Maailman vahvimmat miehet Thor Bjornsson ja Eddie Hall kohtasivat maaliskuussa. (Kuva: Superbowlilive/Twitter)

Viime vuosien aikana olemme nähneet nyrkkeilymaailmassa paljon niin sanottuja huuhaaotteluita, joissa kaikenmaailman youtube-tähdet ja kehonrakentajat ovat omalla suunsoitollaan saaneet liikaa huomiota ja ruutuaikaa. 

Teksti: Joonas Nikander

Kyse ei ole millään tavalla nyrkkeilystä, vaan ainoastaan viihteestä ja bisneksestä. Se vie liikaa arvoa ammattilaisnyrkkeilyltä. Jos kyseessä olisi oikeasti osaavia ottelijoita, asia olisi eri. Tässä tapauksessa ei ole: showottelijoiden taidot eivät ole millään tavalla ammattilaisten tasolla. 

Ottelijat puhuvat ja puhuvat, kuinka he voisivat voittaa maailman absoluuttisen huipun. Todellisuudessa heidän kohtaamansa vastustajat ovat täysin toiselta planeetalta. Nyrkkeilykehään nousee entisiä ja nykyisiä “tubettajia”, vapaaottelijoita, jolla on vahva painitausta (sillä ei ole mitään tekemistä nyrkkeilyn kanssa) ja kehonrakentajia, joiden paikka olisi jossain aivan muualla kuin nyrkkeilykehässä.

Muun muassa viime viikonloppuna näimme kahden maailman vahvimman miehen mittelön, jossa kohtasivat Englannin Eddie Hall ja Islannin Thor Bjornsson. Kaksikon välillä oli ollut jo pitkään suunsoittoa. Nämäkin herrasmiehet olisivat voineet mennä ratkaisemaan välinsä vaikka painonnostossa tai juoksukilpailussa. Aivan sama, mutta nyrkkeilykehään he eivät kuulu.

Pelleily alkoi vuonna 2018. Tubettajat KSI ja Logan Paul kohtasivat nyrkkeilykehässä Manchesterissa, Englannissa. Ottelu päättyi kyseenalaisesti tasapeliin. Kyseistä ottelua mainostettiin internetin historian suurimpana tapahtumana sekä historian suurimpana amatöörinyrkkeilytapahtumana. Tuohon aikaan molemmat tubettajista olivat maailman tunnetuimpia, joten tapahtumaa myytiin PPV eli pay-per-view kymmenen dollarin hintaan.

Tasapelin myötä järjestettiin toinen ottelu Amerikan mantereella Los Angelesissa, Staples Centerissä. Suosio oli kasvanut enemmän ja enemmän. Ottelu päättyi lopulta KSI:n voittoon.

Nykypäivänä pahin suunsoittaja, tubettaja, nyrkkeilyn paha poika ja “ammattilaisnyrkkeilijä”, Logan Paulin veli Jake Paul on allekirjoittaneelle hermoja raastava henkilö. Puheet ovat puheita, teot ovat tekoja. Jake Paul löytää itsensä nyrkkeilykehästä, mutta vastassa on aina esimerkiksi entinen painija tai surkea nyrkkeilijä. 

Nämä ottelut vievät aivan liikaa huomiota ja arvoa maailman absoluuttiselta nyrkkeilyhuipulta. Tulemme tilanteeseen, jossa lajin oikeiden kärkinimien kohtaamiset eivät välttämättä kiinnostakaan niin paljoa kuin esimerkiksi edellä mainitut pelleilyottelut.

Pääosin kyseessä on raha ja bisneksen teko. Urheilumaailma on nykypäivänä raakaa bisnestä. Huippuotteluiden toteutuminen yleensä kariutuu viimeistään raha-asioihin. Se on harmittavaa, mutta valitettava fakta.