NHL ilmoitti Suomen aikaa myöhään maanantai-iltana, ettei NHL-pelaajia nähdä 2018 talviolympialaisissa.

Asian ympärillä keskustelu on käyny kiivaana jo parin vuoden ajan. NHL ja Kansainvälinen olympiakomitea ovat neuvotellut asian tiimoilta jo pidemmän aikaa. NHL ja KOK ovat neuvotelleet esimerkiksi vakuutus- ja matkustuskuluista. Suurimpana syynä lienee se, etteivät NHL-seurat hyödy pelaajien päästämisestä olympialaisiin. Päinvastoin, seurat voivat jäädä ainoastaan tappiolle, jos heidän pelaajat loukkaantuvat kisoissa.

NHL-seurojen päätös on täysin ymmärrettävä. Seurat pyörittävät miljoonabisnestä, ja pelaajat ovat heidän vetonaulansa. Sotshin olympialaisissa 2014 moni joukkue menetti tähtipelaajansa loppu kauden ajaksi olympialaisissa sattuneen vamman takia. Nämä pelaajat olivat New York Islandersin John Tavares, Detroit Red Wingsin Henrik Zetterberg sekä Florida Panthersin Aleksander Barkov sekä Tomas Kopecky. Tätä riskiä seurat eivät halua enää ottaa. Varsinkaan kun seurat joutuisivat itse maksumiehiksi, koska olympiakomitea ja NHL:n pelaajayhdistys eivät tule maksuissa vastaan.

Asiaan myös varmasti vaikuttaa viime syksynä järjestetty jääkiekon World Cup. Seurojen ei enää tarvitse päästää pelaajiaan olympialaisiin, koska NHL järjestää oman maajoukkueturnauksen, jossa mukana ovat maailman parhaat pelaajat. Tästä turnauksesta NHL sekä seurat saavat itselleen rahaa, toisin kuin olympialaisista.

Jääkiekkoa seuraavat ihmiset ovat yleisesti syyttäneet NHL:n komissaaria Gary Bettmania tästä päätöksestä. Asiahan ei kuitenkaan missään nimessä ole Bettmanin päätös. Bettman on lähinnä 31 NHL-seuran omistajien viestinvälittäjä.

Monen maan jääkiekkoliitto pettyi päätökseen, vaikka tulos oli odotettu. Myös useat pelaajat ovat pettyneet, kun he eivät pääse edustamaan maataan arvokisoihin. Aleksander Ovetshkin sanoi taannoin, että hän aikoo pelata olympialaisissa, vaikka NHL sen kieltäisikin. Ruotsalaistähdet Erik Karlsson sekä Henrik Lundqvist kritisoivat julkisesti päätöstä Twitterissä. Myös NHL:n pelaajayhdistys julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi pettyneensä päätökseen.

Tilanne on jääkiekkoa seuraaville ihmisille harmillinen. Vuoden 2018 olympiajääkiekon taso tulee mahdollisesti olemaan huonompi kuin myöhemmin keväällä järjestettävien MM-kisojen. Sinne kun voi olla halukkaita NHL-pelaajia jatkamaan kautta.