Naisten F-liigan välierät alkavat 26.3. (Kuva: Anssi Koskinen/@ansik)

 

Naisten salibandyn F-liigan ensimmäinen pudotuspelikierros päättyi maanantai-iltana, ja joukkueet valmistautuvat jo välierävaiheeseen. Kolme puolivälieräsarjaa katkesi suoraan kolmessa ottelussa, mutta Classic ja FBC Loisto tarvitsivat täyden viiden ottelun sarjan. Nais- ja tyttösalibandyyn keskittyvän LoistoCast-podcastin Julius Mella pitää porvoolaista PSS:ää selvänä mestarisuosikkina.

Teksti: Eevert Lifländer

Naisten F-liigan välierät käynnistyvät tulevana viikonloppuna. Tiensä mitalipeleihin selvittivät PSS (Porvoo), TPS (Turku), EräViikingit (Helsinki) ja Classic (Tampere). Paikka finaaliin irtoaa kolmella voitolla.

Julius Mella ylläpitää nais- ja tyttösalibandyyn keskittyvää LoistoCast podcastia juontajaparinsa Joni Salo-ojan kanssa. Mella avasi Trombitille naisten F-liigan välieräpareja ja niiden voimasuhteita.

”Näkisin, että jäljellä olevista joukkueista kärkikolmikko (PSS, TPS, EräViikingit) erottuu omaksi triokseen. Monet osasivat odottaa heidän välieräpaikkaansa. Classicin ja Loiston sarja oli ennakkoon tasaisin, mutta kokenut Classic käänsi voiton viime hetkillä. Jos FBC Loisto olisi mennyt Classic-sarjasta jatkoon, ei se olisi ollut niin iso yllätys kuin edellä mainittujen putoaminen.”

Otteluparit ovat PSS-Classic ja TPS-EräViikingit.

 

Alisa Pölläsen ”hullut päivät” vastaan PSS:n laadukkuus

 

PSS voitti naisten F-liigan runkosarjan kahdeksan pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen TPS:ään. Se saa vastaansa FBC Loiston pudottaneen Tampereen Classicin. Classic oli lähellä hävitä Loistolle, mutta tamperelaisten Alisa Pöllänen tasoitti ottelun 16 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, ja viimeisteli ratkaisi sarjan jatkoajalla.

”Näkisin, että Classicin mahdollisuudet lepää Alisa Pölläsen johtaman kentällisen ja eritoten Pölläsen kevätvireessä.”

 

””Vastaan asettuu tämän maan paras ja laadukkain viisikkopuolustus, ja samalla myös laadukkaimmin kolmea kentällistä peluuttava joukkue. Ella ja Fanny Holmberg ovat tuttuun tapaan kevätliidossa ja nimellisen kakkosen tähtenä loistaa Ella Sundström, joka ratkaisi porvoolaisten historiallisen mestaruuden rankkarista viime keväänä. Mielenkiintoista nähdä, saako PSS:n päävalmentaja Jukka ”Kode” Kouvalainen välieriin taas kasaan Sundströmin kentälliseen Milja-Maria Saarikosken ja Jasmin Saarion.”

”Puolustuksesta Porvoolta löytyy kokenut Inka Lampinen pakkiparinaan Linda Törnqvist sekä Sveitsin maajoukkuepakki Céline Stettler ja Emma Parta. Nämä pakkiparit ovat vahvoja molempiin suuntiin, mutta kannattaa katsoa heidän työskentelyään nimenomaan omassa päässä.”

Jos Alisa Pölläsen ‘hullut päivät’ sattuvat jatkumaan, niin Classicilla on mahdollisuus. Classicin on myös pystyttävä parantamaan puolustuspeliään, jos he mielivät voittaa edes yhden ottelun tässä sarjassa. Laatua kyllä löytyy kahteen kenttään ja Classicin iloksi myös Suvi Hämäläinen on löytämässä taas peliään. Kannattaa seurata Julia Woivalinin pakkiparina pelaavaa Alma Laitilaa, jonka pallolliset kyvyt ovat upeaa katseltavaa”, Mella arvioi.

