Naisten Liiga aiheuttaa jälleen kerran suurta hämmennystä, kirjoittaa Tomi Anttonen.

Naisten jääkiekon kotimainen pääsarja on aiheuttanut jälleen kerran pään pyörittelyä kiekkoväen parissa runkosarjan palkintoenjaon jälkeen. Sarjan pistepörssin voittajana palkittiin Helsingin IFK:n Michaela Pejzlova. Pezjlova teki alkusarjassa tehot 24 pistettä ja jatkosarjassa pisteitä kerääntyi 13 kappaletta. Tilastoja tarkemmin tarkastellessa huomaa, että Pezjlova ei ollut kauden aikana eniten pisteitä tehnyt pelaaja. KalPan Elisa Holopainen teki tuplasti enemmän pisteitä kuin tsekkiläinen. Holopaisen tehot alkusarjassa olivat huimaavat 54 pistettä ja jatkosarjassa pisteitä ropisi vielä 10 kappaletta lisää. Mistä sitten johtuu, että Pejzlova palkittiin Holopaisen sijasta pistepörssin voittajana? Ainakin allekirjoittaneen matikkapäällä  64 pistettä on reippaasti enemmän kuin 37 pistettä.

Viime kauden päätteeksi kävi samalla tavalla Holopainen jäädessä ilman kyseistä palkintoa, vaikka oli tehnyt eniten pisteitä koko kauden aikana.

Kuva: Tomi Hänninen

 

Toinen hämmennystä aiheuttanut asia on Naisten Liigan sarjajärjestelmän monimutkaisuus. Kauden alussa pelataan alkusarja, josta 6 parasta joukkuetta etenevät ylempään jatkosarjaan ja loput joukkueista sijoitetaan alempaan jatkosarjaan. Ylemmän jatkosarjan joukkueet varmistavat paikkansa jo kauden puolivälissä, kun taas alemman jatkosarjan joukkueet taistelevat viimeisistä paikoista pudotuspeleissä, sekä myös siitä että mitkä joukkueet joutuvat karsintasarjaan ja taistelevat seuraavan kauden paikastaan liigassa. Jostain kumman syystä ainoastaan ylemmän jatkosarjan ottelut lasketaan virallisina Naisten Liigan otteluina. Siinä mielessä palkinto meni oikeaan osoitteeseen, mutta eihän siinä silloin palkita koko kauden parhaita pelaajia, vaan kauden jälkimmäisen puoliskon parhaimmat. Asiasta vielä astetta mielenkiintoisemman tekee se fakta, että alkusarjan ottelut lasketaan virallisina runkosarjan otteluina, mutta alkusarjassa pelattuja pelejä ja tehtyjä pisteitä ei lasketa runkosarjan parhaimmistoa palkitessa.

Sarjajärjestelmän kummajainen on myös se, että jos joukkue joutuu alempaan jatkosarjaan sen pisteet ja pelatut ottelut nollataan. Kun ylempään jatkosarjaan etenemällä saat pitää alkusarjan pisteet. Ja jos joudut karsintasarjaan, alemman jatkosarjan pisteet jäävät voimaan.

Alemman jatkosarjan nollausta perustellaan sillä, että se olisi reilua joukkueille jotka nousevat mukaan Mestiksen ristiinkarsinnan kautta. Periaatteessa siis Mestiksen puolelta noussut joukkue voisi voittaa Suomen mestaruuden pelaamatta peliäkään naisten pääsarjatasolla. Eli vielä lyhyesti selkeällä suomen kielellä: jos alkusarjan jälkeen putoat alempaan jatkosarjaan ja et pääse pelaamaan pudotupelejä, olet pelannut täyden kauden, mutta vain epävirallisesti.

Kysymys Jääkiekkoliiton päättäjille: Olisiko aika pelata Naisten Liigaa kuten muitakin sarjoja? Niin, että kaikki pisteet ja pelatut ottelut laskettaisiin kauden loputtua.

Tomi Anttonen