Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on edelleen tällä hetkellä Suomen yksi menestyneimmistä kilpaurheilijoista. Hän on voittanut maailmancupin kolmesti, ollut podiumilla myös monesti ja loppua kisaamiselle ei näy. Juuri alkanut kausi saattaa kuitenkin olla hänen uransa paras.

Kaisa Mäkäräisen maailmancup kausi 2018-2019 on alkanut lähes täydellisesti. Ensimmäisenä kisapäivänä hän toi sekaviestissä toisen osuuden jälkeen Suomen ylivoimaisessa johdossa vaihtoon, kun ampui molemmat ampumapaikat puhtaasti ja hiihtoladuilla hän oli omaa luokkaansa. Ensimmäisen kisaviikon aikana Mäkäräisellä sattui kuitenkin vain yksi kömmähdys, kun hän normaalimatkan ensimmäisellä makuupaikalla ampui neljä laukausta ohi. Sen jälkeen 35-vuotias Mäkäräinen onkin ampunut peräkkäin yhdeksän ampumapaikkaa puhtaasti ja voittanut näiden lisäksi pikakisan sekä takaa-ajon niin ikään ylivoimaisesti. Mäkäräinen on siis osoittanut olevansa kunnossa niin hiihtovauhdillisesti kuin ampumapenkalla. Koskaan hänen kautensa ei ole startannut näin hyvin, jonka takia kaikki voikin olla mahdollista.

Kolmesti maailmancupin voittanut Mäkäräinen on nyt voittanut yhteensä 25 osakilpailua uransa aikana. Hänelle harvinaista on aloittaa kausi voitoilla. Tämän takia hänen tilanteensa näyttää nyt hyvältä, sillä useimpina kausina hän on yltänyt vain pariin voittoon. Nyt odotettavissa onkin kauden dominointia ja useimpia ykkössijoja, vähintäänkin sijoitukset kymmenen parhaan joukkoon ovat hyvin realistiset.

Viimeksi Mäkäräinen on voittanut maailmanmestaruuden vuonna 2011, kun hän voitti Magdalena Neunerin takaa-ajossa. Sen jälkeen joensuulaista on piinannut niin sanottu “arvokisojen kirous”, sillä hän on usein sairastanut juuri ennen h-hetkeä. On hän kuitenkin pystynyt tuomaan muutamana vuotena hopeaa ja pronssia, mutta siihen se on sitten jäänyt. Tänä kautena asia voi kuitenkin olla toinen. Kontiolahden urheilijoita edustava Mäkäräinen on tällä hetkellä elämänsä kunnossa ja kisamenestys voi olla hyvinkin mahdollinen. Toki tämä luo hänelle entistä enemmän paineita etenkin, kun kausi on vasta näin alussa ja mitä vain voi tapahtua. Mutta ei siitä mihinkään pääse, että tämä näin hyvä alku luo odotuksia hänen suhteensa. Toivon mukaan ne pitävät paikkansa.

Tämä voi olla siis Kaisa Mäkäräisen kultakausi. Hän saattaa olla uransa huipulla juuri nyt ja voittaa jopa historiallisen määrän maailmancupin osakilpailuja. Tai miksei myös maailmanmestaruuksia. Vastustajia hänellä kuitenkin riittää. Useimmat ovat parempia ampujia kuin joensuulainen, mutta hiihtovauhdissa Mäkäräinen on ylivoimaisesti muita vahvempi. On siis hankala sanoa tässä vaiheessa etteikö hänelle nousisi joku kovakin vastustaja kisaamaan maailmancupin voitosta. Mutta se on varmaa, että hän on yksi suurimmista voittaja suosikeista.

 

Toimittaja: Ansa Laukkanen

Artikkelikuva: Tiina Becker