Gunnar Bärlund (1911-1982) rankattiin maailman kolmanneksi parhaaksi raskassarjalaiseksi ja Joe Louisin kakkoshaastajaksi. Amatöörinä hän voitti EM-kultaa Budapestin kisoissa vuonna 1934.
(Kuva: GeeBee-turnaus/Facebook)

 

Yksi Euroopan kovatasoisimmista nyrkkeilyturnauksista eli GeeBee-turnaus järjestetään 40. kerran Helsingin Urheilutalolla. Turnaus on nimetty suomalaisen raskaansarjan nyrkkeilijän ja Euroopan mestarin Gunnar Bärlundin mukaan. Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Jussi Riikonen nostaa 33:sta suomalaisiskijästä ennakkoon vahvimmin esiin Arslan Khataevin ja Sam Morovatin.

Teksti: Joonas Nikander

Kansainväliset nyrkkeilyliitot IBA ja AIBA ovat luokitellut GeeBee-turnauksen arvokilpailujen jälkeen korkeimmalle tasolle. Turnauksessa on esiintynyt lukuisia olympiamitalisteja, maailmanmestareita ja Euroopan mestareita. 

“Meillä on poikkeuksellisen iso joukkue mukana turnauksessa: ottelijat lähtevät mittaamaan kansainvälistä tasoa. Mukana on 14 nais- ja 19 miesnyrkkeilijää” Suomen nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Jussi Riikonen sanoo.

Tarkoitus on myös lähteä harjoittelemaan ja hiomaan valmentajien yhteistyötä ja uusia toimintatapoja.

 

Suurimpana mitalitoivoina Khataev ja Morovati

 

Suurimmat odotukset kääntyvät Suomen joukkueessa ykkösnyrkkeilijä Arslan Khataeviin. 23-vuotias Khataev ottelee miesten 60-kiloisten sarjassa. Khataevin kuntoutusjakso on juuri päättynyt, mutta hän ei ole Riikosen mukaan vielä täydessä kunnossa.

Vastaan tulee Euroopan kärkinimiä. 12-vuotiaana Tsetseniasta sotaa pakoon lähteneelle Khataeville povataan silti jopa turnauksen ykkössijaa sarjassaan. 

“Vaikka Khataev ei ole vielä ihan täydessä kunnossa, haluamme mitata, mikä on tällä hetkellä taso ajatellen toukokuun Euroopan mestaruuskisoja. GeeBee-turnaus näyttää suuntaa, miten Arslan on kuntoutunut”, Riikonen kommentoi. 

Toiseksi nimeksi nostetaan esille 71-kiloisten sarjassa otteleva Sam Morovati. Vasta 18-vuotiaasta Morovatista ennakoidaan seuraavaa Suomen olympiamitalistia. Nuorukainen voitti viime vuonna sekä nuorten että aikuisten SM-kultaa kaataen jälkimmäisessä finaalissa Hannes Tolosen.

Naisten puolella katseet kääntyvät Pihla Kaivo-ojaan ja Vilma Viitaseen.  Alle 22-vuotiaiden Euroopan mestari ja viisinkertainen Suomen mestari Kaivo-oja, 19,  ottelee naisten 50-kiloisten sarjassa.

Vuotta vanhempi Vilma Viitanen puolustaa vuoden 2020 GeeBee-turnauksen voittoa 57-kiloisissa. Viitanen iski hopealle alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa 2021. Molemmat naiset osallistuvat toukokuun alussa järjestettäviin naisten MM-kisoihin.

 

Kaksinkertainen nuorten EM-mitalisti Vilma Viitanen (oik.) 2020 GeeBee-turnauksessa (Kuva: Päivi Ahola/GeeBee turnaus)

 

Riikosen mukaan muutama nyrkkeilijä antaa näyttöjä tuleviin EM-kisoihin, kuten Santeri Kemppainen, Benjamin Eriksson ja Antti Lehmusvirpi.

 

Kokonaistavoitteet maltilliset

 

“Jos näemme finaaleissa kolme suomalaista, niin olemme tyytyväisiä. Harvemmin suomalaisia on GeeBee-finaalissa nähty, mutta kolme siellä olisi kova saavutus”. Jussi Riikonen sanoo.

Arslan Khataevilta pitäisi Helsingin Tarmon päävalmentajan Marko Metzin mukaan tulla jopa turnausvoitto.

“Melkein kaikki muut ovat hienoja onnistumisia ja venymisiä, jos tulee voittoja”, Metz kiteyttää.

Suomen joukkueen valmistautuminen on mennyt muutamaa koronatartuntaa lukuun ottamatta suunnitelmien mukaisesti. Ryhmä on kilpailukiireiden ja turnausten ohella ehtinyt valmistautua GeeBee-turnaukseen noin 3-4 viikkoa. Metzin mukaan aikaa on kuitenkin ollut riittävästi.

“On ollut kalenterikisoja ja alle 22-vuotiaiden kisoja. On menty aika kisasta kisaan, mutta on tässä ehtinyt treenatakin – ja kaikki kisat ovat kuitenkin valmistautumista seuraavaan.”

Suomen nyrkkeilyn tulevaisuus ja huippunimet näyttävät taitojaan Helsingin Urheilutalolla. Turnaus lyödään käyntiin torstaina ensimmäisillä otteluilla kello 18.00.  Finaalit otellaan sunnuntaina kello 13.00 alkaen. Lippuja myydään ja turnausta voi mennä seuraamaan normaalisti paikan päälle.