Raskaan sarjan nyrkkeilijän Anthony Joshuan ura on kallistumispisteessä. Mikä suunta olisi englantilaiselle paras tässä vaiheessa uraa?

Teksti: Veikka Lokka

Anthony Joshuaa pidettiin pitkään nyrkkeilyn kultaisena poikana. Nuorena rikokset tulivat tutuksi, mutta nyrkkeily auttoi muuttamaan elämän suunnan.

Uransa alussa Joshua teki kaiken oikein. Hän osasi myös puhua hyvin, ja Englannissa rakastuttiin ”AJ”-lempinimen saaneeseen Joshuaan. 

Joshua kulki tyrmäysvoitosta toiseen. Kyseessä vaikutti todellakin olevan valmis paketti. Viimeistään Joshua varasti ihmisten huomion, kun hän tyrmäsi ukrainalaislegendan Vladimir Klitschkon yli 90 000 ihmisen edessä Wembley-stadionilla.

Joshuan ura kuitenkin muuttui suuresti vuoden 2019 kesäkuussa. Pitkään odotetussa Amerikan debyytissä Joshua kohtasi meksikolaisen Andy Ruizin, joka oli alunperin varamies. Sensaatiomaisesti meksikolainen tyrmäsi Joshuan, ja varasti mestaruusvyöt englantilaiselta.

Myöhemmin Joshua on ehtinyt saada ja menettää mestaruusvyöt uudestaan. Mutta englantilainen ei ole vaikuttanut enää samalta sen ensimmäisen tappion jälkeen.

 

Fanit kovimpia kriitikoita

Joshua oli uransa alussa suuri sankari erityisesti kotimaassaan Englannissa. Paljon on kuitenkin muuttunut. Tappioiden myötä suuri yleisö on kääntynyt Joshuaa vastaan, mitä on vaikea ymmärtää.

Häntä on kutsuttu luovuttajaksi, joka ei ole totta. Joshua on varmasti tehnyt kaikkensa, jotta voisi kääntää uransa jälleen nousuun. Hän on vaihtanut valmentajaa jo kaksi kertaa, joka osoittaa halun oppia uutta. Joshua on noussut joka kerta ylös ja yrittänyt uudelleen.

Suuri syy fanien hampaisiin joutumisessa on varmasti Joshuan tyyli otella. Ennen totuttiin näkemään nuori ja nälkäinen Joshua, joka metsästi aggressiivisesti tyrmäystä. Sitä Joshuaa ei ole kuitenkaan nähty Ruiz-tappion jälkeen.

Joshua vaikuttaa siltä, että ne muistot ovat edelleen tuoreena takaraivossa. Hän vaikuttaa myös erittäin väsyneeltä henkisesti.

Suuri kohu nousi Joshuan ja Oleksandr Usykin toisen ottelun jälkeen. Joshua käyttäytyi tappion jälkeen todella oudosti. Kovat paineet ja kritiikki ovat siis löytäneet perille Joshuan pääkoppaan.

Suuren yleisön käsityksenä on, että Joshua välttelee otteluita parhaita vastaan. Käsitys ei voisi enemmän väärä.

Raskaansarjan kovimpana kaksikkona pidetään Tyson Furya ja Deontay Wilderia, jotka ottelivat toisiaan vastaan kolmesti. Joshua on osoittanut halukkuutta otella kaksikkoa vastaan, mutta esiin on tullut nyrkkeilyn suurin ongelma, kun isojen otteluiden sopiminen on erittäin vaikeaa.

Joshua on otellut urallaan jatkuvasti kovia otteluita. Englantilainen on aina antanut määrätyille haastajille mahdollisuuden otella häntä vastaan. Jos vertailee Joshuan vastustajia Wilderin ja Furyn vastustajiin, on Joshua otellut säännöllisesti kovempia vastustajia vastaan.

Joshua on otellut kaksi kertaa ukrainalaista Oleksandr Usykia vastaan. Joshua hävisi molemmat, mutta Usyk on yksi maailman parhaista nyrkkeilijöistä, kun otetaan kaikki painoluokat huomioon. Usyk on kulkenut uransa voitosta voittoon.

Helppoa ei ole kuitenkaan muillakaan isojen otteluiden järjestämisessä. Pitkään tekeillä olleen Tyson Furyn ja Oleksandr Usykin välisen ottelun neuvottelut ovat kaatuneet. Ainoastaan Joshuaa taustajoukkoineen ei siis voi syyttää.

 

Mitä seuraavaksi?

Joshua voitti Jermaine Franklinin tuomariäänillä. (Kuva: @anthonyjoshua, Instagram)

Paljon on käyty spekulaatioita Joshuan uran jatkosta. Myös mies itse on puhunut mahdollisesta eläkkeestä. Joshua on 33-vuotias, joten vuosia aivan nyrkkeilyn huipulla tuskin on enää monta jäljellä.

Ennen Joshuan ottelua Jermaine Franklinia vastaan viime viikonloppuna englantilainen sanoi, että jos hän häviää, ura loppuu siihen. Joshua voitti ottelun tuomariäänillä, mutta hänen esityksensä ei varsinaisesti vakuuttanut. Monet ovat sitä mieltä, että Joshuan olisi pitänyt hoidella Franklin vakuuttavammin.

Mielenkiintoinen vaihtoehto Joshualle olisi ottelu vanhan vastustajan, Dillian Whyten kanssa. Kaksikko kohtasi vuonna 2015, jolloin Joshua tyrmäsi Whyten. Whyte on aina ollut aivan raskaansarjan kärjen tuntumassa.

Miehiltä löytyy historiaa ja aitoa vihaa toisiaan kohtaan. Ottelu varmasti aiheuttaisi paljon huomiota pitkin maailmaa.

Ottelun jälkeen Joshua haastoi juurikin Tyson Furyn. 33-vuotiaan sanoin: “Emme enää tule tämän nuoremmaksi.”

Joshuan ja Furyn ottelu olisikin todellinen megaottelu erityisesti Iso-Britanniassa, ja sen järjestämiselle ei ole enää paljoa aikaa. Joshuan uran loppuun voisikin olla hyvä, jos mies lähtee vielä haastamaan divisioonan parhaat.

Jos Joshua kaatuu, hän tekee sen saappaat jalassa jahdatessaan maailmanmestaruutta vielä kerran urallaan.