Jalkapallon Mestarien liigan puolivälierän ennakolta tiukin ottelupari käydään ranskalaisen Paris Saint-Germainin ja englantilaisen Chelsean välillä. Tästä parista selkeää suosikkia on mahdotonta nostaa, sillä joukkueet vaikuttavat täysin tasavahvoilta. Eurooppalaiseen huippujalkapalloon viime vuosina vahvalla otteella rynninyt PSG on osoittanut tällä kaudella, että joukkueella on potentiaalia edetä vaikka mestaruuteen saakka. Chelsea puolestaan voitti Mestarien liigan 2012 ja heti seuraavana vuonna lontoolaiset kruunattiin Eurooppa-liigan mestareiksi. Eurokentillä menestymisen salaisuus on siis ainakin Chelsealla hallussa.

PSG on jo käytännössä varmistanut Ranskan Ligue 1:n mestaruuden, sillä se johtaa kakkosena majailevaa AS Monacoa 13:lla pisteellä kun pelejä on jäljellä enää seitsemän. Alkukaudesta hieman Ranskassa kontanneet pariisilaiset ovat äityneet huimaan iskuun; PSG:n viimeisestä tappiosta on vierähtänyt aikaa jo yli kaksi kuukautta.

Chelsea puolestaan kärsi viikonloppuna kirvelevän vierastappion Crystal Palacelle. Tämä rokotti huomattavasti Valioliigan piikkipaikalta tipahtaneiden lontoolaisten mestaruushaaveita. Valioliigan kärki on kuitenkin edelleen tiukkaakin tiukempi, kolmen joukkueen ollessa neljän pisteen sisällä.

Mestarien liigassa molemmat joukkueet ovat esittäneet vakuuttavia otteita. Molemmissa seuroissa juhlittiin alkulohkovaiheessa lohkovoittoa ja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kumpikaan ei ollut ongelmissa. PSG jyräsi saksalaisen Leverkusenin yli yhteismaalein 6-1, kun taas Chelsea oli turkkilaista Galatasarayta parempi numeroin 3-1. Yhteistä Mestarien liiga -historiaa PSG:llä ja Chelsealla ei kymmenen vuoden takaisia alkulohkokohtaamisia lukuun ottamatta ole lainkaan. Se tekee tämän otteluparin lopputuloksen arvuuttelusta todella haastavan.

Paris Saint-Germain

Hyökkäys

PSG:n jatkoon menon kannalta tärkeintä on heidän hyökkäyspelinsä onnistuminen. Kun ranskalaisten hyökkäyksessä viilettää Zlatan Ibrahimovicin ja Edison Cavanin kaltaisia maailmanluokan maalinsylkijöitä, ei tarvitse miettiä kenen harteilla joukkueen menestymismahdollisuudet enimmäkseen lepäävät. Varsinkin Ibrahimovic on ollut uskomattoman kovassa iskussa koko kauden ajan. Ranskan liigassa täysosumia on syntynyt peräti 25. Kun tähän lisätään vielä Mestarien liigassa syntyneet kymmenen maalia, voidaan sanoa Ibrahimovicin olleen todella tehokas. Zlatanin vierelle hyökkäykseen täksi kaudeksi Napolista siirtynyt Edison Cavani on hänkin maailmanluokan hyökkääjä. Ranskassa syntynyttä 14:aa häkkiä säestää Mestarien liigassa paukutetut neljä maalia. Hyökkääjäksi voi lukea myös Ezequiel Lavezzin, joka viihtyy yleensä enimmäkseen vasemmalla laidalla.

Keskikenttä

Pariisilaisten keskikentältä löytyy laadukas nippu yksilöitä, jotka valmentaja Laurent Blanc on saanut tällä kaudella pelaamaan myös joukkueena. Keskikentältä löytyy muunmuassa Yohan Cabayen, Javier Pastoren, Jeremy Menezin ja Thiago Mottan kaltaisia kokeneita pelimiehiä. Kun tähän nippuun lisätään vielä jo nykyään todella hyvin pelaavat Marco Verrattin ja Lucas Mouran kaltaiset nuorukaiset, on PSG:llä menestymisen paketti kasassa pitkäksi aikaa. Varsinkin Lucas on ollut kovassa vireessä tällä kaudella. Tästä osoituksena on yhdeksän maalisyöttöä Ranskan liigassa. PSG:n keskikenttä pyrkii yleensä hallitsemaan pallollista peliä syöttelemällä paljon. Hyökkäysvoittoisella Blancin miehistöllä kuitenkin löytyy myös maalinteon taitavia keskikenttämiehiä.

