28:nneksi. Milkins kuittasi voitostaan 50 000 puntaa.

Snookerin maailmanlistana toimii palkintorahalista. Kisoista saadut palkintorahat muutetaan pisteiksi. 

Maanantaina alkaneissa snookerin MM-kisoissa on tarjolla voittajalle huimat puoli miljoonaa puntaa. Tämän vuoden kokonaispotti on 2 395 000 puntaa. Jo karsintojen ensimmäisellä kierroksella on tarjolla 5000 punnan shekki.

Rahasta puhutaan todella paljon pelaajien ja yleisön kesken, sillä sijoitukset maailmanlistalla on pelaajille hyvin tärkeitä. Parempi listasijoitus takaa ennalta heikompia vastuksia turnauksissa.

 Judd Trump on maailmanlistan kärki. Hän kohtaa ensimmäisellä ja vielä toisellakin kierroksella selvästi häntä heikomman rankingin pelaajan. Tämä helpottaa häntä ja muita kärkipelaajia pääsemään monissa turnauksissa pitkälle. 

MM-kisat takaavat pelaajille kymmenien miljoonien silmäparien yleisön ja näkyvyyden. Esimerkiksi vuoden 2016 MM-finaalissa englantilainen Mark Selby ja kiinalainen Ding Junhui keräsivät huimat 300 miljoonaa katsojaa seuraamaan miesten välistä ottelua.

Sponsorit ovat lajissa keskeisessä roolissa – varsinkin, jos Top 16 -joukon ulkopuolella oleva pelaaja yltää karsintojen kautta Crucible-teatteriin. Snookerin MM-kisoissa 16 parasta pelaajaa sijoitetaan suoraan kisavaiheeseen, joten heidän ei tarvitse käydä karsintaa läpi. 

On outoa, ettei snooker ole löytänyt amerikkalaista väkeä vihreän veran ympärille.  Yhdysvalloista tulee kuitenkin maailman parhaita biljardinpelaajia.

Tarkempaa selitystä ilmiölle ei ole. Toivoisin kuitenkin itse näkeväni tulevaisuudessa snookerissa pelaajia muistakin maista kuin Briteistä ja Kiinasta.