Olli Jokinen on nostanut Jukurit pohjamudista. (Kuva: Jukurit Facebook)

 

Olli Jokinen aloitti valmennusurakkansa Mikkelin Jukureissa toukokuussa 2021. Ennen Jokisen tuloa Jukureihin  mikkeliläisjoukkueelle lähes naurettiin, ja paras sarjasijoitus oli 11:sta ensimmäiseltä liigakaudelta (2016-17). Tällä kaudella on ollut eri ääni kellossa, kun Jukurit sijoittui Jokisen johdolla runkosarjassa toiseksi ja lähtee hyvissä asemissa pudotuspeleihin. Jukurien joukkueenjohtajan Mikko Hakkaraisen mukaan menestys ja kiekkohuuma ovat nousseet yhteisistä kokemuksista.

Teksti: Jaakko Servo ja Jesse Hietikko

Olli Jokisella ei ollut ennen Jukureita minkäänlaista taustaa ammattilaisjoukkuueen tai aikuisten valmentamisesta. Hän oli toiminut Floridassa oman akatemiansa eli South Florida Hockey Academyn (SFHA) junioreiden valmentajana viiden vuoden ajan.

Liigan muiden joukkueiden päävalmentajat ovat kaikki pitkän koulutuspolun käyneitä ja kokeneita ammattilaisia. Jokiseen kuitenkin uskottiin Mikkelissä ja Jukureiden johtoportaassa. 

 

 

Ollin poikkeuksellinen kansainvälinen pelaajaura ja palo valmentamiseen antaa hänelle erinomaiset lähtökohdat ottaa seuraava askel hänen valmentajaurallaan. Halusimme, että seuraava päävalmentaja on karismaattinen ja vahva johtaja, jolla on selkeä näkemys huippukiekon vaatimuksista sekä modernista, pelaajalähtöisestä valmentamisesta”, Jukureiden kehityspäällikkö ja joukkueenjohtaja Mikko Hakkarainen kommentoi joukkueensa verkkosivuilla Jokisen pestiä vuosi sitten.

“Olli ei pelkästään täytä näitä kriteerejä, vaan tuo mukanaan myös ison annoksen energiaa ja iloa joukkueeseen”, Hakkarainen jatkoi.

Hakkaraisen ja muun Jukuri-johdon ajatus Jokisen palkkaamisesta herätti paljon eriäviä mielipiteitä. Moni ei uskonut, että suoraan South Florida Hockey Academystä voisi nousta liigan päävalmentajaksi. Laji-ihmiset olivat suorastaan häkeltyneitä, kun Jokinen ei käynyt kurvaamassa liiton koulussa tai kulkemassa muuta Suomessa yleistä valmentajapolkua.

Ennen kauden alkua kiekkosivusto Rinkside.fi kertoi Jukureiden olevan epäkypsä joukkue ja matkalla täystuhoon. Joukkue on kauden edetessä osoittanut toista. 

 

Alkukausi oli vielä opettelua

 

Pekka Jormakalla on ollut syytä hymyyn. (Kuva: Jukurit Facebook)

 

Jukurit olli kyntänyt koko viisivuotisen liiga-aikansa sarjan hännillä, eikä nousua sieltä näkynyt. Kun muutosta tarvittiin, Jokinen tuli valmennusjohtonsa Sergei Krivokrasovin ja Vesa Surenkinin kanssa paikalle.

Isoin juttu arjessa on ollut se, että pitää todella paljon opettaa itsestäänselviä asioita pelaajille. Ei voi jättää yhtään kiveä kääntämättä tai asiaa sanomatta, koska asiat, jotka ovat minulle, Krivokrasoville ja Surenkinille itsestäänselviä, eivät ole itsestäänselviä pelaajille”, Jokinen kommentoi lokakuussa Ilta-Sanomille. 

Syöttämistä, laukomista, maalintekoa, miten pysähdytään maalin eteen ja kamppailuihin. Nyt ei puhuta edes pelisysteemistä”, Jokinen lisäsi. 

