Ralliautoilu on hektistä sekuntikamppailua, kun voittajaa haetaan erikoiskokeilla pitkin kisaa.

Se kerää paljon katsojia ympäri maailmaa ja nykyautojen tehot alkavat olla jo tapissaan. Erot kärkikuljettajien kesken ovat hyvin pienet ja voittotaistelun loputtua puhutaan joskus, jopa sekunteista.

Petri Seppänen vas. ja Matti Friman Ladan puikoissa Joutsassa 2021 hymyssä suin luokkavoittajina.

Tässä jutussa bensa haisee ja koneet ovat huippuunsa viritettyjä, mutta se touhun vakavuus kilvan-ajon suhteen haetaan posin kautta.

Olen saanut langan päähän Matti Frimanin, joka yhdessä kartturinsa Petri Seppäsen kanssa ajaa kilpaa legendaarisella ”nappisilmä” Ladallaan. Monien mielestä tämä Lada 1200, joka oli tuotannossa vuosina 1970-1988 on ainoa oikea Lada.

Näin komeasti hyppää ”nappisilmä” Lada Kuva: Jani-Pekka Lindroth

Ystävykset tutustuivat toisiinsa yhteisen työpaikan kautta ja vuonna 2014 Matti Friman bongasi tämän valkoisen ”nappisilmäisen” kaunottaren nettiautosta.

Sitä lähdettiin sitten myös yhdessä katsomaan ja olihan se ostettava herrojan huostaan välittömästi. Tästä koko homma lähti pikkuhiljaa myöskin käyntiin, Frimanin kysellessä Seppäseltä lähtisikö hän touhuun mukaan kartturin paikalle istumaan. Vastausta ei tarvinnut tähän kysymykseen kauan aikaa miettiä.

– Lähettiin Peten kanssa kokeilemaan harrastusmielessä ja tämmöisenä se myöskin pysyykin, Matti Friman painottaa.

Toisaalta pientä kilpailuviettiä on havaittavissa Frimanin vastauksessa kysymykseeni siitä, miten paljon ajetaan kelloa vastaan.

– Koetetetaan mennä, mitä kalusto kulkee, mutta pilke silmäkulmassa, Friman toteaa.

Frimanin ja Seppäsen edesottamuksia seuraa paljon ihmisiä sosiaalisessa mediassa ja he ovat tehneet Petri Seppäsen YouTube-kanavalle paljon videoita muustakin kuin itse ajamisesta. Sieltä löytyy materiaalia Ladan koneremonteista, huolloista sekä unohtamatta legendaarisia incar-videoita, jotka ovat todellakin katsomisen arvoisia.

Friman nostaa Päijälän EK:n incar-videon Jyskälästä ehdottomaksi ykköseksi. Sillä EK:lla kaikki onnistui hänen mielestään nappiin ja Friman toteaakin, että on jopa nauttinut kyseisen pätkän videon katsomisesta itsekin, vaikka on usein vähän kriittinen omista tekemisistään.

Harrastesarjoissa ajaa paljon kuskeja ja videomateriaalia löytyy paljon muiltakin kuskeilta somesta, mutta Petri Seppäsen PTF Racingin YouTube-sivustolla liikkuu erityisen paljon katselijoita.

Friman nostaakin suosioon johtavaksi pointiksi juuri sen, että tätä touhua tehdään pilke silmäkulmassa ja juuri kyseisen ”nappisilmä”-Ladan, joka varmasti kiinnostaa katsojia.

Ladat ovat melko harvinaisia ralleissa nykypäivänä, joskin eivät kuitenkaan ole vielä kaikki hävinneet rallimaailmasta.

Matti Friman ja Petri Seppänen aloittivat ajohommat Ladan puikoissa vuonna 2015 järjestetyssä Vaakuna-rallissa ja sama auto on totellut heitä uskollisesti tähän päivään saakka. Pieniä kolhuja on matkan varrella kuitenkin siunaantunut.

– Katto siihen on kerran vaihdettu sattuneesta syystä, Friman toteaa hymyssä suin.

Kaikkein hienoimmaksi muistoksi Ladan ratissa Friman nostaa toissavuoden Jyskälän ja legendaariseen Kakariston risteykseen tulemiseen. Friman kertoo, että juuri tuon legendaarisen risteyksen selvittäminen virheettömästi ja ihmisten määrä risteyksestä aukeavalla pellolla on jäänyt mieleen ikuisesti.

Muistan itse tuon paikan varsin hyvin ja olen nähnyt myös siitä tehdyn videon, jossa kyseiset herrat saapuvat Ladallaan siihen risteykseen.

