Kolmiosaisessa juttusarjassa tutustutaan aina torstaisin amerikkalaisen jalkapallon entiseen huippupelaajaan O.J. Simpsoniin ja Nicole Brown Simpsonin traagiseen tarinaan. Ensimmäinen osa käsittelee Simpsonin nuoruutta ja pelaajauraa.
Moni tunnistaa nimen O.J. Simpson, mutta se minkä takia saattaa vaihdella. Joku tuntee hänet menestyneenä amerikkalaisen jalkapallon pelaajana, kun toinen taas ympäri maailmaa tunnetusta oikeudenkäynnistä ex-vaimonsa ja tämän ystävän murhasta.
Tässä juttusarjassa on tarkoitus käydä läpi, keitä olivat O.J. Simpson ja Nicole Brown Simpson sekä taustoittaa tapahtumia ennen henkirikosta. Ei ole tarkoitus mässäillä raaoilla yksityiskohdilla surmayöstä vaan taustoittaa tapahtumia ja käydä läpi myös sen jälkeisiä tapahtumia, jotta voidaan nähdä toteutuiko oikeus. Ennen sitä on kuitenkin hyvä tietää tarina tämän kaiken takana.
Yksi tapaaminen sai haaveet tuntumaan realistisilta
San Franciscon työväen kaupunginosaan Potrero Hillsiin syntynyt Orenthal James Simpson, eli tutummin O.J., sai nimensä tätinsä pitämän ranskalaisnäyttelijän mukaan. Kuitenkin Orenthalista ei koskaan tullut se nimi, jota hänestä käytettiin eikä hän itsekään tiennyt etunimeään ennen koulua vaan oli aina luullut olevansa nimeltään O.J.
Kun Simpson oli kaksivuotias hänelle todettiin riisitauti, jonka oireisiin kuuluu esimerkiksi luiden pehmeneminen, murtumaherkkyys ja kasvun hidastuminen. Tämän takia hän joutui käyttämään viisivuotiaaksi asti kotitekoisia jalkatukia päivittäin. Kun riisitauti alkoi olla selätetty, kohtasi perhe toisen vastoinkäymisen vanhempien erottua ja isän hylätessä perheen. Toisaalta voidaan miettiä, onko väkivaltaisen isän lähteminen vastoinkäyminen.
Isä, Jimmy Lee Simpson, oli eron jälkeen San Franciscon lahden ympäristössä tunnettu drag queen ja tuli myös myöhemmin julki homoseksuaalina. Eräässä haastattelussa Simpson kertoi varsinkin teini-iässä isän poissaolon vaikuttaneen, sillä hän olisi kaivannut elämäänsä miestä. He eivät olleet nuoruudessa kovinkaan läheisiä vanhempien eron jälkeen. Simpsonin perheen isä kuoli 80-luvun puolivälin jälkeen AIDSiin, mutta julkisuuteen kuolinsyy ilmoitettiin syöpänä.
Alkuun ammattilaisurheilijan ura ei ollut selkeä suunnitelma ja nuorena Simpson liittyi asuinalueellaan vaikuttaneeseen katujengiin, Persian Warriorsiin. Hän oli tällöin vasta 13-vuotias. Täytettyään 16 vuotta hänet pidätettiin tappelusta ja hän joutui alle viikoksi nuorten pidätyskeskukseen. Kotiuduttuaan pidätyksen jälkeen, eräs paikallisen urheiluseuran johtohenkilö oli järjestänyt Simpsonille tapaamisen Willie Maysin kanssa. Aikansa suurin baseball-tähti ja San Francisco Giantsia edustanut Mays oli nuoren Simpsonin yksi esikuvista.
Tämä tapaaminen omassa kodissa oli yksi tärkeä käänteentekijä Simpsonin matkalla kohti ammattilaisuraa. Rento juttutuokio Maysin kanssa sai ajatukset ammattilaisurasta realisoitumaan ja Simpson tajusi, että myös hän voisi päästä ammattilaiseksi asti jalkapallon parissa.
