”Ajan kokemus muuttuu. Päivät sulautuu yhteen. Hetkessä aika venyy, muistoissa se tuntuu menneen nopeasti.”

Kerran vuorokaudessa nukkuessa aika lokeroituu selkeästi eri päiviin. Ajan virran jatkuvuus tulee paremmin esiin ilman pitkää yhtenäistä yöunta.

Projektissa kuvatun henkilön, Jaakon, viimeisimpään uniprojektiin mahtui vuorokauden aikana viiden tunnin yöunet sekä kolme kertaa 20 minuutin päiväunet.

Uni voidaan jakaa erilaisiin vaiheisiin, jotka toistuvat noin 90 minuutin sykleissä. Tärkeimmät vaiheet ovat REM-uni ja syvä uni, joiden välissä on kevyttä unta ikään kuin siirtymävaiheena. Kevyelle unelle ei ole löydetty muuta tarkoitusta kuin väsymyksen tunteen poistaminen, joka tapahtuu myös muissa unen vaiheissa. Nukkumissession edetessä syklit sisältävät enenevässä määrin kevyttä unta.

Jakamalla nukkuminen useampaan osaan, saadaan maksimoitua syvän unen ja REM-unen osuus kokonaisnukkumisajasta, sillä myöhemmät kevyet syklit karsitaan ja tilalle tuodaan uuden session alun tehokkuus.  Tarkkoja uniaikoja noudattamalla keho oppii myös odottamaan unta aina tiettyinä aikoina ja pystyy näin nukahtamaan nopeammin sekä siirtymään tehokkaammin tärkeämpiin univaiheisiin.

Oikein toteutettuna monivaiheinen unirytmi tehostaa nukkumista huomattavasti.

Tällaisia unirytmin muutoksia tehdessä joutuu alussa kestämään mahdollisesti hyvinkin intensiivistä univajetta kunnes keho tottuu uuteen rytmiin.

Alun vaikeuksien jälkeen, hyvin suunnitellulla rytmillä voidaan saavuttaa muun muassa enemmän hereilläoloaikaa sekä tasaisemmat ja jopa korkeammat energiatasot.

Muita motiiveja monivaiheiseen nukkumiseen Jaakolla ovat muun muassa uteliaisuus, itsensä haastaminen, rajojen venyttäminen sekä paremmat selkounimahdollisuudet. Häntä myös kiehtoo tällaisen elämäntyylin epätyypillinen perspektiivi maailmaan.

Lyhyiden päiväunien tarkoitus on päästä suoraan REM-uneen, mikä vaatii säännöllisiä päiväuniaikoja.

Tämä nopea siirtymä hereillä olosta uneen helpottaa tietoisuuden ylläpitämistä unimaailman rajan yli. Unimaailmassa seikkailu tietoisena avaa uskomattomia mahdollisuuksia muun muassa itsetutkiskelulle ja erilaisille harjoituksille siinä missä huvittelullekin. Tällaisessa selkounessa voi esimerkiksi kohtuullisen turvallisesti kohdata pelkojaan tai harjoitella mitä tahansa taitoa, jota haluaa parantaa valve-elämässäkin. Tutkimuksissa ollaan havaittu, että esimerkiksi urheilusuoritusta selkounessa harjoiteltuaan on valveilla tehdyssä suorituksessakin mitattavissa edistystä.

Selkouni tarjoaa myös melko ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea ja tutkia ympäristöä, joka on täysin uneksijan oman mielen luoma. Mielen sisällöt, uskomukset ja taipumukset tulevat hyvin konkreettisesti esiin unimaailmassa. Esimerkiksi uskomusten voima korostuu unessa, sillä ne ovat ainoa selkounennäkijää rajoittava voima. Uskoitpa sitten unessa osaavasi lentää tai et, oikeassa olet kuitenkin.

Kun ymmärrät ainoastaan uskomustesi rajoittavan itseäsi, osaatko muuttaa uskomuksiasi?

 

Lisätietoa unen optimoinnista, monivaiheisesta nukkumisesta sekä unirytmin suunnittelusta löydät osoitteesta polyphasic.net.

Teksti: Anna Leinonen & Jaakko
Kuvat: Anna Leinonen