Katsojat repeävät lähes liitoksistaan Ladan saapuessa legendaariseen kakariston risteykseen. Ennen tätä parivaljakkoa isoimmat aplodit ja suosionosoitukset keräsivät ainoastaan WRC-kuskit.

Toinen muisto, joka on myös jäänyt Frimanin mieleen samaisesta kisasta on vuodelta 2019 ja legendaariselta Harjun EK:lta. Hän kertookin, että oli mahtavaa päästä ajamaan sinne, missä on aiemmin nähnyt legendojen, kuten Juha Kankkusen ja Markku Alenin ajavan samaa pätkää ja nyt oli heidän vuoronsa olla itse siellä mukana.

Tämän vuoden Jyskälän on parivaljakko myös merkinnyt kilpailukalenteriinsa isolla rastilla, jos se vain järjestetään. Puhummekin pitkään kyseisestä kisasta, koska olen itsekin käynyt siellä useasti ja haikailemme yleisön päästämisestä kisaan mukaan. Vielä on kuitenkin aikaista spekuloida, mikä on tilanne maailmalla tuohon aikaan koronan suhteen.

Tulevaisuuden suunnitelmissa kevään korvilla siintävät kaksikolla uuden EVO 3-moottorin sovittaminen Ladaan kisatauon aikana.

Moottorit ovat nimetty kehitysasteittain, sitä mukaan, kun niitä on paranneltu ja nyt olisi tarkoitus istuttaa juuri tuota EVO 3:sta Ladaan. Kisat jatkuvat tauon jälkeen taas toukokuussa ja EVO 3 saattaa silloin saada tulikasteensa Ladan konepellin alla.

Jokavuotinen legendaarinen Tunturiralli on myös Frimanin mielestä yksi unelmista, mikä olisi mahtavaa kokea kerran elämässä. Kustannukset kuitenkin kyseiseen kisaan ovat niin kovat, että se veisi lähes koko kauden budjetin, joten se ei ole ainakaan vielä mahdollista.

Kaksikon kuusivuotinen taival Ladalla on sujunut ilman isompia haavereita ja kalusto on pysynyt Frimanin sanojen mukaan kunnossa ”pehmeitten” ulosajojen johdosta.

Hajonnut eturipustus pilasi Tengtools rallin Kiteellä vuonna 2016

Otankin aiheeksi, että aikooko kaksikko pysyä uskollisesti aina Ladan puikoissa. Tähän Friman toteaa veikeästi juu ja ei. Otaksun kuitenkin, että vastaus on juu, koska koko homma on mielestäni rakentunut heidän ympärilleen juuri Ladan tuoman kiinnostuksen tiimoilta.

Friman toteaakin, että jos tulisi niin kova kaato, että kori tuhoutuisi niin pahasti, että uuden hankinta olisi välttämätöntä ei olisi kahta sanaa, että toinen ”nappisilmä” tulisi tilalle.

Jos nykyiselle kävisikin jotain on hänellä myös selkeä näkemys asian tiimoilta.

– Jos se tuhoutuu tuo koppa, niin en mää ainakaan nää itteäni ”kanttilampun” ratissa ainakaan toistaiseksi, Friman lohkaisee.

Ladasta onkin tullut vuosien saatossa kaksikolle tärkeä ja Friman toteaakin, että se on tietyllä lailla meidän ”maskotti”, vaikka se ei ihan suorapeltinen enää olekaan, mutta ei se tunnu myöskään muita haittaavan. Pakkelia on jouduttu hieromaan jonkun verran Ladan kylkeen, mutta oikein ryhdikkään olemuksen se on säilyttänyt kuusivuotisen uransa aikana.

Kontiolahdelta napsahti tilille myös luokkavoitto tänä vuonna

Viihtyisän haastattelutuokion päätteeksi jäämme keskustelemaan menneistä ralleista, mutta toivomme, että tulevaisuudessa tilanne normalisoituisi, jotta katsojia saataisiin taas pikataipaleiden varsille.

Tämän parivaljakon edesottamuksia on mahtava seurata, mutta vielä mahtavampaa se on, kun sen näkee paikan päällä.

Itse olin paikan päällä toissa vuonna Neste Rallissa ja sain taltioitua videolle muutaman pätkän heidän hienoista edesottamuksistaan Leustun ja Harjun erikoiskokeilla. Ne löytyvätkin Petri Seppäsen laatimasta mahtavasta videosta.

Tämä alla oleva video herrojen edesottamuksista kannattaakin ehdottomasti katsoa ja nauttia siitä aidosta fiiliksestä, mitä autourheilu on parhaimmillaan, kun sitä tehdään pilke silmäkulmassa, mutta aina satalasissa.

 

 

Teksti: Ilkka Tittonen

Kuvat: Jani Juntunen ja Jani-Pekka Lindroth

Video: Petri Seppänen