Tässä vaiheessa kautta 10 tulokasta on jo ylittänyt NHL:ssä 30 pisteen rajan. Näistä kaksi jopa on puolustajia. Kuitenkin tällä kaudella oikeastaan vain nämä kaksi nimeä ovat olleet mukana keskustelussa kauden parhaalle tulokkaalle myönnettävän Calder Memorial Trophyn voittajasta.

 

Mitchell Marner ja William Nylander ovat nostaneet aiemmin pohjamudissa olleen Toronto Maple Leafsin taistelemaan pudotuspelipaikasta. Paineet Torontossa ovat kovat, mutta nuorukaiset ovat vakuuttaneet vaativat fanit ja median. Mikko Rantanen on pelannut hyvän kauden surkeasti pelanneessa Colorado Avalanchessä ja onkin ollut seuran harvoja valopilkkuja tällä kaudella. TPS-kasvatti on iskenyt 59 peliin 30 pistettä. Zach Werenski on ollut isossa roolissa, kun Columbus Blue Jackets on noussut yhdeksi runkosarjan voittajasuosikeista. 20-vuotias puolustaja on kiekollisella varmuudellaan nostanut joukkueensa tason aivan uudelle tasolle. Sebastian Aho on siirtynyt Liigasta NHL:ään todella vaivattoman näköisesti. Ja mikä tärkeintä, ohipelejä Aholle tulee harvoin.

 

Näiden tulokkaiden otteet olisivat monena muuna kautena olleet ehdottomasti mukana Calder-kilpailussa. Kuitenkin tällä kaudella oikeastaan vain kaksi nimeä ovat olleet mukana keskustelussa Calder-kilpailussa. Herrojen nimet ovat Auston Matthews sekä Patrik Laine.

 

Matthews ja Laine ovat vain olleet niin hyviä, että muut eivät ole yksinkertaisesti pysyneet mukana. Monet olisivat olleet 18-vuotiaina erittäin tyytyväisiä jos ovat pystyneet vain vakiinnuttamaan paikan jossain NHL-joukkueessa. Se on jo iso saavutus. Laine ja Matthews eivät siihen tyytyneet. Tällä hetkellä Laine on kolmen rysän päässä koko maalipörssin johdosta 32 maalillaan. Hän on vielä pelannut monta peliä vähemmän kuin monet muut kilpailijansa. Matthews ei ole jäänyt kilpakumppanistaan kauas sillä hän on iskenyt 31 maalia. Nuorukainen on myös tehnyt vaikutuksen kokonaisvaltaisella ja vakuuttavalla pelillään. Hänelle on povattu iso ja raskas rooli Toronto Maple Leafsin ykköskeskushyökkääjänä.

 

Calder Trophy ei edes ole kovin arvostettu palkinto. Monet suuret pelaajat kuten Sidney Crosby ja John Tavares eivät sitä ole koskaan voittaneet. Harva muistaa enää, kuka voitti palkinnon vaikkapa seitsemän vuotta sitten. Sillä, kuka Trophyn voittaa, ei ole siis edes merkitystä. On vain mukava huomata, miten valoisa ja hieno tulevaisuus NHL:ää odottaa, sillä näistä nuorista on iloa vielä moneksi vuodeksi.

 

Teksti: Erik-Kristian Mäki-Fränti