liiga_playoffit_joonas_vallius

Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Rauman Lukko sekä viimeisenä suoraan puolivälieriin edennyt Espoon Blues kohtaavat toisensa jääkiekkoliigan puolivälierissä. Raumalta perjantaina starttaava sarja ratkeaa neljällä voitolla.

Kotijoukkue juhli voittoa jokaisessa runkosarjakohtaamisessa
Jos katsoo runkosarjan keskinäisiä otteluita, tulee kotijoukkue olemaan vahvoilla tämän sarjan otteluissa. Risto Dufvan valmentama Lukko voitti runkosarjan viidestä keskinäisestä pelistä kaikki kolme kotimittelöään. Dufvan aisaparina aikoinaan JYP:ssä toimineen Jyrki Ahon Blues oli puolestaan parempi kummassakin Espoossa pelatussa kamppailussa. Kaikissa taistoissa ratkaisu saatiin varsinaisella peliajalla, joten pisteet menivät Lukon hyväksi 9-6.

Keskinäisistä otteluista on hankala löytää yksittäisiä tähtiä
Runkosarjassa espoolaiset pitivät pistepörssin voiton tehoilla 20+32 vieneen Ville Vahalahden mainiosti kurissa. Paraisilta kotoisin oleva hyökkääjä iski vain yhden maalin Bluesin verkkoon. Runkosarjassa bluesilaisten kultakypärä Tommi Huhtala (23+20) puolestaan rokotti Lukkoa kolmesti.

Keskinäisistä otteluista on hankala löytää yksittäisiä tähtiä, koska esimerkiksi jokaisessa koitoksessa oli eri voittomaalintekijä.

Lukko ylsi viime keväänä pronssiotteluun, Blues palaa playoffeihin
Viime keväänä Lukko nousi sensaatiomaisesti Villi Kortti -kierrokselta aina pronssiotteluun kaataen matkallaan Kärpät ja Jokerit sekä taipuen Tapparalle välierissä. Pronssiottelussa JYP oli parempi niukin 2-0 -numeroin. Kaksi vuotta sitten raumalaisten taival tyssäsi avauskierrokselle, keväällä 2011 se kuitenkin juhli pronssia. Lukko onkin ollut pudotuspeleissä viisi vuotta peräkkäin.

Bluesin kuluva kausi on sen sijaan edelliseen verrattuna selvästi plusmerkkinen. Vuosi sitten espoolaisten urakka päättyi jo runkosarjaan 12:nnelle sijalle. Viimeisen playoff-paikan vienyt Lukko oli päätöstaulukossa tosin vain kuusi pistettä edellä.

Viimeeksi kyseiset joukkueet olivat vastakkain pudotuspeleissä sesongilla 2011-2012. Tuolloin lopulta pronssiottelun hävinnyt Blues tiputti Lukon jatkosta jo avauskierroksella voitoin 2-1. Raumalaisten tapaan Espoossa on viimeeksi juhlittu mitalia keväällä 2011, kun Blues taipui loppuottelusarjassa HIFK:lle suoraan voitoin 0-4.

Lukon tehokasta hyökkäystä tukee vankka alakerta
Alivoimatilastossa vasta kahdeksanneksi sijoittunut Lukko oli runkosarjassa kolmanneksi tehokkain joukkue ylivoimalla 11 osumaa tehneen Aaron Gagnonin johdolla. Jos Lukko saa ylivoimansa toimimaan, voi Bluesilla olla raumalaisten kanssa tukalat paikat. Ville Vahalahden ja Aaron Gagnonin lisäksi myös Toni Koivisto ja Lauri Tukonen ovat hyviä viimeistelijöitä.

Lukon tehokkaan hyökkäyksen alla on maailmanmestari Petteri Nummelinin ja kahdeksankertaisen Suomen mestari Ilkka Mikkolan johdolla yksi Liigan vankimmista puolustuksista. Tällä kaudella jo väläytelleet nuoret Jesse Virtanen ja Juho Tommila ovat lupaavia kiekollisia pakkeja.  Alakerran pelipaikoista Raumalla on kova taisto, kun myös peruspakit Otto Honkaheimo, Matt Generous ja Antti Jaatinen taistelevat paikoista rosteriin.

Kirsikkana kakun päälle veskari Ryan Zapolski piti Lukkoa runkosarjassa toisinaan pystyssä käsittämättömillä torjunnoillaan.

