Ensimmäistä kertaa 22 vuoteen Arsenalin valmentajana ei nähdä rauhallista ranskalaista. Energinen espanjalainen Unai Emery otti Arsene Wengerin paikan kentän laidalta ja fanien sydämestä.

Muutos ei ole näkynyt pelkästään kentällä, Emery on uudistanut täysin Arsenalin ja Wengerin klassisen tavan valmistautua otteluihin.

Arsene Wengerin ja Unai Emeryn erot tulevat selvästi esille pelaajien haastatteluissa.

-Arsenal tuntuu aivan uudelta seuralta, olen todella vaikuttunut Emeryyn, hävisimme ensimmäiset kaksi ottelua mutta molemmilla kerroilla olimme lähellä voittoa. Wenger halusi että pelaamme aina samalla tavalla, riippumatta siitä ketä vastaan pelaamme, ideana oli että voimme pelata omaa jalkapalloa ja siten päihittää muut. Emery on todella keskittynyt tekemään pelisuunnitelman jokaista vastustajaa varten, kuka tahansa se olikin. Kaikki on todella ammattimaista ja yksityiskohtaista, Arsenalin oikea laitapakki, espanjalainen Hector Bellerin kommentoi muutosta The Timesille

Wenger oli tunnettu siitä että istui rauhallisesti vaihtopenkillä, puhuen taktiikoista ja ottelusta ensiksi apuvalmentaja Pat Ricelle ja myöhemmin tämän mentyä eläkkeelle Steve Bouldille , Emery on tuonut elon takaisin Arsenalin vaihtopenkille ja valmennukseen. Espanjalainen heiluu vaihtopenkillä kuin heinämies samalla kun uusi apuvalmentaja Juan Carlos Carcedo huutaa ohjeita pelaajille. Emery on tuonut niin sanotun kloppmaisen fiiliksen valmentamiseen ja mies tuulettaa maaleja aivan samalla tavalla kuin fanit Emiratesilla.

Arsenalin pelityylissä näkyi selvästi Wengerin vaikutus. Vahva pallonhallinta ja iso painotus syöttelypeliin. Tämä toimi hetken aikaa, mutta puutteet Wengerin taktiikassa tulivat ilmi, kun tykkimiehet olivat yhdeksän vuotta ilman mitään pokaalia.

Arsenalin ylivoimaisuus liigassa oli päättynyt. Manchesterin molemmat seurat , Liverpool ja Lontoon paikalliskilpailijat Chelsea ja Tottenham olivat siirtyneet seuraavalle vuosikymmenelle kun Arsenal pelasi edelleen samaa jalkapalloa millä oli joskus dominoinut.

Unai Emery otti Arsenalin haltuun ja muutti kaiken. Arsene Wengerin vanhasta pelityylistä on vielä vaikutteita tykkimiehissä, mutta joukkueessa on selvästi isompi painotus kovaan prässipeliin ja pallottomaan pelaamiseen ja mikä tärkeintä jokaiselle vastustajalle on oma pelisuunnitelma. Arsenal on viimein saapunut 2010-luvulle.

 

 

Toimittaja: Frans Danakas
Kuvaaja: Tiina Becker