Juuri päättyneen ampumahiihtokauden piti olla Kontiolahden Urheilijoita edustavan Kaisa Mäkäräisen kultakausi. Tasaisen hyvän alkukauden jälkeen alkaneet hankaluudet kuitenkin murensivat 36-vuotiaan Mäkäräisen haaveet ja pistivät hänet miettimään uransa jatkoa taas uudelleen.

Kolme maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa ja maailmanmestaruus vuodelta 2011. Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on saavuttanut enemmän kuin useat muut suomalaiset urheilijat urallaan. Joka kaudelle hän itse, valmennusryhmä, eri asiantuntijat sekä Suomen kansa asettaa tavoitteet ja toiveet menestymiselle. Tuntuu kuitenkin, että tälle kaudelle oli ladattu haaveita vähän liikaa, sillä menestystä ei tullut niin kuin haluttiin. Mistä tämä yhtäkkinen huonosti mennyt kausi voisi johtua? Syyt tuskin ovat yksiselitteisiä.

Alkukausi meni muihin alkukausiin verraten todella hyvin. Kolme voittoa ensimmäisistä kisoista oli odotettua parempi. Joulutauolle lähtiessä Kontiolahden Urheilijoita edustava Mäkäräinen oli hyvin vielä kiinni maailmancupin kärjessä. Sitten kävi jotain. Ammunta alkoi tökkiä eikä hiihtovaudilla saatu kirittyä monien sakkokierrosten takia kärkeä kiinni. Sijoitukset alkoivat mennä kisa kisalta huonommiksi ja joissakin käytiin ihan viime vuosien huonoimmissa sijoituksissa. Muutosta näihin ongelmiin ei nähty edes maailmanmestaruuskisoissa Östersundissa, Ruotsissa. Yhdessäkään kisassa Mäkäräinen ei yltänyt edes viiden parhaan joukkoon. Tästä päätellen hänen “arvokisojen kirous” sen kun jatkuu.

Suomen maajoukkueen valmennusryhmä vaihtui viime kauden päätteeksi, joten totuttelua sen suhteen ainakin vielä riittää. Varmasti heidän keskuudessaan keskustellaan koko joukkueen, mutta myös Mäkäräisen kuluneesta kaudesta. Eihän se mennyt varmasti niin kuin hekin sen toivoivat menevän. Kuitenkin on vaikea uskoa, että valmennus olisi syy Mäkäräisen epäonnistumisille, sillä aina urheilija vastaa omista suorituksistaan. Toki kaikenlainen tuki ja apu heidän puoleltaan tulee, mutta hiihtoladulla ja ampumapenkalla työskentelee vain itse urheilija.

Miten nyt käy vuodesta 2010 maailmancupin huipulla olleelle Kaisa Märäiselle? Loppuuko ura tähän vaisuun kauteen vai vieläkö hän lähtee kokeilemaan mihin hänen rahkeensa riittää? Tosiasiahan on se, että ampumahiihdosta huipulle nousee joka kausi uusia urheilijoita ja he vievät paikkaa vanhoilta tähdiltä. Voisiko Mäkäräinen vielä haastaa heitä vai nähtiinkö tällä kaudella, että hänen aikansa ampumahiihdon parissa alkaa olla ohi? Paljon kysymyksiä ja mietteitä, joihin Mäkäräinen varmasti pian vastaa. Mitä ikinä hän päättääkin niin hänen uransa on ollut todella hieno ja on sanomattakin selvää, että hän tulee aina olemaan yksi Suomen kaikkien aikojen ampumahiihtäjistä.

 

Toimittaja: Ansa Laukkanen

Artikkelikuva: Tiina Valavaara