Suomalais-amerikkalainen koripalloilija Jacob Grandison pelaa tällä hetkellä Salon Vilppaassa ja Susijengissä. Tapasimme pelaajan Susijengin harjoituksissa, ennen joukkueen EM-karsintojen ensimmäistä peliä.

Teksti ja video: Jan-Matias Nikula

Koripalloilija Jacob Grandison syntyi Yhdysvalloissa, Kaliforniassa toinen päivä toukokuuta vuonna 1998. Nuoruus vietettiin Oakland-nimisessä kaupungissa kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä San Franciscosta. Hänen äitinsä on suomalainen ja isänsä amerikkalainen. Vanhemmat tapasivat äiti Carinan vaihto-oppilasvuoden aikana USA:ssa.

Ensimmäistä kertaa Grandison nähtiin Suomen väreissä vuonna 2021, kun hän liittyi Susijengin harjoitusryhmään. Hän pelasi ensimmäistä kertaa Okinawalla, Japanissa kolmen maan turnauksessa. Lopullisesti hän murtautui Suomen maajoukkueeseen kesällä 2023, ja hänet valittiin lopulta myös MM-kisajoukkueeseen. 

Grandison donkissa lähde: instagram.com/slimjake_/?hl=fi

Yliopistoura pelattiin kolmessa joukkueessa

 

Grandison pelasi koripalloa jo nuoresta iästä asti. Lukion jälkeen hän aloitti hänen yliopistosuransa Cal Polyn yliopistossa. Vain kahden kauden jälkeen hänen lahjakkuutensa huomattiin ja matka jatkui kohti isompaa Illinoisin yliopistoa.

Kauden 2019-20 Grandison joutui jättämään välistä NCAA:n siirtosääntöjen vuoksi.  Jos vaihtoi koulua, piti seuraava kausi jättää välistä. Tämä sääntö ollaan onneksi nyt jo purettu. Illinoisissa toisella kaudellaan Jacob kuului koko sarjan parhaimpien heittäjien joukkoon ja sai myös paljon mediahuomiota. Kyseisellä kaudella 2021-22 hän tilastoi 9,6 pistettä, 3,8 levypalloa ja 2,3 syöttöä.

Viimeisen eli viidennen kautensa collegessa hän pelasi kenties kaikkien aikojen suurimmassa ja menestyksekkäimmässä eli DUKE:n yliopistossa. Siellä Grandison oli tärkeä roolipelaaja ja toimi niin ikään mentorina monelle nuoremmalle pelaajalle.

 

Videohaastattelu Urhea-hallilta

 

Haastattelin Grandisonia Susijengin harjoituksissa ennen heidän ensimmäistä EM-karsintaotteluaan (20.2). Hän oli juuri lähtenyt espanjalaisjoukkue Menorcasta ja uusi joukkue oli vielä etsinnässä. Pian kuitenkin Salon Vilpas ilmoitti, että he ovat solmineet Jacobin kanssa sopimuksen loppukaudeksi. Hän on aloittanut hyvin pelit Korisliigassa, ja tuo varmasti arvokkaan korintekijäoption salolaisten loppukauteen.

Hän pelasi siis viime kauden Duken yliopistossa, joka lukeutuu kaikkein menestyksekkäimpien joukkoon. Viime kaudella siellä pelasi samaan aikaan tulokkaana myös Dereck Lively II. Lively varattiin kahdentenatoista Dallas Mavericksin toimesta. Erittäin hyvin rullaava iso mies on ollut loistava lisä tällä kaudella Dallasin puolustuspäähän. On hienoa, että Susijengin pelaaja on saanut mahdollisuuden pelata noinkin kovassa seurassa. 

Suomi aloitti EM-karsintaurakkansa

 

Suomi aloitti siis EM-karsintaurakkansa Serbiaa ja Tanskaa vastaan. Serbiaa vastaan tuli tappio, mutta Tanska kaadettiin komean nousun jälkeen. Susijengistä huokuu taas positiivinen energia ja hyvä yhteishenki, mistä se myös tunnetaankin. Grandisonkin sanoi, että on todella kiva nähdä ja pelata jätkien kanssa MM-kisojen jälkeen ensimmäistä kertaa.

Suomi aloittaa olympiakarsintaurakkansa toinen päivä heinäkuuta Bahamaa vastaan. Sitä ennen varmasti näemme muutaman harjoitusottelun, jossa kaikki parhaat ovat toivottavasti myös matkassa, mukaan lukien Lauri Markkanen