Vaikeuksien kautta kohti unelmia
Jalkapallo astui mukaan Simpsonin elämään, kun hän opiskeli sanfransiscolaisessa Galileon lukiossa. Samassa joukkueessa pelasi myös Allen ”AC” Cowlings, josta muodostui ikään kuin isoveli Simpsonille. Jo lukioaikana Cowlings oli vahvasti mukana Simpsonin elämässä ja tulisi myös tulevaisuudessa olemaan mukana suurissa tapahtumissa, joista kukaan ei vielä tässä kohtaan tiennyt.
Vaikka jalkapallossa tuli paljon onnistumisia ja Simpsonia voisi kuvailla luonnonlahjakkuutena, ei menestystä tullut koulunpenkillä samalla tavalla ja se oli yksi syy miksi yliopistojoukkueet eivät olleet kiinnostuneet Simpsonista. Vaikkei tie niin sanottuihin parempiin yliopistoihin auennutkaan huonon koulumenestyksen takia, pääsi hän aloittamaan opinnot San Franciscon kaupungin yliopistossa, jossa myös jalkapallon pelaaminen jatkui. Samassa joukkueessa pelasi myös lukioajan tuttu, Al Cowlings.
Kun kaupungin yliopiston joukkue voitti Prune Bowlin ja Simpson oli pystynyt osoittamaan olevansa todellinen tähti kentällä, alkoivat suuremmat yliopistot kiinnostumaan hänestä. Valittavissa oli monia yliopistoja, joista Simpson päätyi maineikkaaseen University Of Southern Californiaan, joka sijaitsi enkelten kaupungissa eli Los Angelesissa ja kyseisen yliopiston joukkuetta hän oli ihaillut lapsesta asti. Siirryttyään kyseisen yliopiston joukkueeseen vuonna 1967, seurasi Cowlings ystäväänsä myös sinne.
1960-luvulla University of Southern California tunnettiin rikkaan valkoisen väen yliopistona ja se elämäntyyli myös hurmasi Simpsonin. Hän pääsi vihdoinkin osaksi valkoisten amerikkalaisten piireihin, olihan hän yksi harvoja mustia opiskelijoita koulun kampuksella tähän aikaan. Vielä tällöin maailma oli hyvin erilainen ja Simpson erottui koulun muista oppilaista urheilijastatuksen lisäksi myös ihonvärinsä takia, moni valkoinen opiskelija ei tällöin vielä ollut ollut tekemisissä mustan ihmisen kanssa.
Yliopiston joukkueessa Simpson pääsi loistamaan ja ensimmäisellä kaudella hän johti NCAA:n mestariksi. Hänestä kasvoi nopeasti joukkueensa sekä kaupungin tähti. Myös valmentajat osoittivat kunnioitusta uutta supertähteä kohtaan valitsemalla hänet vuoden pelaajaksi. Eikä jalkapallo ollut ainoa asia, missä Simpson menestyi; hän onnistui rikkomaan maailmanennätyksen viestijoukkueensa kanssa. Nopeasta juoksusta oli hyötyä myös jalkapallon saralla.
Ensimmäinen avioliitto ja perhetragedia
Vuonna 1967 Simpson meni 19-vuotiaana naimisiin lukioaikaisen sydänkäpynsä, Marguerita L. Whitleyn kanssa. Ennen suhdetta Simpsonin kanssa Whitley tapaili Cowlingsia joka oli kuin isoveli Simpsonille. Tätä kautta tuleva aviopari kuitenkin tapasi ja rakkaus heidän välillään syveni aina naimisiinmenoon asti.
Pariskunta sai yhdessä myös kolme lasta, mutta perhettä kohtasi tragedia, kun vuonna 1979 heidän lähes kaksivuotias tytär Aaren Simpson menehtyi. Ennen tätä hän oli ollut hukuksissa perheen takapihalla olleessa uima-altaassa, jonka takia vaipui koomaan. Lopulta kahdeksan päivän jälkeen nuori tytär menehtyi hengitysvaikeuksiin. Jo ennen hautajaisia avioliitto oli tullut tiensä päähän, mutta Simpsonin perheen vanhemmat järjestivät kuitenkin yhdessä tyttärelleen hautajaiset.
