Minihuuhkajat kohtaa maaliskuun turnauksessa kolme Euroopan huippumaata. Kuva: Suomen Palloliitto / Kalevi Hämäläinen

 

Suomi pääsee isännöimään omaa lohkoaan jalkapallon U19-poikien EM-jatkokarsintaturnauksessa. Suomen lisäksi samassa lohkossa EM-kisapaikasta kamppailevat Saksa, Italia ja FIFA-rankingin ykkösmaa Belgia. Vain lohkovoittaja etenee Slovakiassa kesäkuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

Teksti: Eetu Moisio

Suomi lähtee turnaukseen altavastaajan asemasta. Vaikka vastassa on kolme Euroopan huippumaata, Suomen päävalmentaja Peter Lundberg uskoo, että  joukkue pystyy taistelemaan jatkopaikasta.

“Emme missään nimessä lähde vain osallistumaan. Tiedämme, että otteluiden voittamiseen ja kisapaikan saavuttamiseen vaaditaan äärimmäisen hyvää suoritusta, mutta uskomme joukkueeseemme. Olen varma, että pystymme haastamaan isot maat”, Lundberg kommentoi Palloliiton haastattelussa.

Suomen joukkueesta kantautui ikäviä uutisia juuri ennen turnauksen alkua, kun Niklas Pyyhtiän kerrottiin jäävän turnauksesta sivuun loukkaantumisen seurauksena. 19-vuotias Pyyhtiä on yksi Suomen jalkapallon lupaavimmista pelaajista.

Tällä kaudella nuori keskikenttäpelaaja on tehnyt kaksi maalia ja tarjoillut kolme maalisyöttöä Italian nuorten sarjassa. Bolognaa edustava Pyyhtiä debytoi Italian pääsarjassa Serie A:ssa joulukuussa Napolia vastaan.

IF Gnistanissa pelaava Lasse Ikonen nousee Pyyhtiän tilalle Suomen U19 EM-karsintaryhmään. 

 

Lasse Ikoselle avautuu näytön paikka Suomen U19-joukkueessa. Kuva: Suomen Palloliitto / Kalevi Hämäläinen

 

Maalintekotaitoa on runsaasti

 

Suomen U19-poikien kausi on tähän mennessä sujunut hyvin. Viime syyskuussa länsinaapuri Ruotsi kaatui kaksi kertaa ystävyysotteluissa lukemin 3-0. Lokakuussa Minihuuhkajat eteni EM-karsintalohkostaan jatkoon kaatamalla Puolan lukemin 3-1 ja Maltan 1-0.

Edelliseen viiteen otteluun joukkue on kärsinyt vain yhden tappion, kun se hävisi EM-karsintaottelun Ukrainaa vastaan 1-2. 

Päävalmentaja Peter Lundberg on saanut ryhmänsä pelaamaan vakuuttavaa hyökkäyspeliä. Joukkue on tehnyt viiteen edelliseen otteluun 11 maalia. 

Minihuuhkajien hyökkäysosastoa johtaa 18-vuotias laitahyökkääjä Casper Terho. Terho on viimeistellyt U19-maajoukkuepaidassa kolme maalia ja johtaa joukkueen maalipörssiä. Edellisellä kaudella Terho edusti kasvattajaseuraansa HJK:ta Ykkösessä ja Veikkausliigassa. 23 ottelussa hän teki viisi maalia ja tarjoili neljä maalisyöttöä. 

 

18-vuotias Casper Terho on yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Kuva: Suomen Palloliitto / Kalevi Hämäläinen

 

Terhon lisäksi Suomen avauskokoonpanoon on tarjolla monia laadukkaita hyökkääjiä, joten joukkueelta voidaan odottaa rohkeaa ja positiivista hyökkäyspelaamista myös tulevassa jatkokarsintaturnauksessa.  

U19-ikäluokan otteluissa on loistava mahdollisuus saada ensimmäinen katsaus pelaajiin, joilla on potentiaalia nousta maailman huipulle. Esimerkiksi vuonna 2018 pelatussa EM-lopputurnauksessa nähtiin yksi maailman parhaista hyökkääjistä, norjalainen Erling Braut Håland. Myös tulevassa EM-jatkokarsintaturnauksessa nähdään pelaajia, jotka tulevat nousemaan jalkapallofanien laajempaan tietoisuuteen seuraavien vuosien aikana.

Turnaus käynnistyy keskiviikkona 23. päivä Italian ja Saksan välisellä ottelulla. Suomi kohtaa avausottelussaan keskiviikkoiltana Belgian. Trombit seuraa turnausta ja Minihuuhkajien otteita paikan päällä.