Luulajan kausi loppui puolivälieriin Växjö Lakersia vastaan seitsemännessä pelissä. Pohjois-Ruotsin ylpeyden Luleå HC:n hyökkääjä Juhani Tyrväinen kertoi Ruotsin pääsarjan nykytilasta ja omasta roolistaan Trombitin haastattelussa.

Teksti: Olavi Ryhänen, Kuva:Luleahockey instagram

Luulaja on SHL:n pohjoisin joukkue Ruotsissa ja syksy-talvi -akseli on todella pimeää aikaa. Se varmasti myös vaikuttaa kaikkeen tekemiseen?

“Pimeys vaikuttaa mielialaan, mutta sekin vaikuttaa, miten pelit menevät. Olen ollut Luulajassa neljä vuotta. Kun viime vuoden peli kulki huonommin pimeään aikaan, niin kyllä se oli paljon rankempaa kuin mitä muina vuosina on ollut”, Tyrväinen kertoo omista kaamoskokemuksistaan.

Luulajalla oli vaikea runkosarja, mutta kauden aikana oli myös hienojakin tapahtumia. Luulaja kohtasi CHL:n  finaalissa Tapparan.

“Pärjättiin hyvin CHL:ssä. Kyllä se oli aika spesiaali case, kun päästiin pelaamaan finaali täällä Luulajassa. Oltiin lähellä, että oltaisiin voitu voittaa jotain, mutta niin ei nyt käynyt.”

”Jos sinne finaaliin asti pääsee, niin kyllä se on boosti – mutta on se myös rankka rupeama, kun tulee paljon lisäpelejä ja reissaamista. Jos ei sitten pääse finaaliin asti, niin saattaa vähän ajatella, että oliko tämä nyt sen arvoista. CHL on kuitenkin hieno homma SHL-pelien rinnalla”, Tyrväinen summaa

Luulajan joukkueessa pelaa paljon suomalaisia ja muita ulkomaalaisia, mutta valmentajan kommunikaatiokieli on usein ruotsi..

“Valmentaja puhuu aika paljon ruotsia. Tarvittaessa käännetään englanniksi. Perus kiekkosanasto ruotsiksi tarttuu aika nopeasti kaikille. Valmentajalla on yleensä tapana pyöritellä samoja asioita ja sanoja kopissa”

 

”Yksi parhaista paikoista, kun homma toimii”

Tyrväinen on fyysisen pelin esikuva: pelaa kovaa ja antaa kovia taklauksia, mutta pystyy tekemään myös pisteitä.

“Tosi hyvä rooli. Juuri sellainen, kuinka näen itse itseni pelaajana. Olen päässyt pelaamaan kärkiketjuissa. Paljon tulee myös puolustusvastuuta Pääsee pelaamaan vähän kaikkialla kentällä. Alusta lähtien ollut hyvä fiilis pelata Luulajassa. Valmentajat ovat tienneet, millaisen pelaajan saavat”, Tyrväinen kommentoi rooliaan.

Liigaa ja SHL:ää verrataan jonkin verran keskenään, ja fanikulttuuritkin eroavat todella paljon.

“Show-elementti löytyy täällä lähes joka hallista, ja tosi kova liigahan SHL on. Jos vertailisin Suomea ja Ruotsia, niin Ruotsissa kulttuuri kannattamiseen ja pelien paikanpäällä seuraamiseen on paljon suurempi.”

”Varsinkin koronan jälkeen tuntui, että Suomessa oli vaikeaa saada ihmisiä hallille. Kun Ruotsissa poistettiin rajoitukset, niin ainakin Luulajassa on ollut halli täynnä melkein joka pelissä siitä lähtien. Luulaja on varmasti yksi parhaista paikoista pelata silloin, kun homma toimii. Se on yksi iso plussa tässä kaupungissa”, Tyrväinen sanoo.

Suomen kotoisessa liigassa on nähty paljon pelikieltoja päähänkohdistuneista taklauksista. Myös päätösten linjattomuutta on kritisoitu Suomessa.

Ruotsin SHL:ssä ei Tyrväisen mukaan ole tällaisia ongelmia. 

“Säännöt ovat linjassa. Pääosumia yritetään poistaa, ja pimeän kulman taklauksia. Rehdit kovat taklaukset ovat sallittuja: niistä ei tule jäähyjä ja saa pelata kovaa. En ainakaan muista, että olisi tullut semmoisia tuomioita, että puhtaasta kovasta taklauksesta olisi saanut jäähyä tai lentänyt pihalle. Tuntuu, että täällä on ihan tilanne sen asian kanssa”, Tyrväinen kommentoi.

Luulajan kausi päättyi puolivälieriin, ja Tyrväisellä on nyt kesäloma. Harjoittelu omatoimisesti jatkuu

“Aika monta vuotta putkeen on ollut sama lähtökohta kesäharjoitteluun. Kauden aikana ei ehdi punttia niin paljon tekemään, niin salilla nostetaan kesällä voimatasot ylös taas, ja vähän jos nopeusominaisuuksia saisi pidettyä ainakin samalla tasolla. Nyt, kun ikää alkaa tulla, niin ne tuppaavat vähän katoamaan.”

”Yritetään jarruttaa hitaaksi menemistä, ja tehdä myös kuntoharjoittelua, että jaksaa luistella siellä jäällä, kun kausi alkaa”, Tyrväinen kertoo tulevan kesän harjoitteluohjelmasta.

Tyrväinen on viihtynyt Luulajassa, ja seuraava kausi on sopimuksen mukaan viimeinen siellä. Hänen mukaansa aikaista puhua seuraavan kauden jälkeisistä liikkeistä.

“Ruotsissa ja täällä jatkaminen on varmasti yksi varteenotettava vaihtoehto. Luulaja on palvellut hyvin ja ollut todella mukava paikka nyt neljä vuotta. Vähän turhan aikaista vielä miettiä kauden 2023-2024 jälkeistä aikaa. Katsotaan vuoden päästä näihin aikoihin, että mikä on fiilis.”

 

Golfmailat eivät lentele

2019 Leijonien kultajuhlissa Tyrväinen tuli Kaisaniemen lavalle Gettomasan “Chosen one” -paita käsissään. Tyrväinen kertoi Trombitille, että suomalaiset eivät ole juurikaan päässeet kopissa käsiksi dj-laitteisiin.

“Ei ole suomalainen musiikki hirveästi pauhannut kopissa. Kyllä ne muutaman bändin tietää Suomesta. Ollaan yritetty laittaa soittolistoille myös suomalaista musiikkia.”  

Kesällä on aikaa myös harrastuksille. Tyrväinen, niin kuin moni muukin jääkiekkoilija, pelaa golfia. 

“Tasoitus on 10 pintaan tällä hetkellä, mutta nousemassa. Siihen ei hirveästi viime kesänä päästy. Yritetään sitäkin treenata kesällä, että saataisiin lyönti kuntoon”, hän kommentoi.

Jos jäällä Tyrväinen on fyysinen ja käy kuumana, on hän golfkentällä rauhallinen

“Vahvuuteni golfissa on, se että ei mene hirveän usein huuruun golfkentällä. Yritän pitää pelaamisen rentona ja mennä hyvällä fiiliksellä. Kaikille tulee totta kai huonoja kierroksia ja lyöntejä, mutta pyritään siihen, että se ei vaikuttaisi niin paljon mieleen. Harvoin sitä lentelee mailat itsellä kentällä.”