Hans Backe.

MTV uutisoi viikonloppuna, että Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Hans Backe vapautettaisiin tehtävistään.

Backe ei ehtinyt toimia edes kokonaista vuotta Suomen päävalmentajana.

Monia ihmetytti Backen valinta päävalmentajaksi alusta asti. Suomen Palloliitto järjesti avoimen päävalmentajahaun, josta Backe valittiin tehtävään elokuussa 2015. Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja sai kritiikkiä muun muassa Palloliiton tavasta valita uusi päävalmentaja.

Epäilyksistä huolimatta monet olivat valmiita näkemään, mitä Backe saisi aikaan maajoukkueen peräsimessä.

Epäilyt todistettiin lopulta aiheellisiksi. Backen pesti päävalmentajana oli luvalla sanoen surkea. Vuoden aikana Suomi pelasi kaksi tasapeliä ja hävisi yhdeksän ottelua maalierolla 4-19.

Täytyy myöntää, etten ole missään nimessä mikään jalkapalloasiantuntija. Jopa minä voin kuitenkin sanoa, että jokin tässä hommassa mätti alusta asti. Backe ei ollut valmentanut mitään joukkuetta neljään vuoteen, ja sitäkin ennen menestys oli hiipunut jo monen vuoden ajan.

Backella ei edes ollut kovin paljon aikaa valmistautua päävalmentajaksi tv-kommentaattorina työskentelemisen jälkeen. Kenties kaikki olisi voinut mennä paremmin, jos Backella olisi ollut enemmän aikaa joukkueen kanssa ennen ensimmäisiä pelejä.

Uskon vahvasti, että Palloliitto olisi voinut tehdä paremman päätöksen valmentajavalinnassa, jos ehdokas olisi valittu eri tavoin. Avoin haku vaikutti oljenkorrelta, jolla saataisiin edes joku valmentaja.

Backen potkut varmistuivat lopulta, kun Palloliitto ilmoitti maanantaipäivällä Markku Kanervan olevan seuraava Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja. Palloliiton ja Kanervan välinen sopimus on kolmivuotinen. Kanerva on ollut mukana A-maajoukkueen valmennuksessa jo usean vuoden ajan.

Nyt voi vain toivoa, että Kanervan pesti menee paremmin kuin Hans Backen.