Negatiiviset otsikot ovat värittäneet vuoden alusta lähtien muodostelmaluistelun saralla. On valitettavaa, että kaikki positiivinen lajista jää näiden juttujen varjoon.

Korostan heti tekstin alkuun, että on erittäin tärkeää nostaa jokainen hyväksikäyttö sekä törkeät kommentit esiin ja rohkaisenkin jokaista nuorta urheilijaa puhumaan näinkin vaikeista aiheista.

Tässä kohtaa nostankin valtamedian ”tikun nokkaan”. On sääli että varsinkin täällä kotoisessa Suomessa mediat myivät juttujaan pitkälti negatiivisuuden kautta, poislukien jääkiekon MM-kulta. Muodostelmaluistelu koki tämän pahimmalla mahdollisella tavalla.

Samaan aikaan kun käynnissä oli lajin kansallisesti suurin tapahtuma helmi-maaliskuun vaihteessa, suurin puheenaihe oli case-Penttinen. Jos aihe ei ole tuttu niin linkistä voi lukea HS:n uutisen aiheesta.

Toistan, että on todella tärkeää puhua aiheesta, mutta tässä kohtaa se tapahtui koko lajin kustannuksella.

Espoon Metro Areenalla järjestetyissä muodostelmaluistelun SM-kisoissa ensimmäisenä päivänä ei näkynyt areenalla vilaustakaan siitä, että jonkinlainen kohu olisi päällä.

Urheilijat olivat intoa ja energiaa täynnä. Noviiseista aina senioreihin asti, oli upeaa nähdä vanhaa sanontaa lainatakseni ”suuren urheilujuhlan tuntua”.

Itse päätähtien lisäksi niin valmentajat kuin yleisökin olivat avoimin mielin paikalla. Allekirjoittaneelle tuli oikeastaan positiivisena yllätyksenä se, kuinka energinen tapahtuma ylipäätään SM-kisat ovat. Tästä suuri kiitos urheilijoille ja järjestäjille.

Median vastuu

Ensimmäisen kisapäivän jälkeen mietin että mitenköhän nämä kisat mediassa näkyvät.

Muistetaan kuitenkin että jäällä nähtiin joukkueita, jotka ovat niittäneet mainetta kansainvälisesti ja voittaneet lukuisia arvokisamitaleita vuosikymmennen ajan.

Suurin osa otsikoista koskivat kuitenkin Mirjami Penttistä ja hänen joukkuettaan.  On todella sääli, että tämä kaikki positiivinen energia, mikä hallilla oli, jäi tuon kohun varjoon.

Ymmärrän, että aihe on vakava ja sen kuuluukin olla esillä, mutta olisiko ollut liikaa vaadittu pari muuta uutista koskien esimerkiksi urheilun ilosanomaa mitä nämä mahtavat luistelijat ja fanit toivat halliin kisojen aikana.

Tässä kohtaa mietin vielä, että kisathan ovat vielä kesken joten eiköhän asia parane toisen kisapäivän jälkeen.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kisat loppuivat sunnuntaina n. klo 17:40 ja ensimmäistäkään uutista ei ollut vielä seitsemään mennessä.

Huomioidaan kuitenkin, että valtalajien tulokset tulevat lähes reaaliaikaisesti myös uutisfeediin.

Valtalajeissa ongelma ei muutenkaan ole samanlainen. Esimerkiksi jääkiekossa tulee tällä hetkellä joka pelikierroksen jälkeen uutinen siitä, kun joku on verissä päin jättänyt kaukalon.

Tuon lisäksi tulee kuitenkin vähintään saman verran positiivisia uutisia hienoista suorituksista ja siitä, miten joku NHL-tähti on bongattu jossain juhlissa.

Toisena kisapäivänä Espoosssa ihmeteltiin aika avoimestikin sitä, miksi SM-kisoista ei muita otsikoita löytynyt kuin ”kohuvalmentajan joukkue johtaa”.

On erittäin sääli, että kaikki se kahden päivän hieno kokonaisuus urheilun osalta jäi niinkin pahasti paitsioon. Jos joskus niin nyt tässä olisi ollut mahdollisuus markkinoida lajia.

Henkilökohtainen pyyntö medialle olisikin se, että jos samalla intohimolla kaivaisitte positiivset asiat urheilusta esiin, kuin nuo negatiivisetkin niin pelkästään sillä olisi mittaamattoman arvokkaat seuraukset pienemmille lajeille.

Muutoin pahimassa tapauksessa saattaa näinkin upea laji kuihtua kokonaan pois.