Kevään lopputyöt, pääsykokeet ja työelämän paineet puskevat päälle lietsoen stressiä. Halusimme luoda muutaman teemaltaan erilaisen videon, joita katsellessa unohtaa arjen kiireet ja tulee hyvä mieli. Julkaisemme rentouttavia videoita rauhoittamaan jokaisen hektistä kevättä.

Punaisena lankana videoissamme on suosittu ilmiö, ASMR.

ASMR (engl. Autonomous Sensory Meridian Response) tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä. Ihmiset saavat näitä tuntemuksia etenkin kuulon, näön ja tuntoaistin kautta erilaisissa tilanteissa.

Moni ihminen kokee ASMR-kokemuksia, kun kuulee jonkun puhuvan rauhallisesti. Reaktio on joillakin voimakkaampi, mikäli puhe on kuiskintaa. Kaikenlaiset hiljaiset ja hennot äänet voivat aiheuttaa reaktioita, kuten pintojen raapiminen tai kirjan kansien koputtaminen sormenpäillä. Samoin esimerkiksi myös lintujen laulu ja metsien kohina. Myös esimerkiksi käsillä tehtävät hitaat liikkeet voivat aiheuttaa ASMR-kokemuksia.

ASMR-reaktiot, joista englanniksi puhutaan nimellä “tingles”, tuntuvat yleensä takaraivossa miellyttävinä kihelmöintinä/kylminä väreinä. Youtubesta löytyvien ASMR-videoiden pyrkimyksenä on välittää näitä tuntemuksia katsojille ja niiden suosio on suorastaan räjähtänyt viime vuosina. Suosituimmilla ASMR-kanavilla on miljoonia tilaajia ja “ASMR-artistit” tekevät videoita päätyönään. Osa netistä löytyvistä videoista on tosi outoja roleplay-henkisiä näyteltyjä tilanteita ja osassa pelkästään rapistellaan ja puristellaan erilaisia esineitä, joista lähtee kivoja ääniä. Videoita on laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy jotain.

Lukuisat videoiden katselijat ovat todenneet videoiden rauhoittavan mieltä, lievittävän stressiä, nopeuttavan unensaantia ja auttavan unettomuudesta kärsiviä. Monet kertovat nukahtavansa videoita katsellen/kuunnellen joka ilta. “Nyt istun täällä päänahka kananlihalla. Kaikkea sitä keksitään”, kommentoitiin vauva.fi:ssä.

ASMR kuulostaa tosi kummalliselta, mutta käytännössä sillä haetaan samaa rentouttavaa tunnetta mitä tuntee lapsena, kun äiti piirtää sormellaan kuvioita selkään, kun kampaaja leikkaa hiuksia tai kun kuuntelee ohjattua rentoutusta nauhalta.

ASMR on herättänyt ilmiönä niin paljon huomiota ja kiinnostusta, että esimerkiksi W magazine on aloittanut suositun sarjan, jossa kuuluisuuden henkilöt kokeilevat tehdä erilaisia ASMR-ääniä. Voit siis halutessasi kuunnella Youtubesta, kun muun muassa Eva Longoria, Jake Gyllenhaal, Cara Delevingne, Margot Robbie, Kate Hudson tai Lucy Hale kuiskivat korviisi ja yrittävät saada aikaiseksi ASMR-reaktioita päässäsi.

Tänään, me yritämme samaa.