Hyökkäyspelaamisen ystäville Meri Jokisen ja Natalia Pitkäkankaan pelaaminen yhdessä tuottaa varmasti viihdyttäviä hetkiä kentän laidalle ja kotikatsomoihin. Heidän kanssaan pelaavat Hämäläinen, Johanna Homi ja Jenni Torkki ovat löytäneet yhteisen sävelen viime peleissä.”

”Maalivahtitaistossa PSS:n Arla Salo on selkeästi Classicin Elsi Kangasharjua edellä tämän kevään otteissa. Arla on sellainen taiteilijaluonne. Hän erottuu edukseen PSS:n maalilla.”

 

PSS:n maalivahti Arla Salo on Julius Mellan mukaan taiteilijaluonne. (Kuva: Anssi Koskinen/@ansik)

 

”Arla (Salo) ja PSS:n puolustus ovat pääsyyt sille, ettei Classicilla ole ennakkoon mahdollisuuksia. Classic on pelannut lähinnä kahdella kentällä. Jos he saavat jalkeille kolme kentällistä ja Alisa Pölläsen vire kestää, on heillä nimelliset mahdollisuudet.”

 

Alisa Pöllänen iski seitsemän tehopistettä puolivälieräsarjassa FBC Loistoa vastaan. (Kuva: Anssi Koskinen/@ansik)

 

TPS:n ja ErVin sarjassa maalivahdit valokeilassa

 

EräViikinkien kolmikko Sofia Mittentag, Taru Nordman ja Inka Lippojoki on välieriin lähdettäessä pudotuspelien pistepörssin kärkikolmikko.

”Lippojoki pelaa hyvin erilaista roolia verrattuna nuorten MM-kisoihin, jotka pelattiin Uppsalassa viime syyskuussa. Siellä hän pelasi vain hajanaisia vaihtoja”, Mella muistelee.

Joukkueilla on törkeästi tulivoimaa, mutta tämän sarjan selkeä taistelupari on Noora Vuorela (TPS) ja Laura Loisa. Molemmat rankattiin Ruudun lähetyksessä kauden Top-3 maalivahdeiksi PSS:n Arla Salon kanssa. Olen aikalailla samaa mieltä. Laura Loisa on viettänyt pari kautta taukoa pääsarjapeleistä, ja on nyt palannut tositoimiin. Laura on osoittanut kuuluvansa sarjan kärkiveskareihin.”

 

Milla Nordlund johdatti pisteillään TPS:n jatkoon suoraan kolmessa ottelussa. (Kuva: Anssi Koskinen/@ansik)

 

Mellan mukaan kärkipelaajien taisto on keskiössä niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaakin.

”Tepsiltä löytyy tämän maan paras hyökkäyskentällinen Milla Nordlundin, Jenna Saarion ja Laura Rantasen myötä. Toisesta ketjusta täytyy nostaa esille Meri-Helmi Höynälä, joka ei kaihda kulmavääntöjä sekä Sofia Leino yhtenä parhaimmista karvaajista tässä maassa. Anna Marttalan tilalla kakkosen laidalla on pelannut sveitsiläinen Seraina Fitzi, joka on parantanut peliään merkittävästi alkukaudesta. Kolmoskenttään on kyllä heittää Marttalan ja SBS Wirmo -lupaus Melisa Aydemirin kaltaisia nimiä, mutta välieräsarja näyttää kuinka paljon päävalmentaja Aki Vilander kolmosta peluuttaa. ”

”TPS:llä on ollut kauden aikana kaksi vahvaa pakkiparia kärkikenttien takana. Ykkösparissa on nähty Ina LeminenNora Rantanen ja puolestaan kakkosen takalinjoilla Joanna Kaasalainen ja Cira Virta.”

”Päävalmentaja Aki Vilander peluutti puolivälieräsarjassa SB-Prota vastaan Kaasalaisen paikalla Tiina Hoikkalaa. Tällä tuotiin kokemusta puolustuspäähän”, Mella avaa.