 

Bluesista löytyy luisteluvoimaisia hyökkääjiä
Espoolaisten Tommi Huhtala on maalintekijän lisäksi luisteluvoimainen hyökkääjä, joka viihtyy kiekon kanssa. Bluesin iskun paikka puolivälierissä on vastahyökkäyksissä, kun Tomi Sallinen ja Miro Aaltonen ovat erittäin vaarallisia viimeistelijöitä. Mainittua kolmikkoa komppaa syötöillään HIFK-kasvatti Eetu Pöysti, joka teki runkosarjassa lopullisen läpimurtonsa nakuttaen 56 ottelussa hienot 24 maaliin johtanutta syöttöä. Espoolaisten ulkomaalaistrioon kuuluvat  Justin DiBenedetto, Tapparasta saapunut Philip McRae sekä hurjasti potentiaalia omaava Daniel Widing ovat paranteet otteitaan kauden edetessä.

Bluesin ykköskassari Jani Nieminen puolestaan pysäytti runkosarjassa pikkumustia yli 91 prosentin varmuudella, vaikka tammikuun jälkeen Niemisen otteita pystyi kuvaamaan epävarmoiksi. Liigan ykkösmaalivahdeista hänen torjuntaprosentti oli joukkueensa kotiotteluissa kärkipäässä, mutta keikkapeleissä Niemisen tilastot olivat koko sarjan huonoimpia. Bluesin maalinsuulla röyhkeät otteet ovat pakkien puolesta taattuja, kun kokeneet Kalle Kaijomaa, Olli Malmivaara ja Arto Laatikainen turvaavat selustaa.

LukkoOnValmisTaistoon
Rauman Lukko on ennakkosuosikki puolivälieräsarjassa Espoon Bluesia vastaan. (Kuva: Miska Miettinen)

Seuraa heitä / Lukko:
Ilkka Mikkola – Kahdeksan Suomen mestaruuden miehellä on 154 ottelun verran kokemusta Liigan pudotuspeleistä. Tällä kaudella Mikkola on ollut jämäkän puolustamisen lisäksi tehokas, kun miehen uusi yhden kauden piste-ennätys kirjataan nyt tehoin 6+27=33.

Filip Riska – Nelosketjun työmyyrä on yhdessä veljensä Erik Riskan sekä Olli Sipiläisen kanssa roolinsa parhaita Liigassa. Kaksinkertainen Suomen mestari on tehnyt ketjutovereidensa kanssa koko kauden tärkeää likaista työtä, jonka jatkuminen edelleen olisi Lukolle tärkeää.

Ville Vahalahti – Runkosarjan pistepörssin voittanut Vahalahti lähtee seurakavereineen kovin odotuksin kohti kevättä. Mikäli raumalaisten kultakypärä löytää tutun tehokkuuden yhdessä Aaron Gagnonin kanssa, ovat Bluesin puolustajat helisemässä.

Blues:
Jani Nieminen – 26-vuotiaan maalivahdin on petrattava pudotuspeleihin etenkin heikkoja  vierasotteita. Runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneella Lukolla on puolivälierissä kotietu.

Niemisen on pakko seisoa lähes päällään auttaakseen Bluesia ottelusarjassa.

Daniel Widing – Ruotsalaisella on potentiaalia hyökkäyspäässä vaikka mihin. Gävlessä syntyneellä pelimiehellä oli runkosarjassa käsijarru hieman pohjassa. Nyt pisteitä on kuitenkin alkanut syntyä, joka on erittäin hyvä asia tyyliltään pudotuspeleihin sopivalle laiturille.

Eetu Pöysti – Kauden Blues-komeettaa on hehkutettu ja ihan syystä. Painava laukaus on tuottanut miehelle yhden kauden maaliennätyksen, kun osumia on syntynyt jo kahdeksan. Tämän lisäksi KHL-Jokereihin siirtyvän miehen syöttötaito ja pelinluku ovat nousseet kuluvalla sesongilla aivan uuteen uskoon.

Arvio: Bluesin yksilöiden on pakko nostaa tasoaan pudotuspeleihin, mikäli he aikovat horjuttaa hyvänä kotijoukkueena tunnettua Lukkoa. Raumalaisten pelaajamateriaali on espoolaisia parempaa ja kokeneempaa. Myös Lukon ylivoima oli runkosarjassa kolmanneksi tehokkainta maaliahneen Aaron Gagnonin johdolla.  Risto Dufvan tiivis pelitapa siivittää raumalaiset välieriin vähämaalisten taistojen jälkeen otteluvoitoin 4-2.

Miska Miettinen / mmiettinen92