Kokenut päävalmentaja Risto Dufva sekä otsikoita ja tunteita nostattava Jonne Virtanen. Vaasan Sport on rakentanut mielenkiintoisen tarinan, johon vaasalaiset lähtevät satavarmasti mukaan.

Vaasan kadut ovat hiljaiset ja autiot, mutta kaupungin entinen ylpeydenaihe Vaasan Sport on tekemässä kovasti uutta tulemistaan uskottavaksi liigajoukkueeksi.

Päättynyt kausi tarjosi Sportille jälleen katkeraa kalkkia. Joukkue alisuoritti pahasti ja lopulta myös päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma sai lähteä. Kaiken huipuksi Sport aloitti kauden lopussa vielä tyhjennysmyynnit.

2019 marraskuussa Sportin penkin taakse asteli tuttu sheriffi, kun Risto Dufva nousi Pajuluoman tilalle vaasalaisten päävalmentajaksi. Dufvan kolmen kuukauden ajanjakso päävalmentajana oli tulevaisuuden kannalta kultaakin kalliimpi. Dufva seurasi tämän jakson aikana tiukasti, ketkä pelaajista pystyvät pelaamaan hänen jääkiekkoaan ja kenellä on iso halu ja kunnia pelata nimenomaan Vaasan Sportille. Dufva kirjoitti jatkosopimuksen jo joulukuussa, joten rauha ja keskittyminen olivat tiukasti jo tulevassa. Dufva halusi myös Simon Suorannan palaavan takaisin kotkapaitoihin loppukaudeksi. Miesmäistä charmia täynnä oleva Suoranta on juuri sellainen pelaaja, josta yleisö sekä päävalmentaja pitävät.

Dufvan pelifilosofia on vuosien mittaan säilynyt samana. Kokenut päävalmentaja haluaa nähdä tiivistä puolustuspeliä, jossa mustelmia otetaan ja kaikki pelaajat noudattavat yhteistä sapluunaa. Sport ei ole pystynyt viime kausilla omalla pelillään herättäämään kovaäänisiä kannattajiaan. Dufva reagoi tähän nopeasti ja päävalmentaja oli suuressa roolissa romuluisen Jonne Virtasen palkkaamisessa. Virtasesta Sport saa luotettavan johtavan pelaajan, joka näyttää nuorelle joukkueelle esimerkkiä kentällä. Virtasen rooli on varmasti myös hämmentää ja herättää kotiyleisö uudestaan eloon monen vuoden tauon jälkeen.

Toinen mielenkiintoinen hankinta oli ehdottomasti Niclas Lucenius. Sport saa Luceniuksesta taitavan artistin, joka osaa tehdä hyvin tehopisteitä. Sportin uusissa hankinnoissa huokuu erilaisuus, josta seurajohto saa kehuja. Juuri tämäntyylisillä hankinnoilla herätetään sammunut yhteisö uudestaan henkiin.

Sport saattoi iskeä myös todelliseen kultasuoneen, kun se kaappasi Ruotsista hyökkääjä Patrik Karlkvistin riveihinsä. Huipputehoja Allsvenskanissa takonut hyökkäjä saattaa taistella tulevalla kaudella jopa Liigan maalipörssin voitosta. Myös tässä hankinnassa korostuu se muutos, mikä erottaa uuden Sportin vanhasta. Karlkvist on nuori ja urallaan eteenpäin pyrkivä pelaaja. Sport ei enää palkkaa väkisin pelaajia, jotka ovat jo toinen jalka eläkkeellä.

Koronatilanteen vuoksi Sportin joukkue ei ole vielä valmis tulevaan kauteen, mutta ensimmäiset kiinnitykset ovat osoittaneet vahvasti sen, että Sport on oikealla tiellä ja seura on vihdoin ymmärtämässä sen, mitä menestyminen Liigassa vaatii.

Veikko Nurminen

Twitter: @VeikkoNurminen