Tay Pham (30) muutti perheineen pakolaisina Suomeen Tayn ollessa vielä hyvin nuori. Suuren yrittäjäperheen lapsena hän oppi pian rahan arvon, ja ensimmäisiä kesätöitään hän tekikin jo 13-14 vuotiaana.

Opiskellessaan Laureassa Tay työskenteli samalla hänen sisarustensa perustamassa kauneushoitolassa, jossa hän teki myös ensimmäiset tatuointinsa.

Oman liikkeensä, Tattoo Shopin, Tay avasi Kaisaniemeen vuonna 2009. Liike menestyi hyvin, ja Tayn luottohenkilöksi nousi hänen hyvä australialainen ystävänsä ja kollegansa Scott Kearney.

Kaisaniemen liikkeessä työskennellessään Tay oppi paljon sekä itsestään että yrittäjänä toimimisesta. Henkilökohtaisten ongelmien tuoman stressin vuoksi Tay kävi itse liikkeessä vain pari kertaa viikossa ja delegoi paljon tehtäviä Scottylle. Scott hoiti niin ajanvaraukset kuin työhaastattelutkin.

”Olin lomalla jotain 7-8 kertaa vuodessa ja matkustelin vaan ympäri maailmaa. En mä näin jälkeenpäin sitä varsinaisesti kadu, mutta kyllä sitä olis voinut toisinkin toimia.”

Taylle valkeni, että vaikka Scott hoiti Tattoo Shopissa Tayn hänelle antamat tehtävät hyvin, ei liike tuntunut enää hänen omaltaan. Hän oli kasannut tämän harteille liikaa asioita ja oli itse vastuussa todella vähästä. Tay alkoi ottaa pala palalta tehtäviä takaisin itselleen ja samalla harjoitteli aktiivisesti tatuoimista kehittyäkseen siinä entisestään.

”Siinä parissa vuodessa mä opin enemmän, kun mitä olin oppinut mun koko sen astisen uran aikana.”

jenniraappana_20160315_tattooshop2

Kun Helsingin yliopisto osti koko Kaisaniemen korttelin, Tattoo Shop joutui muuttamaan nykyiselle sijainnilleen Lapinlahdenkadulle. Liiketila oli paljon pienempi aikaisempaan verrattuna, ja työntekijöistä jäljelle jäivät Tayn lisäksi hänen ystävänsä Anna-Kaisa ja Scott. Pienempi putiikki ja hankalampi sijainti luonnollisesti söi osansa Tattoo Shopin tuloista.

”En mä tätä työtä rahan takia tee. Tatuoiminen on mulle intohimo.”

Tätä nykyä Tay tatuoi yksin Lapinlahdenkadun liikkeessään. Uusia harjoittelijoita, tai työntekijöitä hän ei suunnittele näihin tiloihin ottavansa, mutta suuremman liiketilan löytyessä sekin olisi suunnitelmissa.

 

Teksti: Anni Hausen

Kuvat: Jenni Raappana