Selostuskopissa käy hirveä kuhina, hieman ylitseampuva hehkutus valtaa miljoonat olohuoneet ja radiotaajuudet ympäri maailman. Persoonallisen äänen takana on intohimoaan ja työtään toteuttava “pappakaljupäinen” mies, jolla on aina leveä hymy kasvoillaan ja tyylilleen uskolliset silmälasit päässään. 

Jälleen kerran on yhden Formula 1-osakilpailun starttihetket käsillä ja Murray Walker tekee työtään samalla ammattitaidolla, intohimolla ja tunteella, jolla hän on tehnyt sitä jo siitä asti, kun edes allekirjoittaneen vanhemmatkaan ei olleet vielä syntyneetkään. Viisi lähtövaloa syttyvät yksi kerrallaan ja Walker myös niiden mukana. 

“One light, two lights, three lights…”

Lauantaina kuultiin surullisia uutisia selostajalegenda Murray Walkerin poismenosta 97 vuoden iässä. Persoonallinen varikoiden ilopilleri selosti elämänsä aikana monia eri moottoriurheilusarjoja, mutta hänestä kehkeytyi vuosien aikana Formula ykkösten tunnetuin ääni. Hän teki ensimmäisen formulaselostuksensa jo ennen ensimmäistä virallista F1-kautta vuonna 1949, ja jatkoi tämän työn parissa BBC:llä ja ITV:llä aina vuoteen 2001 saakka. Tämänkään jälkeen hän ei malttanut pysyä poissa kuvioista, selostaen joitakin kilpailuja BBC:n lisäksi Channel 4:llä ja Sky Sportsilla. 

Omat muistot Murray Walkerista sijoittuvat 90-luvun loppupuolen huikeisiin videopeleihin, joissa Murray Walker oli myös F1-pelien selostusäänenä. Iän karttuessa ja internetin yleistyessä olen tietysti päässyt selaamaan läpi kaikki mahdolliset legendaariset formulavideot ja huomannut sitä kautta, että lähes kaikissa on sama tuttu mestari äänessä. 

Siinä missä nykyään suuri osa F1-kuljettajista karttaa toimittajia mahdollisimman paljon, oli Walker tässäkin tapauksessa poikkeus. Joistakin kuljettajista tuli vuosien varrella Walkerille erittäin hyviä ystäviä. Yksi heistä oli vuoden 1996 maailmanmestari Damon Hill. Samaisen vuoden Japanin GP on yksi Murray Walkerin ikimuistoisimmista selostuksista. Walker tulkitsi F1-kilpailuja jo aikana, jolloin maanmies Graham Hill ajoi, voittaen maailmanmestaruudet vuosina 1962 ja 1968. Niinpä Walker koki yhden uransa tunteikkaimmista hetkistä, kun Graham Hillin poika Damon ylitti maaliviivan maailmanmestarina Japanin GP:ssä 1996. Walker oli seurannut läheltä käytännössä Damonin koko uraa ja elämää, joten hänen maailmanmestaruutensa oli Walkerille erittäin tunteikas hetki. Ratkaisuhetkillä kyyneleitään pidätellyt britti totesikin suorassa lähetyksessä Damonin ylittäessä maaliviivan mestarina: “Minun täytyy lopettaa, sillä nyt on pala kurkussa.” 

Walker osasi myös iloita muiden kuin maanmiestensä menestyksestä. Vuonna 1998 mestaruus ratkaistiin jälleen kerran Japanin Suzukassa, jolloin Mika Häkkinen voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Kilpailua Suomessa MTV3:lle selostanut Matti Kyllönen kertoi Iltalehdelle Walkerin selostaneen kyseistä kilpailua viereisessä selostuskopissa ja mestaruuden ratkettua Häkkiselle Walker alkoi hakkaamaan selostuskopin seinää äänekkäästi onnitellakseen suomalaista kollegaa. Kilpailun jälkeen hän tuli vielä onnittelemaan uudemman kerran Kyllöstä lämpimän halauksen kera. 

Vaikka Walkerilla oli suuri tietotaito ja intohimo moottoriurheilua kohtaan, ei hänkään virheiltä välttynyt. Kuten monella muullakin selostajalla, myös Walkerilla tuli välillä työssään humoristisia lipsahduksia, jotka vain kasvattivat hänen suosiotaan entisestään. Yhtenä esimerkkinä allekirjoittaneella nousee mieleen “Autossa ei ole mitään vikaa, paitsi että se on tulessa. ” Veikeällä tilannekomiikallaan hän pelasti monia kertoja tällaisia tilanteita ja osasi myös nauraa itselleen. Hänen hulvattomista mokistaan käytetään vielä tänäkin päivänä lempinimeä “Murraysm.” 

Aina iloinen ja hyväntuulinen britti teki yli puoli vuosisataa työtä hänen suurimman intohimonsa parissa ja jää historiaan aitona ja alkuperäisenä formula ykkösten äänenä. Walkerin ammattitaito, intohimo ja palo lajia kohtaan toi katsojan aina lähestulkoon kuljettajan paikalle saakka ympäri maailman.

 “…four lights, five lights…”

Lauantaina 13.3.2021 Murray Walkerin elämän kohdalla paloi kaikki viisi lähtövaloa. Vaikka ne lopulta sammuivatkin, niin ikoninen ääni ja legenda ei koskaan kuole. 

And it´s go, go, go!!!”

 

Teksti: Eetu Lehtonen

email: eetu.lehtonen2@gmail.com