PSS:n ja TPS:n välisestä finaalisarjasta voi odottaa fyysistä. (Kuva: Jarmo Koskela)

 

Salibandyn naisten F-liigan finaalisarja pyörähtää käyntiin lauantai-iltana Porvoon Aurorahallissa. Viime kaudella seurahistorian ensimmäisen mestaruuden voittanut Porvoon Salibandyseura kohtaa Turun Palloseuran.

Teksti: Eevert Lifländer

Porvoon Salibandyseura juhli vuosi sitten historiansa ensimmäistä salibandyn naisten mestaruutta. Finaalipaikka on keltapaidoille kolmas perättäinen. Nyt PSS lähtee uusimaan mestaruutta TPS:n kustannuksella.

Porvoolaisten finaalipaikka varmistui viime sunnuntaina, kun PSS kukisti Tampereen Classicin viidennessä välierässä lukemin 2-1. TPS puolestaan eteni finaaliin voitettuaan ottelusarjan EräViikinkejä vastaan voitoin 3-1.

PSS ja TPS lähtivät F-liigan pudotuspeleihin runkosarjan sijoilta yksi ja kaksi. Nyt joukkueet kohtaavat finaalissa ensimmäistä kertaa. Turkulaisille finaalipaikka on ensimmäinen laatuaan, ja se varmisti samalla TPS:lle historian ensimmäisen naisten SM-mitalin salibandyssä.

 

Arla Salon odotetaan nousevan esiin entistä enemmän finnaaleissa PSS:ää vastaan. (Kuva: Jarmo Koskela)

 

Finalistien maalivahdit ovat löytäneet vireensä

 

Porvoossa on juhlittu viime kevään F-liigan mestaruuden jälkeen sekä tämän kauden runkosarjan voittoa että Suomen Cupin mestaruutta. Välieräsarja Tampereen Classicia vastaan muodostui lopulta todella tiukaksi taistoksi. Puolivälierissä toinen tamperelaisseura Koovee jäi kuitenkin porvoolaisten jalkoihin suoraan kolmessa ottelussa. PSS:n maalilla Arla Salo on torjunut reikäpalloa tähän asti 79,44 prosentin varmuudella.

TPS:n maalinsuulla Noora Vuorela on ollut vieläkin vakuuttavampi. Hänen torjuntaprosenttinsa seitsemässä ottelussa on mykistävä 90,4. Kyseinen lukema olisi tavanomainen monessa muussa lajissa, mutta salibandyssä se on hyvin poikkeuksellinen. Siitä kertoo, että seuraavana tilastoissa on Koovee:n Noora Laakso (81,94).

 

Noora Vuorela on kopannut palloja 90,4 prosentin varmuudella. (Kuva: Jarmo Koskela)

 

Pudotuspeleissä puolustuspelaamiseen kiinnitetään usein enemmän huomiota, ja siitä johtuen maalimäärätkin pienenevät. Päästettyjen maalien keskiarvoa tarkasteltaessa finaalien maalivahdit ovat myös sarjan eliittiä. Vuorelan keskiarvo (1,71) päihittää Salon vastaavan lukeman (2,68).

Molempien finaalijoukkueiden hyökkääjien tulee löytää avaimet vastustajan puolustuksen murtamiseen. Maalivahtien päivän vireet voivat myös heilauttaa vaakakuppia suuntaan tai toiseen. Neljään voittoon vaaditaan onnistumisia pelikentän molemmissa päissä. Ehjät 60-minuuttiset ovat avainasemassa sarjan alusta asti.

 

Jasmin Saario on osunut kevään pudotuspeleissä viidesti. (Kuva: Jarmo Koskela)

 

Saariot kohtaavat toisensa ensi kertaa finaalissa

 

Saarion perheessä eletään mielenkiintoisia aikoja, sillä siskokset Jenna Saario (TPS) ja Jasmin Saario (PSS) kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa F-liigan finaaleissa. Jenna on tehnyt TPS:n paidassa kevään pudotuspeleissä seitsemään otteluun tehot 2+4. Jasmin on puolestaan osunut viidesti maalipuiden väliin PSS:lle.

Ennen finaaleja molemmilla joukkueilla on yksi kymmenen tehopisteen rajapyykin ylittänyt pelaaja. TPS:n Milla Nordlund (7+5) ja PSS:N Fanny Holmberg (5+6) tulevat olemaan joukkueidensa tärkeimpiä pelaajia myös finaaleissa.

Finaalisarja käynnistyy tänään Porvoossa. Mestaruuteen vaaditaan muista playoff-kierroksista poiketen neljä voittoa.