Varsinkin tulisen laukauksen omaavat Cabaye ja Lucas pitävät vastustajien puolustusta varpaillaan vaarallisilla kaukolaukauksillaan.

Puolustus

Ranskalaisjätin puolustuksen ehdoton johtohahmo on kenties maailman tämän hetken paras toppari, Thiago Silva. Silva johtaa PSG:n puolustusta jämäkällä esimerkillään, ja toppariosastolla ei ole ollut ongelmia koko kaudella. Silvan rinnalla avauskokoonpanon topparipaikasta kilpailevat Alex, Christophe Jallet ja loistavia otteita etenkin tämän vuoden Mestarien liigassa esittänyt nuori Marquinhos. Laitapuolustajat ovat hienoinen kysymysmerkki, varsinkin Chelsean kaltaista vaarallista vastustajaa vastaan. Kokenut Maxwell on alkanut osoittaa hidastumisen merkkejä, vaikka hän ei vielä tällä kaudella varsinaisissa ongelmissa olekaan ollut. Oikealla laidalla puolustava hollantilainen Gregory van der Wiel puolestaan on ongelmissa ollut. Puolustuspäässä ihmeellisiä mokia sattuu reilusti suotavaa enemmän, eikä van der Wielin avut varsinaisesti ole myöskään hyökkäyspäässä. Nykyajan modernin laitapakin ominaisuuksiin luetaan vahvan puolustuspelaamisen lisäksi myös vaarallisuus hyökkäyspäässä. PSG:ssä nämä ominaisuudet eivät täyty ja laitapakkiosastoa pariisilaisten tuleekin vahvistaa, mikäli se mielii tosissaan kisata Mestarien liigan voitosta.

Maalivahtipelaaminen

PSG:n ykkösmaalivahdin paikkaa pitää hallussaan 27-vuotias italialaiskassari Salvatore Sirigu. Pariisiin Italian Serie A:sta muutama vuosi takaperin siirtynyt maalivahti on esiintynyt tällä kaudella mallikkaasti. Ranskan liigan 31:ssä pelissä on oma maali pysynyt puhtaana huimat 17 kertaa. Sirigun vahvuuksiin kuuluu etenkin refleksitorjunnat ja kaikki läheltä tulevat laukaukset.  Itseluottamusta italialaiselta ei puutu ja siitä kertoo myös muun muassa hyvät rankkarintorjuntataidot. Sirigun ainoana miinuksena voi pitää hänen itsekuriaan, jonka heittelehtimisen myötä Sirigulle sattuu toisinaan vahinkoja.

Chelsea

Hyökkäys

Hyökkäyspelaaminen on Jose Mourinhon Chelsean suurin kysymysmerkki. Samuel Eto’on, Fernando Torresin ja Demba Ba’n kaltaisista nimistä huolimatta Chelsean hyökkääjät eivät tunnu saavan palloa maaliin mistään. Kelvolliseen vireeseen viime aikoina päässyt Eto’o joutuu todennäköisesti jättämään ensimmäisen osaottelun väliin loukkaantumisen vuoksi. Tämä on Mourinholle kova isku, sillä Torresia ja Ba’ta ei voi edes mainita samassa lauseessa maalivireen kanssa. Liverpoolissa parhaalla kaudellaan peräti 24 maalia viimeistelleen Torresin Chelseassa viettämä aika on ollut yhtä suurta murhenäytelmää, eikä merkkejä muutoksesta ole näkyvissä.

