Kolmiosaisessa juttusarjassa tutustutaan aina torstaisin amerikkalaisen jalkapallon entiseen huippupelaajaan O.J. Simpsoniin ja Nicole Brown Simpsonin traagiseen tarinaan. Toisessa osassa käsitellään Nicole Brown Simpsonin elämää ennen ja jälkeen O.J Simpsonin.

Edellisessä osassa tutustuttiin tämän traagisen tapauksen toiseen osapuoleen, O.J. Simpsoniin ja hänen elämään. Tänä torstaina on aika tutustua siihen, kuka oli Nicole Brown Simpson ja minkälainen hänen tarinansa oli.

Mitä kaikkea Simpson toi mukanaan nuoren Brownin elämään ja mihin se kaikki päättyi? 

Saksasta kalifornialaisen lukion tanssiaiskuningatareksi

Nicole Brownin tarina alkoi vuonna 1959 Frankfurt am Mainista, silloisen Länsi-Saksan suuresta kaupungista. Hänen äitinsä, Juditha Brown (os. Baur) oli syntyjään saksalainen, isä Louis Brownin ollessa taas yhdysvaltalainen. Kun Brown oli vielä hyvin nuori perhe suuntasi kohti Yhdysvaltoja, jonne he asettuivat aloilleen ja näin ollen Eurooppa jäi taakse.

Brownin perhe löysi sopivan asuinpaikan Orange Countyn alueelta, Kaliforniasta. Siellä asuessaan nuori vaaleatukkainen Brown aloitti opintonsa Rancho Alamitosin lukiossa, kunnes siirtyi opiskelemaan Dana Hillsin lukioon. Kummatkin lukioista sijaitsivat Orange Countyn alueella ja Dana Hillsin lukiosta Brown valmistui vuonna 1977. Ennen valmistumista hänet valittiin homecoming-tanssiaisten kuningattareksi. Hän oli pidetty persoona kouluaikoina ja eräs opettaja kuvaili Brownia “iloiseksi ja aina hymyileväksi.”

Kolme viikkoa valmistumisen jälkeen Brownin elämä otti aivan uuden suunnan, sillä tällöin hän tapaisi O.J. Simpsonin. Ennen tätä Brown työskenteli vaatekaupassa, kunnes siirtyi työskentelemään Beverly Hillsissä sijaitsevaan Daisy-nimiseen yökerhoon. 18-vuotias Brown tapasi täällä Simpsonin, joka oli ollut silloin naimisissa Marguerita Whitleyn kanssa jo kymmenisen vuotta. Tämä ei kuitenkaan estellyt Simpsonia ollenkaan, vaan suhde nuoren ja kauniin Brownin kanssa syveni.

Vain lukion käynyt Brown hyväksyttiin vuonna 1977 Saddleback Collegeen ja hän hyväksyi opiskelupaikkansa. Aloitettuaan opinnot, ei mennyt kauaakaan kun hän jättäytyi pois Simpsonin tahdosta. Myöhemmin Brown kertoi Simpsonin halunneen hänen olevan kanssaan enemmän, jonka takia koulu ei sopinut kuvioihin. Kun tuore pari oli ollut yhdessä kahden vuoden ajan, erosi Simpson virallisesti vaimostaan, Whitleystä.

Simpson astuu mukaan kuvioihin

Kun Simpson oli ollut viisi vuotta pois amerikkalaisen jalkapallon parista, avioitui hän Brownin kanssa yhteisen kodin takapihalla helmikuisena päivänä vuonna 1985. Moni muisteli pariskunnan olleen hauskaa seuraa ja he järjestivät kodissaan usein erilaisia juhlia ja illallisia, joissa vierailla oli hauskaa, kaikki söivät hyvää ruokaa ja lapset uivat takapihan uima-altaassa. Harva kuitenkaan tiesi kuinka asiat oikeasti olivat; Simpson osasi olla erittäin hurmaava persoona.

Brownin perhe oli avioparin kanssa läheisiä ja Simpson oli päässyt osaksi perhettä. Hän oli auttanut myös Brownin perhettä paljon, muun muassa appiukko johti Simpsonin omistamaa autovuokraamoa, Brownin serkun hän oli palkannut kotinsa puutarhuriksi ja tämän vaimon taas kodinhoitajaksi. Perhe myös kutsuttiin aina avioparin yhteisessä kodissa pidettyihin juhliin. Simpson oli tehnyt vaikutuksen perheeseen ja julkisesti puhuikin vaimostaan kauniiseen sävyyn; esimerkiksi vuosi avioitumisen jälkeen Simpson nostettiin amerikkalaisen jalkapallon Hall of Fameen, jolloin puheessaan hän kiitteli vuolaasti vaimoaan, joka oli tullut hänen elämäänsä urheilijan vaikeimpina aikoina eli uran päätöksessä ja tehnyt näistä vuosista silti hänen elämänsä parasta aikaa. Tällöin Brown odotti heidän ensimmäistä yhteistä lasta.

