Kalle Rovanperä on yksi vahvimmista suosikeista maailmanmestariksi tällä kaudella (Kuva: Kalle Rovanperä/Twitter)

 

MM-ralli on polkaistu käyntiin, ja kyseessä on järjestyksessään 50. juhlakausi. Monte Carlon ja Ruotsin rallit on jo ajettu. Kalle Rovanperä johtaa MM-sarjaa.

Teksti: Joonas Nikander

Täksi kaudeksi autot kokivat suuren muutoksen, sillä ne kulkevat historian ensimmäistä kertaa hybridivoimanlähteellä. Tämä lisää mielenkiintoisia asetelmia koko kauteen. Tärkeintä ei ole välttämättä nopeus, vaan auton luotettavuus. Sillä, kenen autot kestävät parhaiten, voi  olla huomattava merkitys maailmanmestaruustaisteluun.

Autoissa tullaan käyttämään polttomoottoria, jonka lisäksi myös 100 kilowatin sähkömoottori voi antaa hetkellisesti lisää hevosvoimia ja tehoa autoihin erikoiskokeiden aikana. Sähkömoottorilla saa noin sata hevosvoimaa lisää. Käytännössä hetkellisen hyödyn saa, kun on painanut kaasun pohjaan kymmeneksi sekunniksi erikoiskokeella. Uusi sähkömoottori tuo autolle lisäpainoa sadan kilon verran, joten autot ovat hitaampia lisätehosta huolimatta.

Kun uudesta kaudesta on ajettu kaksi osakilpailua, sarjaa johtaa Suomen Kalle Rovanperä. Toisena perässä tulee Belgian Thierry Neuville ja kolmantena rallisarjan kokenein konkari, yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb

 

Nyt on Kalle Rovanperän vuoro

 

21-vuotiaalle Rovanperälle kausi on vasta kolmas, mutta ensimmäistä kertaa mahdollisuudet mestaruuteen ovat suotuisat. Sen on myös näyttänyt ensimmäiset kaksi osakilpailua.

Kauden avauskisassa Monte Carlossa Rovanperä sijoittui neljänneksi heikon avauspäivän jälkeen. Helmikuun lopulla kisattu Ruotsin ralli oli suomalaisen näytöstä. Rovanperä voitti kyseisen kilpailun lähes ylivoimaisella esityksellä yli 20 sekunnin turvin.

Rallissa tulee esille kokemus. Rovanperä on ajanut jo pitkään R5-autojen sarjassa, joten kauden edetessä tämä voi olla merkittävä etu suomalaiselle. 

 

Mitä tekevät Tänak, Evans ja Neuville?

 

Viron Ott Tänak, Iso-Britannian Elfyn Evans ja Thierry Neuville ovat suurimmat haastajat Kalle Rovanperän MM-unelmalle. Viime kaudella Evans taisteli MM-sarjan voitosta vielä viimeiseen osakilpailuun ja erikoiskokeeseen saakka. Lopulta 38-vuotias ranskalainen Sebastien Ogier oli etevämpi ja voitti mestaruuden niukasti.

Tällä kaudella mestari tulee vaihtumaan, sillä Ogier ajaa vain valikoituja kisoja. Järjen mukaan se ei tule riittämään mestaruuteen asti. Evans on suurin voittajasuosikki täksi kaudeksi, vaikka ensimmäiset kaksi osakilpailua eivät ole menneet suunnitelmien mukaisesti.

Toiseksi haastajaksi nousee Viron Ott Tänak. Viimeiset kaksi kautta ovat virolaiselta menneet penkin alle, joten nälkää varmasti riittää. Tänakin taidot ja nopeus voivat riittää mestaruuteen asti, mutta kausi vaatii todellista nappionnistumista. Muuten mestaruus voi karata jo hyvinkin nopeasti käsistä. 

Tänakin tallikaverilla Thierry Neuvillellä on myös sanansa sanottavana MM-taisteluun. Belgialaisen nopeus riittää vaikka mihin, mutta hänelle on sattunut liikaa ylimääräisiä virheitä viime kausien aikana. Viisinkertainen MM-hopeamitalisti jäi viime kaudella Ogierin ja Evansin jälkeen sarjassa kolmanneksi. 

 

Sebastien Loeb takaisin sarjaan?

 

48-vuotiaan konkarin tarkoituksena oli ajaa ainoastaan kauden avauskisa, mutta kun vauhtia riitti ja taidot ovat edelleen tallella, kiinnostusta löytyy muihinkin osakilpailuihin. Kauden avauskilpailusta Monte Carlosta tuli Loebille voitto.

Yhdeksänkertaisen maailmanmestarin tuttu kartanlukija Daniel Elena vaihtui ensimmäistä kertaa ranskalaisen ralliuran aikana. Hänen kartanlukijana toimi Isabelle Galmiche. Nähtäväksi jää, kuinka monta osakilpailua Loeb tulee kuitenkin ajamaan kauden aikana. Näyttöjen perusteella vauhtia riittää edelleen.

Seuraava osakilpailu ajaa Kroatiassa huhtikuun lopulla. Rovanperällä on loistava mahdollisuus kasvattaa johtoaan, kunhan vain auto kestää. Tällä kaudella ajetaan myös perinteinen Suomen MM-ralli. Nimeään viime kaudella vaihtanut Jyväskylän MM-ralli kantaa nykyään nimeä Secto Rally Finland. Kisa ajetaan elokuun alussa.