Keskikenttä

Mourinhon Chelsea on onnistunut haalimaan lontoolaisten keskikentälle uskomattoman kovan nipun maailmantähtiä. Tällä kaudella keskikentän johtotähdeksi on noussut belgialaistaituri Eden Hazard. Valioliigassa Hazardin uran tähän mennessä parhaalla kaudella on syntynyt peräti 14 maalia ja siihen päälle vielä 7 maaliin johtanutta syöttöä. Hazardin lisäksi Chelsean keskikentältä löytyy mm. Frank Lampardin, Oscarin, Willianin, Ramiresin ja Nemanja Maticin kaltaisia pelaajia. Mourinho on iskoistanut keskikenttäpelaajilleen vahvan vastaiskupelaamisen mentaliteetin. Puolustaminen on aina ollut Mourinhon valmentamissa joukkueissa keskikentän pelaajilla tärkeässä roolissa, ja niin on myös tämän päivän Chelseassa. Heikkouksia Chelsean keskikentältä saa hakemalla hakea, sillä Mourinholla on keskelle monipuolinen ja laaja tarjonta niin puolustavia kuin hyökkääviäkin pelaajia.

Puolustus

Puolustuspelaaminen on lontoolaisten suurin vahvuus. Toppariparina häärivät John Terry ja Gary Cahill, jotka pelaavat yhteen kuin unelma. Jommankumman loukkaantuessa ei puolustus korvaajastakaan paljoa heikkene, sillä penkillä istuu brasilialainen David Luiz. Laitapakit Branislav Ivanovic, Cesar Azpilicueta ja Ashley Cole puolestaan ovat kaikki kuin mallikuvia modernista, paljon hyökkäyksiä tukevista laitapakeista. Chelsean puolustuspää onkin toiminut todella hyvin koko kauden. Tästä on osoituksena muun muassa se, etteivät lontoolaiset ole päästäneet yli kahta maalia pelissä kertaakaan tämän vuoden puolella.

Maalivahtipeli

Hyvin toimivan puolustuksen lukkona häärii kokenut tsekkiläismaalivahti Petr Cech. Vaikka Cech tuntuu häärineen Chelsean maalilla jo iät ajat, on hän vasta 31-vuotias.

Cech tuntuu olevan kuin viini, joka vain paranee vanhetessaan.

Lähes kaksimetrinen tsekkiläinen on todella ulottuva maalivahti, jolla ei heikkouksia ole.

Seuraa heitä

Lucas Moura

Nuoren brassipelurin pallonhallinta on maagisen näyttävää. Varsinkin kuljettaessaan palloa kovassa vauhdissa Lucas on elementissään. Yllättää vastustajat laukomalla hurjia pommeja suorasta juoksusta.

Thiago Silva

Brasilialaisiin pelaajiin PSG:ssä luotetaan, eikä turhaan. Thiago Silva on monen mielestä pelipaikkansa paras koko maailmassa. Silvan rautainen ote pitää koko keskuspuolustuksen kasassa.

Eden Hazard

Loistokautta pelaava 23-vuotias belgialainen on noussut nopeasti yhdeksi maailman parhaista hyökkäävistä keskikenttäpelaajista. Maagisen pallonkuljettamisen lisäksi Hazard on myös todella taitava viimeistelijä. Chelsean tärkein pelaaja.

Gary Cahill

Chelsean puolustuksen toinen kulmakivi John Terryn ohella. Varsinkin pääpelissä maailman eliittiin lukeutuvan Cahillin ponnistusvoimaan kannattaa kiinnittää huomiota. Leijailee kulmatilanteissa omissa korkeuksissaan.

Arvio lopputuloksesta

Tässä otteluparissa PSG tulee todennäköisesti pitämään palloa vastustajaansa enemmän. Chelsea puolestaan luottaa pelityylinsä mukaisesti puolustamiseen, sekä nopeisiin vastaiskuihin. Vaikka ranskalaisten hyökkäys on maailman eliittiä, ei se tule montaa maalia englantilaisten verkkoon tekemään. Myöskään Chelsea ei tule montaa maalia tekemään. Lopulta otteluparin kääntää Chelsealle Jose Mourinhon taktinen nerous ja vesitiivis puolustus. Chelsea jatkaa välieriin yhteismaalein 2-1.

Velja Engström