Tutustuin kolmeen suomalaiseen ekomuotibrändiin ja rohkeisiin naisiin vaatteiden takana. Pikamuotia vastaan taistellaan yksi langanveto kerrallaan.
Heli MG eco faux furs on ryijyihin hurahtaneen Heli Miikkulainen-Gilbertin vaatebrändi. Turkistuotteet ovat eläin- ja ympäristöystävällisiä ja suurimmaksi osaksi biohajoavia. Ne ovat tehty pääosin ekologisesta juuttikankaasta ja ryijylangasta, joka on suomalaisten keksimä villainen, kestävä luksuslanka.
Inspiraatio vaatteisiin on lähtöisin viikinkiaikaisesta ompelutekniikasta. Viikingit käyttivät ryijyviittoja matkoillaan. Villalangat kestivät hyvin ja villa lämmittää märkänäkin.
Ekoturkikset ovat näyttäviä, mutta myös multifunkitionalistisia. Esimerkiksi takissa on irrotettavina osina mm. hihat ja alahelma, jotta takista saa tehtyä myös liivin tai vaikkapa hameen. Miikkulainen-Gilbert on suunnitellut vaatteet varsinkin paljon matkustaville naisille. Voit matkustaa kevyesti, ottamalla matkatavaroihisi vain yhden takin ja saatkin siitä monta erilaista asua.
Tekoturkikset ovat päällä pidettävää taidetta. Brändi on myös Helin oma kannanotto ekologisempaan elämään. Vaattet kulkeutuvat äidiltä tyttärelle ajattomuudellaan ja muokattavuudellaan, haastaen nopeasti kuolevia pikamuoti vaatteita.
Emilia Kiiskisen vaateyritys Kimeä Clothing on hitaan muodin tehopakkaus. Kiiskinen valmistaa uniikkeja ja ajattomia designejä vintagemateriaaleista, tarjoaa korjausompelupalveluja, ja lisäksi Kimeällä on myynnissä vintagevaatteita aina 40-luvulta 80-luvulle asti.
Materiaalit vaatteisiin löytyvät mm. 90-luvulla toimintansa lopettaneen vaatetehtaan jäämistöstä, sekä nettikirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Kimeän arvoihin kuuluvat vahvasti luonnonvarojen säästäminen, työn ja materiaalien laadukkuus, kestävyys, käsityön arvo ja yksilöllisyys.
Kiiskinen näkee pikamuodin suurimpina ongelmina materiaalien tuottamiseen kulutettujen luonnonvarojen tolkuttoman määrän ja työntekijöiden ala-arvoiset työolot. Nämä ongelmat korreloivat suoraan vaatteiden lyhyen käyttöiän ja halpojen hintojen kanssa – ilmastovaikutuksista puhumattakaan.
Kimeän asiakkaita yhdistää yksilöllisyys, paikallisen käsityön arvostus ja tietoisuus hyvien valintojen merkittävyydestä pitkällä tähtäimellä.
Nokosen perustaja ja suunnittelija Aino Kovalainen viettää päivä kerrallaan käsityöläisen arkea, luoden upeita, uniikkeja vaatteita luonnonmateriaaleista. Materiaalit ovat ekologiset nokkonen, pellava ja hamppu.
Asiakkaalle tehdään vaatteet mittatilauksena, ja hän saa päättää itse kankaan värit ja kuviot. Kuviot kankaissa ovat käsinmaalattuja, ja kankaita ei koskaan tule kahta samanlaista. Arvostus vaatetta kohtaan on suuri, kun se on uniikki ja näin myös sen käyttö on pitkäaikaista.
Nokosen vaatteet ovat puettavaa maalaustaidetta. Aino Kovalainen oppi Malesian matkallaan vahabatiikkikurssilla uuden maalaustekniikan, jossa vahabatiikilla kankaaseen saadaan hienon näköisiä kuvioita, joihin maali ei tartu.
Nokosen mallit sopivat monille vartaloille ja ovat suunnattu kaikenikäisille urbaaneille kaupunkilaisille.
Muistatko hetkiä, kun olet päässyt tonkimaan isoäitisi vaatekaappeja? Monta vuosikymmentä vanhat laadukkaat vaatteet tuntuvat ja näyttävät uusilta ja ovat niin ajattomia, että voit viskata ne suoraan päällesi. Minkälaisen maailman ja vaatekaapin haluat jättää tuleville lapsenlapsillesi?
Kuvat ja teksti: Mari Mäntynen
Mallit: Catrin Edlund, Tiina Sysimusta, Meri Johnsson