Naisurheilu ei saa mediassa samanlaista medianäkyvyyttä kuin miesurheilu, vaikka urheilullinen viihdearvo olisi korkea. Myös monessa tapauksessa medianäkyvyyttä saanut naisurheilija on nostettu otsikoihin ulkonäkönsä takia, vaikka kuinka lahjakas urheilija tämä olisi.

 

Poikkeuksena esille voi nostaa Krista Pärmäkosken, jonka harteilla koko Suomen hiihtojoukkue makaa. Pärmäkosken suosio on aivan oikeutettua hänen loistavien otteidensa johdosta. Hän on myös mediaa kiinnostava persoona.

Median kuuluisi huomioida kaikki menestyvät suomalaisurheilijat, kuten esimerkillisesti hiihdossa toimitaan.

 

Suomalaisnyrkkeilijöistä voidaan nostaa esille Eva Wahlström, joka aloitti ammattilaisuransa 30-vuotiaana. Hän on otellut ammattilaisena 22 kertaa ilman tappioita ja kolme näistä on päättynyt hänen tyrmäysvoittoonsa. Wahlströmin 23. ottelu käydään legendaarisella Madison Square Gardenissa irlantilaista Katie Tayloria vastaan.

 

Wahlström on vasta toinen suomalainen, joka pääsee ottelemaan Madison Square Gardenissa. Ensimmäinen oli Gunnar Bärlund 80 vuotta sitten, joka on monessa listauksessa nostettu kaikkien aikojen parhaaksi suomalaisnyrkkeilijäksi. Ottelu eikä Wahlström ole saanut arvoistansa huomiota, sillä harvempi on edes kuullut ottelusta. Kuitenkin Robert Heleniuksen merkityksetön ottelu terassilta napattua vanhaa ja fyysisesti rapakunnossa olevaa venäläistä kehäraakkia vastaan on taas nostettu jopa pääotsikoiksi.

 

Naisten jääkiekosta voidaan taas nostaa esille naisten NHL, joka on perustettu vuonna 2015. Harvempi siitä on silti edes kuullut, vaikka siellä pelaa yksi suomalainen: Meeri Räisänen. Hän siirtyi kuluvaksi kaudeksi rapakon taakse ammattilaiseksi. Räisänen on pelannut urallaan miesten Suomi-sarjaa ja naisten SM-liigaa. Hän on myös edustanut maajoukkuetta Olympialaisissa ja MM-kisoissa menestyksekkäästi, silti moni tuntee hänet Keski-Suomen kauneimpana naisena eikä hänen urheilusaavutuksien perusteella. Maailmasta ei liiaksi löydy naisjääkiekkoilijoita, jotka kykenevät edes pelaamaan miesten tasolla. Toki Räisänen on jäänyt Noora Rädyn varjoon maajoukkueessa. Räty on ilmiömäisillä otteillaan huomioitu mediassa, perustuen urheilusaavutuksiin ja taitoihin. Rädyn ja Räisäsen peliotteet ovat verrattavissa toisiinsa, mutta kuitenkaan heitä ei arvosteta samoin perustein. Jos taas Räty pelaisi kyseisessä sarjassa, väitän, että useammalle penkkiurheilijalle NWHL olisi tutumpi sarja.

 

Naiskiekkoilijoiden media-arvo mitataan usein heidän ulkonäkönsä perusteella. Jos on kaunis ja malliin verrattavissa, huomioidaan naisurheilijaa mediassa näistä syistä eikä peliotteiden perusteella. Jos naisurheilija on erityisen taitava ja menestynyt, mutta poikkeuksellisen lahjakas, häntä nostatetaan mediassa juuri hänen lahjakkuutensa, eikä ulkonäkönsä vuoksi, miesurheilijoita kuitenkin kohdellaan vain menestyksen perusteella.

 

 

Kuva: Risto Vilkuna
Olli Hietanen Kuva: Risto Vilkuna