”ErVillä on kolme laadukasta kenttää, joista kaksi ensimmäistä nousee esille. Hyökkäyskolmikoista nostan esille Taru Nordmanin laidoilla viihtyvät Manta Likin ja Maura Paajasen. Trio on löytänyt hyvin toisensa viime aikoina. Ruotsista täksi kaudeksi palannut joukkueen kapteeni Daniela Westerlund on löytänyt yhteisen sävelen Sofia Mittentagin ja Inka Lippojoen kanssa. Westerlundia pystyy tarvittaessa peluuttamaan monellakin eri paikalla, joka nähtiin MM-kisoissa Uppsalassa, kun SB Heinolan kasvatti pelasi My Kippilän pakkiparina. Puolustuspäässä Trine Sälströmin paluu kokoonpanoon on ollut tärkeä lisä. Joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Mirva Laitinen omalta osaltaan tuo vahvaa peruspelaamista puolustukseen ja voidaankin nostella esille myös niiden tärkeiden 0-0-vaihtojen roolia.”

 

Sofia Mittentag oli puolivälierien tehokkain pelaaja. (Kuva: Ari Arola)

 

PSS selkeä mestariehdokas

 

Mestariehdokasta kysyttäessä Mella vastaa epäröimättä PSS.

”Perustan tämän Suomen Cupin finaaliviikonloppuun, jossa nähtiin PSS:n kokoonpanon leveys. PSS pystyy peluuttamaan koska vain kolme kovaa kentällistä. Joukkueen runko on pelannut pitkään yhdessä ja pitkäjänteinen työ tuotti viime keväänä tulosta.”

”Vilander on Tepsin suunnalta viestinyt, että tulevalle kaudelle joukkue kaipaa lisävahvistuksia tuomaan leveyttä kokoonpanoon. TPS ei olekaan tällävkaudella kyennyt löytämään toimivaa kolmea kentällistä, joka näkyy kärkipelaajien kuormituksessa. Jos mahdollinen finaalisarja venyy esimerkiksi kuudenteen tai seitsemänteen otteluun, tulee leveä peluuttaminen tuomaan edun ratkaisuhetkillä”, Mella jatkaa.

”Vaikka TPS kuuluu kärkikaksikkoon, on se silti PSS:ää vielä pari askelta jäljessä.”

 

Mella antaa Trombitin lukijoille myös pelaajanostot jokaisesta joukkueesta ratkaisupelejä ajatellen.

Milla Nordlund, TPS: ”Hän voitti runkosarjan pistepörssin ylivoimaisesti,  ja on tehnyt kolmessa pudotuspelissä tehot 4+3. Milla on pelannut todella vahvaa kautta, ja jokaisen kannatta ympyröidä Nordlundin nimi tulevia MM-kisoja silmällä pitäen.”

Sofia Mittentag, EräViikingit: ”Mittentag on yksi tämän sarjan parhaita maalintekijöitä Nordlundin ohella. Hän on rightin pelaaja ja operoi itseasiassa todella laajalla säteellä hyökkäyspäässä. Vastustajilla tulee olemaan kova työ pitää Sofia pois maalintekopaikoilta.”

Céline Stettler, PSS: ”Hänet arvostettiin sarjan parhaaksi puolustajaksi syyskaudella. Hän pelaa viimeistä kauttaan Suomessa. Hän on voittanut kahden viime kauden aikana Super Cupin, Suomen Cupin sekä Suomen mestaruuden. Tulevaksi kaudeksi Stettler siirtyy Sveitsin hallitsevan mestarin, Kloten-Dietlikon Jetsin riveihin, joten hän haluaa varmasti viettää Porvoossa kultaiset jäähyväiset.”

Alisa Pöllänen, Classic: ”Alisa on kokenut Classicissa sukupolvenvaihdoksen. Kuluva kausi on savonlinnalaislähtöiselle Pölläselle yhdestoista kausi Classicissa. Pöllänen on voittanut mestaruuksia ja ollut osa seuran juniorikalustoa. Hän kuuluu nyt 27-vuotiaana joukkueen kokeneeseen kaartiin ja kunnossa ollessaan ehdottomasti tämän sarjan taitavimpiin pelaajiin. Hänellä on tietynlainen X-factor pelaamisessaan.”

Naisten F-liigan välierät alkavat tulevana viikonloppuna 26. ja 27.3.