Ennen virallista eroa Simpson oli jo tavannut seuraavan vaimonsa, nuoren Nicole Brownin, jonka kanssa hän oli jo ehtinyt olla kaksi vuotta yhdessä. Kun lukiorakkaiden ero virallistui, jättäytyi Whitley pois julkisuudesta. Ennen tätä hän kuitenkin kuvaili haastattelussa Simpsonia sanoin “hirviö ja kamala ihminen”. Vaikkei kotiväkivallasta tehty koskaan rikosilmoitusta, tuli myöhemmin julkisuuteen LAPD:n konstaapeli, joka kertoi pariskunnan kotoa soitetusta hätäpuhelusta kotiväkivaltaan liittyen.
Kova työ palkittiin ykkösvarauksella
Yliopistossa pelatessa Simpson pystyi antamaan loistavat näytöt ja hänet myös varattiin NFL:n varaustilaisuudessa ensimmäisenä. Vuonna 1969 ensimmäisen varausvuoron omasi Buffalo Bills, jonka kanssa Simpson allekirjoitti silloisen liigahistorian rahakkaimman tulokassopimuksen, joka oli arvoltaan 650 000 dollaria. Sopimuksen syntyä edellytti se, että Simpson oli uhannut joukkuetta boikotilla ja viimeinkin Bills myöntyi tekemään suurisummaisen sopimuksen Simpsonin kanssa. Vuotta myöhemmin kouluajoilta tuntu Cowlings liittyi myös joukkueeseen.
Kolme ensimmäistä kautta Buffalo Billsissä jäi Simpsonin osalta hyvin vaisuiksi verrattuna siihen minkälaiset odotukset häneen oli kohdistettu. Hän ei päässyt tapahtumien keskipisteeseen Buffalossa, mutta neljännen kauden koittaessa asiat muuttuivat. Simpson pystyi näyttämään olevansa huippupelaaja ja hän jäi liigahistoriaan samaisella kaudella kovimpana yksittäisenä hyökkääjänä. Neljännellä kaudellaan hän rikkoi 14 ottelussa 2 000 jaardin rajan. Tämän jälkeen vain viisi pelaajaa on onnistunut siinä, mutta kukaan ei yhtä nopeasti kuin Simpson.
Onnistuneen kauden jälkeen Simpsonista tuli selkeästi koko kansan tähti, vaikkei joukkueelle menestystä tullutkaan. Ihmiset kokoontuivat television ääreen katsomaan Buffalon otteluita, vaikka joukkue ei ollutkaan kärjessä; ihmiset katsoivat Simpsonin takia kohtaamisia. Simpsonista tuli Babe Ruthin jälkeen ainoa pelaaja, jonka suosion ympärille on rakennettu stadion; 80 000 paikkainen Rich Stadium. Yleisöä virtasi paikan päälle, mutta se ei johtunut keskinkertaisesti pelaavasta Buffalo Billsistä vaan aikansa supertähdestä, Simpsonista.
Simpsonista kasvoi hyvin arvostettu pelaaja ja esimerkiksi 1970-luvulla hänet listattiin lajilegendojen ohi. NFL:n aikana hänellä oli paljon muutakin menossa, eikä hän ollut enää vain menestynyt jalkapalloilija. Simpson näytteli elokuvissa, hän oli mukana tv-ohjelmissa sekä mainoksissa. Pelättiin, että hän lopettaisi ammattilaisuransa jalkapallon parissa liian nopeasti ja siirtyisi kokonaan viihdebisnekseen.
Buffalo Billsissä ehti kertyä yhdeksän kautta ennen kuin Simpson kaupattiin San Francisco 49ersiin. Kaupassa Bills sai Simpsonia vastaan viisi varausvuoroja ja uskottiin heidän voittaneen tämän kaupan. Ennen siirtoa Simpsonin polvi oli leikattu, eikä kunto ollut vieläkään hirveän hyvä. Uudessa joukkueessa aikansa supertähti ehti pelata kaksi kautta, kunnes lopetti uransa terveydellisistä syistä. Suurta menestystä hän ei ehtinyt uudessa joukkueessa saada ja urallaan Simpson pääsi pelaamaan vain kerran pudotuspeliottelussa, joka päättyi tappioon. Myöhemmin hänet valittiin lajinsa Hall of Fameen ja häntä pidettiin yhtenä kautta aikojen parhaimmista keskushyökkääjistä.
Artikkelikuva: Kristoffer Ilmasti
Sini Vanhala, sinivanhala@icloud.com
urheilutoimittaja