Minihuuhkajat kaatoivat Saksan 1-0 Töölön jalkapallostadionilla. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Suomi päätti alle 19-vuotiaiden EM-jatkokarsinnat tyylillä, kun se kukisti Saksan lukemin 1-0 Helsingissä. Ottelun ainoasta maalista vastasi Casper Terho.

Teksti: Samu Rissanen

Otteluun lähdettäessä lähtökohdat olivat molemmille joukkueille erittäin selvät. Suomi oli hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan Belgiaa ja Italiaa vastaan, ja näin ollen haave lohkovoitosta ja EM-kisapaikasta oli mennyt. Panoksena Minihuuhkajille oli ainoastaan kunnia ja lohkon mahdollinen kolmossija, mikäli Saksa kaatuisi.

Saksalla puolestaan kaikki oli auki. Se olisi voinut sijoittua lohkossa mille tahansa sijalle ennen ottelun alkua. Lohkovoitto olisi vaatinut isonumeroista voittoa Suomesta, ja samaan aikaan lohkon toisesta ottelusta Belgian ja Italian välillä olisi pitänyt tulla tasapeli.

Saksan paineet näkyivät heti alusta alkaen. Joukkue sortui helppoihin syöttövirheisiin sekä pallonmenetyksiin. Virheistä huolimatta Saksa pääsi ottelun alussa myös Suomen hyökkäysalueelle, mutta ratkaisut suuntautuivat ohi maalin.

Ottelun ensimmäinen ja lopulta ainoaksi jäänyt maali nähtiin 14. minuutilla. Casper Terho tuli oikeaa laitaa pitkin, syötti keskelle Agon Sadikulle, joka pudotti pallon takaisin Terholle aivan boksin rajamaille. Tarkka laukaus vasempaan kulmaan ohitti Jonas Urbigin Saksan maalilla ja antoi Suomelle 1-0-johdon.

 

Casper Terhon maali toi Suomelle 1-0 voiton. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Molemmat joukkueet saivat luotua maalin jälkeen kohtalaisia paikkoja. Paras tilaisuus siunaantui Saksalle reilun 23 minuutin pelin jälkeen, kun Ben Bobzien lähetti vaarallisen näköisen keskityksen Suomen boksiin. Anton Kade pääsi kokeilemaan, mutta Elmo Henrikssonin upea jalkatorjunta piti lukemat 1-0:ssa. Suomi pääsi Saksan rangaistusalueelle muutaman kerran, kun Niklas Jessen ei saanut millään pidettyä Topi Keskistä kurissa. Keskinen haastoi Jesseniä useasti, ja pääsi lähes aina hänen ohitseen. Lopulliset ratkaisut jättivät kuitenkin toivomisen varaa, ja niinpä tauolle edettiin Suomen 1-0 johdossa.

 

Niklas Jessenillä oli vaikeuksia Topi Keskisen kanssa. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Tauon jälkeen kentälle asteli eri Saksa. Joukkue prässäsi aggressiivisesti ja pääsi kerran toisensa jälkeen Suomen hyökkäysalueelle. Etenkin oikealla laidalla kirmannut numero 20 Armindo Sieb oli alati vaarallinen harhautuksillaan ja keskityksillään.

Saksan paras paikka tuli kymmenisen minuuttia tauon jälkeen, kun Igor Matanovic sai tökättyä pallon kapteeni Torben Rheinille joka pääsi nokikkain Henrikssonin kanssa. Henriksson tuli loistavasti vastaan ja sai nollattua vaarallisen näköisen tilanteen. 

Suomi sai koko toisen puoliajan aikana luotua vain muutaman hyökkäyksen ja nekin tulivat lähinnä vastaiskuista Saksan painaessa päälle. Saksa sai etenkin lopussa muutaman erittäin vaarallisen paikan, mutta Henriksson piti maalinsa puhtaana läpi ysikymppisen, ja oli yksi Suomen suurimmista sankareissa 1-0 voitossa. Voiton myötä Suomi sijoittui lohkossa kolmanneksi ja jätti Saksan lohkojumboksi.

 

Suomen fanit pitivät kovaa metakkaa läpi ottelun. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Topi Keskinen kertoi ottelun jälkeen Trombitille mietteitään ottelun kulusta.

“Oikein hyvä fiilis jäi ottelusta. Oma ja joukkueen peli sujui hyvin. Tehtiin yksi maali, eikä päästetty yhtään. Saksa piti hyvin palloa ja meillä oli vaikeuksia prässätä heitä, mutta kun me vetäydyttiin ja puolustettiin hyvin, niin se riitti tänään.”

 

Topi Keskinen oli yksi Suomen terävimmistä pelaajista Saksaa vastaan. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Italia kisoihin

 

Samaan aikaan Saksan ja Suomen välisen kamppailun kanssa pelattiin Myyrmäessä lohkon kahden muun joukkueen, Belgian ja Italian, välinen taisto. Jos jompikumpi joukkue voittaisi tuon ottelun, etenisi se EM-kisoihin riippumatta siitä, miten Saksan ja Suomen kamppailussa kävisi.

Italia kaatoi Belgian helpohkosti lukemin 2-0 ja sinetöi lippunsa kesän EM-kisoihin. Kisat pelataan tänä kesänä Slovakiassa 18. kesäkuuta-1. heinäkuuta.