Alkukauden ensimmäiseen 16 peliin Jukurit voitti vain viisi ottelua, mutta loka-marraskuun vaihteessa joukkue liiteli jo viiden ottelun voittoputkessa. Tämän jälkeen Jukurit on noussut sija sijalta kohti sarjan kärkeä, vaikka vaikeitakin aikoja on kauteen mahtunut. Jukurit kävi Liigan piikkipaikallakin pariin otteeseen helmikuussa. 

Jukureissa ei ole totuttu voittamaan pääsarjataipaleen aikana, kuten Jokinen muistutti Mikkelin Kaupunkilehdelle tammikuussa.

On siinä sekin, että voittaminen ei ole helppoa. On opittava voittamaan! Jukureilla on ehkä ollut identiteetti vähän haussa, että on ennemminkin totuttu häviämään. Tämäkin on oppimista ja muutosta.”

 

Kiekkohuuma näkyy kaupungissa

 

Jukureiden joukkueenjohtaja Mikko Hakkarainen kertoi Trombitille näkemyksensä siitä, mikä käänsi joukkueen suunnan syksyllä. 

“Kyllä me niitä yhteisiä kokemuksia tarvittiin. Paljon oli muuttuvia tekijöitä edellisiin kausiin verrattuna.”

“Muutamia muutoksia tehtiin joukkueen sisällä, mutta ei mitään radikaalia. Voitot kasvattavat itseluottamusta. Kyllä meillä oli kova luotto ihan alusta asti, että vaikka alkukaudesta tappioita tuli, niin ei me huonosti pelattu niitä pelejä”, Hakkarainen kommentoi.

Mutta osasiko Hakkarainenkaan odottaa Jukureilta ennen kautta näin korkeaa sarjasijoitusta?

“No, totta kai se tuli vähän yllätyksenä, mutta oli tiedossa, että runkosarja tulee olemaan tosi tasainen, niin kuin ennen kauden alkuakin vähän ennustettiin. Erot olivat aika pieniä sitten loppupeleissä.”

Hakkarainen mukaan kiekkohuuma jyllää Mikkelissä.

“Kyllä se näkyy, ja on Mikkelissä Mestis-aikoinakin pelattu pitkiä keväitä. Varmasti on hyvä pöhinä päällä ensi viikolla.”

 

Petrus Palmu arvokkain pelaaja

 

Jukurit lähti kauteen melko nimettömällä ryhmällä. Tähtipelaajiksi laskettiin kauden alussa kokeneet Jarkko Immonen, Pekka Jormakka ja Jani Tuppurainen.

Kauden edetessä  vaihtuvuus joukkueen sisällä on ollut suurta. Tulevaisuuden tähtien Aatu Rädyn ja Patrik Puistolan tulo Jukureihin oli sekä pelaajien että joukkueen kannalta merkittävä osa menestystarinaa. Maalivahti Oskari Salminen on pelannut Jukurien maalinsuulla hienon kauden ja venynyt upeisiin torjuntoihin. Jukureissa on sopiva määrä kokemuksen varmuutta ja nuoruuden intoa.

Jukureiden kauden suurin nimi pelaajarintamalla on ehdottomasti ollut runkosarjan pistepörssissä toiseksi sijoittunut  kapteeni Petrus Palmu. Palmu, 24, keräsi 59:ään otteluun yhtä monta pistettä. Hänet valittiin Liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi ohi Tapparan Anton Levtchin. Palmun aikaisempi piste-ennätys oli TPS:n riveistä kaudelta 2017-18, jolloin hän summasi 59:ään peliin 36 tehopistettä. 

Mikkelin Jukurit päätti siis runkosarjan kakkossijaan. Olli Jokinen on iskostanut voittamisen identiteetin Jukureihin, ja tämän ansiosta mikkeliläisjoukkue nähdään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Liigan pudotuspeleissä. Jukureilla kaikki on auki: mitä vain voi tapahtua.