NHL-joukkue Los Angeles Kings on esiintynyt surkeasti tällä kaudella ja palkkakatto tuottaa sille takuulla ongelmia tulevaisuudessa. Joukkue on todellinen tikittävä aikapommi.

Los Angeles Kings on pelannut tällä kaudella NHL:ssä 78 ottelua, joissa se on kerännyt 67 pistettä, mikä on toiseksi pienin lukema koko sarjassa. Hyvältä ei näytä myöskään tuleva aika joukkueen sopimustilanteiden ja -rungon osalta. Ryhmässä on nähty tällä kaudella lukuisia ylipalkattuja ja ikääntyviä entisiä tähtipelaajia, joiden sopimukset jatkuvat vielä pitkään.

Kun enkelten kaupunkilaisilla on tällä hetkellä ainoastaan 2.27 miljoonaa dollaria tilaa palkkakatossa, on vähintäänkin mielenkiintoista nähdä, mitä organisaatiossa tehdään pelikenttien fossiileille. Tällä hetkellä Kings muistuttaa pelaajistoltaan lähinnä vanhojen norsujen hautausmaata.

Kuluvalle kaudelle joukkue hankki kohinalla Venäjällä KHL-liigassa useammalla peräkkäisellä kaudella viilettäneen maalintekijän, Ilja Kovaltšukin. Hankintaa hämmästeltiin jo ennen kuluvaa sesonkia, mutta viimeistään nyt voitaneen todeta, että venäläisen hintalapulla olisi ollut saatavilla jotakin järkevämpää ja laadukkaampaa.

35-vuotias venäläinen teki kruunupaitojen kanssa kolme vuotta kestävän sopimuksen, jonka nojalla kausiansiot ovat 6,25 miljoonaa dollaria jokaisella sopimuskaudella. Sopimuksessa on myös siirronestopykälä, mutta Kovaltšukista tuskin pääsisi eroon, vaikka ei olisikaan. Kokeneen laiturin sopumus oli ainoastaan kruunu Kingsin tikittävälle aikapommille.

Lukuisia tulokassopimuksia ja ikääntyviä kallispalkkaisia – ei lainkaan hyvä kombo

Kingsin kapteeni ja kiiltokuva on jo vuosia ollut slovenialainen hyökkääjä Anze Kopitar. 31-vuotias tähtipelaaja tekee kaudesta toiseen runsaasti tehopisteitä, mutta edes hän ei enää kymmenen miljoonan dollarin palkkansa arvoinen ole.

Kun tähän lisätään fakta siitä, että liikkeessä hidastuvalla ja ikääntyvällä hyökkääjällä on sopimusta jäljellä vielä viisi kautta – siis tämän kauden jälkeen – vie Kopitarin pahvi koko tämän ajan hyvän siivun palkkakatosta. Sopimuksessa on kaiken muun lisäksi siirron estävä pykälä ja vasta neljällä viimeisellä sopimuskaudella pelaaja valitsee seitsemän joukkuetta, joihin voisi siirtyä, jos häntä kukaan huolii.

Hyökkäyspäässä Kingsillä on Kovaltšukin ja Kopitarin lisäksi peräti kaksi muutakin yli viiden miljoonan kausipalkalla operoivaa hyökkääjää. Keskushyökkääjillä Dustin Brownilla, 34 ja Jeff Carterilla, 34, on molemmilla kolme kautta kuluvan sesongin jälkeen voimassa olevat sopimukset. Brownin sopimus on arvoltaan 5.87 miljoonaa dollaria ja Carterin pahvi puolestaan 5.27 miljoonaa.

Los Angelesin sopimustilanteen mukaan kolmella seuraavalla kaudella sen kallispalkkaisimmat hyökkääjät ovat myös sen vanhimmat hyökkääjät, kuten tällä kaudella. Nuorisokaartissa peräti viidellä pelaajalla on tulokassopimukset hyökkäyspäässä. Heihin lukeutuvat muun muassa Adrian Kempe, Michael Amadio sekä Alex Iofallo. Kovinkaan massiivisia sopimuksia näille pelaajille ei tarvitse tehdä NHL:n mittapuulla, mutta sopimukset pitäisi tehdä ensi kaudelle ja avoimella tilalla palkkakatossa se on haastavaa.

Puolustuksen tulevaisuus on kysymysmerkki, mutta yksi iso sopimus rajoittaa paljon

Kingsin tähtipuolustajalla Drew Doughtylla on tällä kaudella viimeinen vuosi sopimuksestaan seitsemän miljoonan dollarin kausiansioilla. 29-vuotias puolustaja niittaa seuraavilla kuudella kaudella eniten palkkaa Kingsissä, kun vuoteen 2025 loppuvan sopimuksen jäljellä olevat kaudet ovat arvoltaan huimat 11 miljoonaa dollaria.

Los Angelesissa maksetaan 33-vuotiaalle Dion Phaneuffille seuraavilla kahdella kaudella 5.25 miljoonaa dollaria ja 31-vuotiaalle Alec Martinezille neljä miljoonaa dollaria, niin ikään kahdella seuraavalla sesongilla.

Alakerrassa Matt Royn tulokassopimus päättyy tällä kaudella ja uusi sopimus olisi tehtävä. Hänenkin osaltaan jää nähtäväksi, riittääkö tila palkkakatossa ja jos ei, niin miten sitä pyritään raivaamaan. Tämä koskee toki kaikkia muitakin tulokassopimuksia, mutta hyvältä tilanne ei näytä.

 

Toimittaja: Roope Määttä

Artikkelikuva: Tiina Valavaara