Brownin yhdeksi läheisemmäksi ystäväksi tuli Kris Jenner (silloinen Kardashian), jonka puoliso, Robert Kardashian, oli Simpsonin hyvä ystävä. Näistä kahdesta pariskunnasta muodostui hyvät ystävät ja he viettivät paljon aikaa yhdessä esimerkiksi matkustamalla yhteiselle lomalle Aspeniin. Jenner kertoi myöhemmin rakastuneensa Browniin välittömästi ja kuinka oli kohtalo, että heistä tuli parhaita kavereita. Ystävät jakoivat myös elämänsä ilot yhdessä, Simpson oli Kardashianin Bestman sekä Brown ja Simpson olivat sairaalassa ensimmäisinä tapaamassa Kardashianien tytärtä, Khloe Kardashiania.

Ulkopuolisille Brownin ja Simpsonin suhde vaikutti lähestulkoon täydelliseltä. Jenner kuvaili kuinka pari oli täysin rakastuneita toisiinsa ja sen näki, sillä he eivät edes pystyneet pitämään käsiään irti toisistaan. Kuitenkin Simpsonin puolelta oli nähtävissä omistushaluisuutta ja hän saattoi ihmetellä Brownin käydessä vessassa, mikä tällä kestää ja milloin hän tulisi takaisin. Vain harvat ihmiset näkivät kuinka myrkyllinen suhde todellisuudessa oli. Myöhemmin oikeudenkäynnissä Brownin sisko, Denise Brown, kertoi todistaneen jo alkuaikoina kuinka Simpson raivosi hänen siskolleen kun tämä oli Buffalo Billsin ottelussa tervehtinyt Simpsonin ystävää poskisuukolla.

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Ne ihmiset, keitä Simpson piti lähellään, eivät tuonneet julki suhteen oikeaa tilaa. Ystävät kuulivat kuinka Simpson ja Brown ottivat rajusti yhteen asuntonsa toimistossa. Riidoista Brown ei kuitenkaan koskaan puhunut kellekään vaan pysytteli hiljaa siitä, kuinka räjähdysherkkä suhde todellisuudessa oli. Yhteenotot pariskunnan välillä eivät jääneet vain sanallisiksi, vaan Simpsonin puolelta oli myös väkivaltaa. Läheiset ihmiset eivät omien sanojensa mukaan kuitenkaan tienneet, kuinka rajuksi asiat olivat menneet vaan ymmärsivät vasta Brownin kuoleman jälkeen kuinka julma ja henkisesti kontrolloiva Simpson oli.

Vaikka Brown taisteli vastaan sanallisesti aina kuin vain pystyi, oli silti selkeä kontrolli Simpsonilla. Jälkikäteen oikeudessa tuotiin esille, mitä kaikkea Simpson oli parisuhteen aikana tehnyt. LAPD:n konstaapeli kertoi saapuneen kerran hätäpuhelun jälkeen pariskunnan asunnolle, josta löysi Brownin itkemässä Mersusta, jonka tuulilasin Simpson oli rikkonut mailalla. Samaisessa oikeudenkäynnissä sisko, Denise Brown, kertoi todistaneensa myös kuinka Simpson oli erään illallisen yhteydessä tarrannut Brownia haarovälistä todeten: “Täältä lapset tulevat ja tämä kuuluu minulle.” Brown ei ollut reagoinnut tähän mitenkään ja Denise Brownin mukaan tämä kertoi vain siitä, kuinka tottunut Brown oli miehensä nöyryyttämiseen. Välillä riitojen jälkeen Brown meni vanhempiensa luokse, mutta palasi takaisin kun Simpson soitti ja pahoitteli.

Vuosien epäterveen suhteen jälkeen pariskunta päätyi avioeroon vuonna 1992, jolloin heillä oli jo kaksi yhteistä lasta. Avioeron yhteydessä Simpson myöntyi maksamaan ex-vaimolleen 433 750 dollaria (nykyisellä kurssilla 365 111 euroa). Kun ero astui voimaan, Brown muutti lastensa kanssa vuokra-asuntoon Brentwoodin alueelle, Los Angelesiin. Siellä hän pääsi rakentamaan elämäänsä uudestaan; hänestä tuli kotiäiti joka kyyditsi lapsensa kouluun, karateharjoituksiin ja tanssitunneille.

