Olympiakomitean johdon toiminta on herättänyt kysymyksen istuvatko vanhat johtamistavat edelleen lujassa. (Kuva: Henri Airo)

 

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoi tänään lehdistötilaisuudessa, että katuu jatkaneensa naisten epäasiallisesta kohtelusta varoituksen saaneen Mika Lehtimäen pestiä huippu-urheiluyksikön johtajana. Mika Lehtimäki puolestaan kiistää häneen kohdistuneet jatkosyytteet. OK:n väliaikaisena huippu-urheilujohtajana toimii pitkän linjan aktiivi Leena Paavolainen.

Teksti: Jesse Hietikko

Mika Lehtimäen lisäksi on OK:ssa on ilmennyt myös toinen häirintätapaus, ja sisäinen tutkinta on aloitettu.

’’Minulla on tiedossa yksi tapaus laajasti ottaen tässä ympäristössä. Jokainen tapaus tutkitaan ja selvitetään perusteellisesti’’, kommentoi Vapaavuori Urheilumuseossa järjestetyssä infossa.

 

https://twitter.com/Olympiakomitea/status/1505056727687118848?t=JqVBCIRPIQWTngDaBALw_w&s=19

 

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen epäasiallinen käytös naispuolisia työtovereita kohtaan paljastui. Lehtimäki oli lähetellyt yöllisiä asiattomia viestejä alemmassa asemassa oleville työtovereilleen.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori oli tietoinen asiasta jo viime syksynä, kun toimitusjohtaja Mikko Salonen antoi Lehtimäelle varoituksen epäasiallisesta naisiin kohdistuneesta käytöksestä. Vapaavuori salasi tiedon OK:n hallitukselta, ja Lehtimäki valittiin jatkokaudelle ilman hakumenettelyä.

 

Kohun keskellä olevalla Mika Lehtimäellä on vahva yleisurheilutausta. (Kuva: Henri Airo)

 

Lehtimäki ilmoitti erostaan maanantaina, mutta nyt hän on ilmoittanut asianajajan välityksellä kiistävänsä Ylen uutisoimat jatkosyytökset. Niiden mukaan Lehtimäki on antanut ymmärtää voivansa vaikeuttaa häirinnän kohteina olevien naisten työuraa sekä kajonnut alaisiinsa myös fyysisesti.

Jan Vapaavuoren tietoinen välinpitämättömyys ja ristiriitainen viestintä mutkistavat tilannetta entisestään, ja ne jättävät vääjäämättä Olympiakomitean maineeseen vaikeasti puhdistettavan stigman.

Tiedotustilaisuudessa Vapaavuori pyyteli anteeksi asianosaisilta ja muilta tapaa, jolla prosessissa on toimittu. Hän kertoi myös, ettei aio väistyä puheenjohtajan paikalta.

 

 

Vapaavuori tiedotti lehdistötilaisuudessa, että Lehtimäkeä tulee tuuraamaan Leena Paavolainen. Aiemmin Lehtimäen sijaisena toiminut Paavolainen toimii huippu-urheiluyksikön johtajana siihen saakka, kunnes siihen uusi johtaja valitaan.

Paavolainen oli ensimmäinen suomalainen nainen, jolla on kisajoukkueen yleisvastuu olympialaisissa. Vuonna 2008 Pekingissä hän toimi ampujien lajijohtajana.

Paavolainen on koulutukseltaan liikuntatieteiden tohtori. Sen lisäksi hän on toiminut ampujien valmennusjohtajana ja Huippu-urheilun muutostyöryhmän Humun jäsenenä.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti, Yleisradio