Koronavirus jatkaa nopeaa leviämistään ympäri maailmaa. Vaikutukset kilpaurheiluun ovat olleet jättiläismäisiä, etenkin jalkapallon puolella. Useita otteluita, turnauksia ja arvokisoja ollaan jouduttu ja joudutaan perumaan tai siirtämään hyvin nopeiden päätösten voimin. Englannissa asiat etenevät kuitenkin huomattavasti hitaammin kuin muualla, mutta miksi? Milloin Britteinsaarilla ryhdytään myös tositoimiin viruksen leviämisen estämiseksi?
Espanjan, Italian, Hollannin, Tanskan ja myös Yhdysvaltojen pääsarjat ollaan viimeisten päivien aikana päätetty keskeyttää väliaikaisesti ainakin maaliskuun loppuun saakka. Tilanne on ainutlaatuinen, sillä samanlaisiin toimenpiteisiin ei olla jouduttu koskaan aiemmin. Päätökset ovat suuria, mutta tarvittavia. Kaikkien tulisi puhaltaa yhteen hiileen taistelussa ihmisten terveyden puolesta. Englannissa ei kuitenkaan tunnuta pysyvän mukana.
Tänään torstaina englantilaislehti The Times uutisoi, että tulevan viikonlopun jalkapallo-otteluita ei tulla perumaan Englannissa pandemiaksi kehittyneen koronaviruksen kiihtyvästä leviämisestä huolimatta. Ottelut Valioliigassa ja alemmilla sarjatasoilla tullaan sen sijaan pelaamaan suljetuilla stadioneilla, kuten ympäri Eurooppaa ollaan toimittu jo useamman viikon ajan.
Tästäkin varotoimenpiteestä ollaan kuitenkin ehditty siirtyä eteenpäin saarivaltion ulkopuolella, joten miksei Englannissakin siirryttäisi?
Suljetut stadionit eivät tuo turvaa
Suljetuilla stadioneilla pelaamisen tulisi pitää suuret kannattajajoukot fyysisesti erossa toisistaan tartuntavaaran pienentämiseksi. Kyseinen toimenpide on kuitenkin osoittautunut melko nopeasti hyödyttömäksi.
Keskiviikkona Paris Saint-Germainin pelaaman Mestarien liiga -ottelun jälkeen joukkueen pelaajat juhlivat voittoaan Borussia Dortmundista kannattajiensa kanssa. Tuhannet fanit, jotka eivät päässeet stadionille seuraamaan ottelua, kokoontuivat pelin ajaksi betoniseinien toiselle puolelle kannattamaan joukkueensa voittoon.
https://twitter.com/GFFN/status/1237867476685209606
Iso-Britanniassa tilanne olisi todennäköisesti melko samanlainen. Stadioneiden lisäksi kannattajat ahtautuisivat baareihin ja pubeihin, missä ottelut näkyisivät suorana televisiosta. Ihmiset olisivat siis joka tapauksessa fyysisesti lähellä toisiaan, tehden suljetuilla stadioneilla pelaamisesta entistä turhanpäiväisemmän toimintatavan.
Suljetut stadionit eivät myöskään palvele pelaajia ja valmentajia, jotka olisivat yhä vaarassa saada tartunnan. Vaikka pelaajia ollaan kielletty kättelemästä toisiaan, on jalkapallo kuitenkin kontaktilaji. Pelaajat eivät ole immuuneja koronalle, joten miksi vain kannattajia suojeltaisiin?
Brittien mentaliteettiin ei kuulu luovuttaminen
Valioliigaseura Leicester vahvisti torstaina, että kolme joukkueen pelaajaa kärsii koronaviruksen oireista. The Athleticin mukaan Chelsea perui torstain harjoituksensa, koska joku seuran kanssa toimiva henkilö on saattanut saada tartunnan. Keskiviikon rästipeli Manchester Cityn ja Arsenalin välillä siirrettiin sentään myöhemmälle ajankohdalle, koska osa Arsenalin pelaajista oli kaksi viikkoa sitten tekemisissä tuoreen koronapotilaan kanssa. Mutta mikseivät nämä toiset tapaukset sitten riitä tulevien otteluiden myöhäistämiselle?
This is insane. Shut sport down.
We're in a war – this is not a time for playing games. https://t.co/AG4Vpwz56A— Piers Morgan (@piersmorgan) March 12, 2020
Olisi ratkaisuna sitten kaikkien maaliskuun otteluiden peruminen, siirtäminen tai vaikka koko kauden ennenaikainen pysäyttäminen, ei niiden pelaamisen ainakaan tulisi olla enää vaihtoehto.
Brittifutiksen toimittajaa Pauli Loukolaa lainaten; Brittiläiseen mentaliteettiin kuitenkin kuuluu, ettei elämä saa järkyttyä. Vakavilla asioillakin saatetaan vitsailla vain, jotta jokainen voi osoittaa olevansa totuutta rohkeampi yksilö. Urheilu ja jalkapallo ovat lähellä englantilaisten sydäntä, joten miksi kukaan heistä haluaisi luopua siitä?
Kirjoituksen hetkellä Iso-Britanniassa ollaan todettu 590 tartuntaa, joista onneksi vasta kymmenen on johtanut kuolemaan.
Iso-Britannian pääministerin Boris Johnsonin asennetta noudattaen kuolonurheja on kuitenkin tulossa lisää. Johnsonin mielestä koronaviruksen tulisi antaa levitä vapaasti kansalaisten joukossa. Virus menisi hänen mukaansa ajan kanssa ohi, jonka jälkeen heikoimmat putoaisivat pois.
UNBELIEVEABLE – Johnson seriously suggests on TV to let #coronavirus run unhampered thru UK population.
Johnson proposes to let us "take it on the chin" & "allow the disease to move through the population".
In other words… do nothing & accept death rates >10% for elderly. pic.twitter.com/FmBNUL2oRB— Max Jansen (@MaximilianJans2) March 9, 2020
Kun maan johtajat eivät ole samalla sivulla asian vakavuudesta, on hankala odottaa järkeviä päätöksiä. Valioliigan ja alempien sarjatasojen keskeyttäminen tulee kuitenkin väistämättä vastaan, joten miksi ottaa riski ja odottaa? Olen hyvin yllättynyt ja pettynyt, jos lauantaina alkava Valioliiga-kierros tullaan pelaamaan alusta loppuun saakka.
Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola
Artikkelikuva: Minna Heimola