Kun suhteessa Simpsonin kanssa Brown oli hyvin rajoittunut, eikä lainkaan oma itsensä, niin eron jälkeen hänestä tuli paljon vapautuneempi ja hän alkoi viettämään enemmän aikaa ystäviensä kanssa ravintolaillallisten ja kotona tehtyjen illallisten parissa. Brown matkusteli myös ystäviensä kanssa muun muassa Aspeniin ja Cabo San Lucasiin. Elämänlaadun muututtua täysin hän alkoi myös lenkkeilemään säännöllisesti ja palkkasi lastenhoitajan, jotta pystyi käymään ystäviensä kanssa juhlimassa, kun lapset olivat nukkumassa. Yksi osa uutta elämää oli myös terapian aloittaminen, aluksi hän kävi siellä yhdessä ystäviensä kanssa ja lopulta myös yksin. Eräässä haastattelussa Brownin ystävä kertoi; “hän aloitti alusta. Hänestä tuli Nicole Brown, oma persoonansa”.

Avioerosta oli kulunut kuukauden verran, kun Brown kertoi ystävilleen haluavansa Simpsonin takaisin. Ensiksi hän soitti entiselle miehelleen, mutta kun hän ei vastannut puheluun, meni Brown O.J.:n kotiovelle. Alkuun Simpson kertoi, että pärjäisi ilman Brownia. Hän kuitenkin soitti perään ja kertoi haluavansa palata yhteen. Tämän jälkeen ei mennyt kauaa, kun hätääntynyt Brown soitti hätäpuhelun, jossa kertoi Simpsonin hakkaavan hänet. Brown alkoi tiedostamaan, että tulisi Simpsonin tappamaksi ja kertoi myös ajatuksistaan ystävilleen.

Vuonna 1994 Brown kuitenkin päätti, että haluaisi onnellisemman elämän ja kasvattaa lapsensa ilman avioliiton aiheuttamia katastrofeja. Tähän suunnitelmaan Simpson ei kuulunut mukaan ja tiesi myös itse, että tällä kertaa Brown oli tosissaan kun halusi jättää entisen elämänsä taakseen. Ei mennyt kauaakaan, kun Brown soitti naisten turvataloon jouduttuaan ex-miehensä vainoamaksi. Tämän takia hänen oli tarkoitus 13. kesäkuuta 1994 lounastaa hyvän ystävänsä Kris Jennerin kanssa, jolle hän halusi näyttää jotain tärkeää ja kertoa tallelokerostaan. Tämä lounas ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Traaginen loppu

Kesäkuun 12. päivä 1994 oli lauantai ja Brown heräsi tällöin aikaisin ja teki lapsilleen aamupalaa. Päivällä he menivät yhdessä shoppailemaan kaupungille, sillä iltapäivästä heillä oli suunnitelmia Brownin perheen kanssa. Iltapäivällä perhe meni yhdessä perhetuttujen kanssa katsomaan Brownin tyttären tanssiesityksen ja myös Simpson oli paikalla. Esityksen jälkeen perhe suuntasi Brentwoodissa sijainneeseen italialaiseen ravintolaan, Mezzalunaan, jonne Simpsonia ei kuitenkaan oltu kutsuttu mukaan.

Seurue lähti ravintolasta illalla puolikymmenen aikaa, mutta pian lähdön jälkeen Brownin äiti soitti tyttärelleen unohtaneensa silmälasinsa ravintolaan. Brown soitti ravintolassa työvuorossa olleelleen ystävälleen, Ron Goldmanille, ja pyysi jos tämä voisi tuoda silmälasit hänelle. Goldman suostui tähän ja lähti ravintolasta vähän ennen kymmentä, jolloin ilmoitti työkavereilleen vievänsä lasit Brownille ja sen jälkeen menisi tapaamaan ystäviään. Hän pääsi Brentwoodissa sijainneelle Brownin asunnolle, mutta ei koskaan tapaamaan ystäviään.

Puolen yön jälkeen Brown ja Goldman löydettiin kuolleina talon etupihalta. Heidät oli surmattu raa’asti teräaseella ja Brown löydettiin pihalta verilammikosta sikiöasennossa. Kummankin vammat olivat erittäin brutaalit ja samalla kun heidät oli yön aikana surmattu, Brownin lapset nukkuivat asunnon yläkerrassa. Aamulla poliisit saattoivat kaksi lasta asunnon takaovesta ulos ja veivät poliisiasemalle. Kummallakaan ei ollut vielä tietoa että heidän äiti oli menehtynyt edellisenä yönä henkirikoksen uhrina. Poliisiasemalta Sydney Brown yritti soittaa kotiinsa mutta ei saanut vastausta soittoihin, jonka takia hän jätti sydäntä särkevän viestin puhelimeen kysyäkseen, miksi hän oli veljensä kanssa poliisiasemalla ja pyysi äitiään soittamaan takaisin mahdollisimman pian.

Nicole Brown Simpsonin ja Ron Goldmanin murhat aiheuttivat yhden maailman televisioiduimista oikeudenkäynneistä, jossa pääosaan pääsi Brownin entinen mies, O.J. Simpson.

 

Artikkelikuva: Kristoffer Ilmasti

Teksti: Sini Vanhala, sinivanhala@icloud.com