Viimeistään nyt jokaisen jalkapalloa seuraavan suomalaisen tulisi tietää Mikael Soisalon nimi. Soisalo siirtyi tämän vuoden alussa englantilaisen Valioliigajoukkue Middlesbroughin U23-joukkueeseen 3+1-vuotisella sopimuksella. 18-vuotias laituri totesi silloin medialle, että hänen tavoitteena on tehdä Valioliigadebyytti vielä tänä keväänä. Nuori laituri on jo siitä poikkeuksellinen suomalainen pelaaja, että hän uskaltaa puhua avoimesti omista tavoitteistaan, ilman kiertelyitä tai kaarteluita. Soisalo sanoo suoraan, mitä hän haluaa jalkapallolta ja ennen kaikkea hän uskoo itseensä.

Millainen ura tällä terveellä itseluottamuksella varustetulla nuorukaisella on tähän mennessä takanaan?

Soisalo on FC Hongan kasvatti, joka siirtyi vuonna 2012 suomalaiseen suurseuraan Helsingin Jalkapalloklubiin. HJK:ssa kaudet olivat kuitenkin vaikeita. Kaudella 2015 Soisalo pelasi vain muutaman pelin HJK:n kakkosjoukkueessa Klubi 04:ssä. Soisalolle tarjottiin jatkopahvia, mutta mies lähti peliajan perässä Tampereelle Ilvekseen. Jarkko Wiss, Ilveksen valmentaja oli suuri syy, miksi Soisalo vaihtoi seuraa.

Wiss oli tuttu valmentaja Soisalolle jo poikamaajoukkeista.

Veikkausliigakaudella 2016 Soisalo löi itsensä läpi. Nuorukainen teki seitsemän maalia ja antoi viisi maalisyöttöä 31:ssä ottelussa. Avauskokoonpanossa mies oli 26 kertaa ja kolme maaleistaan hän teki rangaistuspotkuista. Wiss tiesi Soisalon potentiaalin, antoi hänelle vastuuta ja Soisalo vastasi huutoon. Kesken kauden Soisalo oli kuusi päivää englantilaisen Queens Park Rangersin testileirillä. QPR oli tyytyväinen laituriin, mutta sopimusta ei syntynyt.

Ilves oli lopulta Veikkausliigassa viidentenä ja Soisalo palkittiin Vuoden lupaavaksi nuoreksi pelaajaksi ja Vuoden jalkapalloliigan tulokkaaksi.

Kovia meriittejä vasta 18-vuotiaalle jalkapalloilijalle, varsinkin kun ottaa huomioon, että mies pelasi ensimmäistä kertaa Veikkausliigaa kaudella 2016. Kauden päätteeksi huhuiltiin, että usea ulkomaalainen seura olisi kiinnostunut Soisalon palveluksista. Huhut konkretisoituivat tammikuun alussa, kun Middlesbrough osti pelaajan oikeudet Ilvekseltä.

Oikeajalkainen Soisalo on vahva pelaaja, joka on parhaimmillaan oikealla laidalla silloin, kun hän pääsee haastamaan vastustajan puolustajaa. Soisalo osaa syöttää ja tehdä maaleja, sen hän on jo todistanut. Seuraava askel miehen uralla on Valioliigadebyytti.

Middlesbrouhgin U23-joukkue kohtasi eilen Blackburnin vastaavaan joukkueen. Ottelu päättyi Middlesbroughin 4–1-voittoon. Soisalo pelasi ottelussa toisena hyökkääjänä ja iski ottelussa uransa ensimmäiset maalit ja hattutempun Brittien kentillä. Samalla voitto oli Middlesbroughin U23-joukkueen kauden isoin voitto.

Joka tapauksessa Soisalolla lienee hieno ura edessä. Mies on esimerkki suomalaisesta pelaajasta, joka uskaltaa laukoa niin maaleja kuin mielipiteitä omasta urastaan ja kyvyistään. Juuri tälläistä röyhkeää nousevaa pelaajaa suomalainen jalkapallo tarvitsee. Pelaajaa joka uskaltaa sanoa olevansa hyvä ja joka uskaltaa sanoa haluavansa pelata Valioliigaa.

Soisalo on itse sanonut, että nälkäinen susi juoksee kovempaa.

 

 

Lähteet: veikkausliiga.com, ilves.fi, wikipedia