Reilut 20 vuotta sitten Daniel Levysta tuli Valioliigan nuorin puheenjohtaja, kun englantilainen sijoitusyhtiö ENIC Group osti Tottenham Hotspurin Alan Sugarilta 22 miljoonalla punnalla. Mitä elinikäinen Tottenham-kannattaja on saanut aikaan 20 vuodessa? Onko mies ollut toppi vai floppi?

2000-luvulla pitkäkestoisuus ja jalkapallo kulkevat harvoin samassa lauseessa, mutta kun puhutaan Daniel Levystä ja Tottenhamista, niin kyseiset sanat kulkevat käsi kädessä. Hän on tällä hetkellä pisimpään toiminut puheenjohtaja Valioliigassa.

  1. maaliskuuta 2021 tuli Daniel Levylle 20 vuotta täyteen Tottenhamin puheenjohtajana. Moni kannattaja tätä tuskin juhlistaa, mutta jos vertailee Tottenhamia 20 vuotta sitten ja nyt, niin voi seurassa havaita valtavan eron. 

Ennen Daniel Levyn tuloa seuraan oli Tottenham niin sanottu “mid-table club”, eli toisin sanoen se kamppaili top-10 sijoituksesta Valioliigassa. Nykyään se kuuluu Valioliigan kärkipään seuroihin yhdessä Manchester Unitedin, Manchester Cityn, Liverpoolin, Chelsean sekä Arsenalin kanssa.

Tietenkään räjähdysmäisestä noususta ei ole kyse, vaan seura on hiipinyt kohti Euroopan ja Englannin huippua hiljalleen vuosi vuodelta. Ensimmäiset kymmenen vuotta Levyn johdossa menivät vielä tulosten osalta hyvin samankaltaisesti kuin edeltävät kymmenen. Paras sijoitus liigassa tuli vasta vuosikymmenen lopussa kaudella 2009-2010 Tottenhamin sijoittuessa neljänneksi. Kyseinen top-4 sijoitus oli seuralle ensimmäinen kahteenkymmeneen vuoteen.

Kaudesta 2010 eteenpäin seura on sijoittunut kuuden parhaan joukkoon joka vuosi. Korkein sijoitus tuli kaudella 2016-2017, kun tätä nykyä PSG:tä luotsaava Mauricio Pochettino johti joukkonsa toiselle sijalle Valioliigassa. Kaksi kautta myöhemmin Pochettino johti joukkonsa Mestarien liigan loppuotteluun asti, mutta kärsi siellä 2-0-tappion Liverpoolille.

Kyseinen kausi jäi Pochettinon viimeiseksi kokonaiseksi kaudeksi Tottenhamin peräsimessä, kun Daniel Levy joutui erottamaan miehen jo heti seuraavan kauden alkupuolella. Viisi vuotta Spursia valmentanut Pochettino on Daniel Levyn aikakauden pitkäaikaisin manageri.

 

Kiiltävä stadion, mutta…

Daniel Levy on kentän ulkopuolella ollut kahdenkymmenen vuoden aikana Tottenhamissa valtava menestys. Uusi ja moderni stadion, johon mahtuu reilut 62 tuhatta ihmistä sekä yksi koko maailman kattavimmista harjoituskeskuksista. 

Ensimmäisen ottelunsa Tottenham pelasi uudella stadionilla 3. huhtikuuta 2019, joten stadion on aivan upouusi. Enfield training centre-nimeä kantava harjoituskeskus on sen sijaan ollut jo käytössä useamman vuoden, vuodesta 2012.

Myös seuran brändäämisen Levy on hoitanut lähes vertaansa vaille. Vuonna 2001 seuran arvo pyöri 150 miljoonan punnan paikkeilla, kun nykyään se on jo 2 miljardin punnan paikkeilla.

Kokonaisuudessaan kentän ulkopuolella Levy on tehnyt loistavaa työtä Tottenhamin johdossa.

 

Pölyinen pokaalikaappi

Miehen työtä kentän ulkopuolella voisi kehua lähes loputtomiin, mutta itsessään kentällä tulokset eivät ole puhuneet puolestaan. Koko miehen Tottenham-aikana joukkue on voittanut ainoastaan yhden pokaalin. Kyseinen pokaali tuli kaudella 2007-2008, kun Juande Ramoksen johtama Tottenham kaatoi Carling Cupin (Englannin liigacup) finaalissa paikallisvihollisensa Chelsean luvuin 2-1.

Pokaalikaapin pölykerroksesta huolimatta voi kentälläkin nähdä kehitystä vuosien saatossa. Viimeiset kuusi kautta Tottenham on ollut aidosti mukana taistelemassa kunniasta ja pokaaleista, mikä ei ole itsestäänselvyys.

Mauricio Pochettinon saatua lähtöpassit Levy palkkasi tilalle “sarjavoittajana” tunnetun José Mourinhon. Kyseisen miehen palkkaamista pidettiin hyvin kunnianhimoisena, sillä hän on voittanut pokaaleja jokaisessa valmentamassaan joukkueessa.

 

Kunnianhimon puutetta?

Levyä on monesti syytetty kunnianhimon puutteesta, sillä miehen rahankäyttö pelaajamarkkinoilla on ollut hyvin minimaalista käytettävissä oleviin varoihin nähden. Tottenhamin omistama ENIC Group on yksi koko Valioliigan rikkaimmista omistajista.

Levyn kallein hankinta Tottenhamin nuttuun on Ranskan liigasta, Lyonista ostettu Tanguy Ndombele, josta seura maksoi 42.5 miljoonaa puntaa. Nykypäivän jalkapallomaailmassa kyseinen summa ei ole missään määrin päätä hetkauttava.

Kokonaisuudessaan rahaa on kyllä käytetty, mutta yksittäisiin pelaajiin käytetyt summat ovat varsin minimaalisia.

Levy on jalkapallomaailmassa varsin tunnettu neuvottelutaidoistaan. Muun muassa Sir Alex Ferguson totesi vuonna 2008, kun Dimitar Berbatov siirtyi Tottenhamista Manchester Unitediin, että Daniel Levyn kanssa neuvotteleminen oli tuskallisempaa kuin hänen lonkkaleikkauksensa. 

 

Onko Daniel Levy siis kitupiikki vai piinkova liikemies? Se jää Tottenham-kannattajien päätettäväksi.