liiga_playoffit_joonas_vallius

Lähtökohdat

Pelicansin alkukausi oli todella vakuuttava 11 ensimmäisestä pelistään se hävisi ainoastaan yhden. Liito kuitenkin tyssäsi marraskuun lopussa, jolloin lahtelaiset käynnistivät ennätys pitkän tappioputken peräti 11 ottelua. Loppukaudesta joukkue kuitenkin tsemppasi itsensä runkosarjassa kahdeksanneksi ja onnistui voittamaan lomarengas kierroksella HIFK:n voitoin 2-0.

Tappara puolestaan oli lähes koko runkosarjan erittäin vahvassa vedossa. Pisteitä tuli tasaisella tahdilla läpi kauden. Ainoastaan viimeisissä peleissä se koki pienen notkahduksen hävittyään kolme peliä putkeen. Joukkue tosin kuittasi sen voittamalla viimeisen pelinsä ja päätyen runkosarjassa sijalle kaksi.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella viisi kertaa. Molemmat joukkueet ovat voittaneet kerran jatkoajalla, mutta muuten pelit ovat kääntyneet Tapparalle jo varsinaisella peliajalla.

Yhteismaalit keskinäisissä otteluissa ovat 15-8 Tapparan hyväksi.

Tilastojen valossa Tappara on selkeä ennakkosuosikki. Kirvesmiesten paras pistemies runkosarjassa oli Kristian Kuusela, joka saalisti 46 pistettä (19+27). Olli Palola oli paras maalintekijä 27 maalilla. Pelicansilla vastaavasti paras tehomies oli Vili Sopanen 42 pisteellä (12+30). Eniten maaleja pussinokille runkosarjassa teki Timo Pärssinen, joka nakutti 14 maalia.

Pelicansin rotaatiossa on tapahtunut kauden aikana paljon muutoksia. Jan Latvala on ainoa joka on pelannut kaikki 60 ottelua. Myös ketjukoostumukset ovat vaihdelleet todella paljon. Oikeastaan ketju Sopanen – Saarenheimo – Mustonen on pysynyt yhdessä pidempään. Tapparalla on ollut hieman vakaampaa. Kokoonpanosta löytyy kuusi miestä, jotka ovat pelanneet kaudella 60 ottelua. Lisäksi heidän kaksi ensimmäistä kenttää on ollut lähes koko kauden yhdessä.

Molemmilla on hyvät maalivahdit ja onnistuessaan kumpainenkin pystyy tarjoamaan joukkueelleen voiton. Tapparan vahti Juha Metsola saalisti runkosarjassa eniten nollapelejä 12 kappaletta. Miehen torjuntaprosentti 92,64 oli Liigan viidenneksi paras. Pelicansin Jere Myllyniemi oli torjuntaprosentilla 90,93 vasta Liigan 14. Vaikka miehen otteet ovat kauden mittaan hieman ailahdelleet, niin viimeistään HIFK-sarjassa Myllyniemi näytti, että hän pystyy tosipaikassa venymään koviin suorituksiin. Kahdessa ottelussa miehen torjuntaprosentti oli 98,33 päästäen vain yhden maalin.

Ratkaisun paikat

Tapparan yhtenäisempi kokoonpano on varmasti heidän etunsa. Myös aiempi playoff-kokemus on Tapparan puolella, heidän yltäen viime vuonna finaaliin asti.

Pelicansin joukkueessa on tosin todellisia konkareita, kuten Jan Latvala ja Timo Pärssinen. Myös kapteeni Tommi Paakkolanvaara sekä Pekka Saarenheimo ovat pelanneet useita playoff-otteluita. Yhdessä he eivät kuitenkaan ole kovin montaa playoff-kautta pelanneet.

Pelicans pystyy puolustuspelissä pistämään kampoihin, mutta hyökkäys on tamperelaisilla paljon laajempi. Varsinkin maalinteko on Tapparan vahvuus, kokoonpanosta löytyy runkosarjan paras maalintekijä Olli Palola 27 maalilla. Pelicansin maalinteko taas nojasi alkukaudella pitkälti Radek Smolenakin harteilla. Tästä kertoo se fakta, että hän jakoi parhaan maalintekijän paikan Timo Pärssisen kanssa 14 osumallaan. Vaikka Smolenak poistui lahtelaisten riveistä jo marraskuun alkupuolella.

Vastakkain ovat kaksi todella kokenutta valmentajaa. Tapparan Jukka Rautakorpi on valmentanut joukkueensa kerran Suomen mestaruuteen ja neljä kertaa pronssille. Hannu Aravirta on puolestaan luotsannut suojattinsa kaksi kertaa kultaan, kolmesti hopeaan sekä kahdesti pronssille. Aravirta on pitkän uransa aikana toiminut myös Suomen maajoukkue valmentajana ja kerännyt useita MM- sekä olympiamitaleja. Tässä parissa kokemus painottuu hieman Aravirran voitoksi.

Seuraa heitä

Tappara

Ville Nieminen

Erittäin kokenut “Nemo” on varsinainen playoff-pelaaja. Kovasta pelityylistään tunnettu hyökkääjä on yksi Tapparan tärkeimpiä lenkkejä kevään pudotuspeleissä. Mieheltä löytyy uransa takaa paljon NHL-otteluita ja sen lisäksi myös yksi Stanley Cup sormus.

Osaa tehdä likaista työtä maalinedessä ja pystyy ratkaisemaan otteluita.

Jan-Mikael Järvinen

Olli Palolan vierellä pelaava sentteri, joka on lyömässä itseään läpi Liigatasolle. Palolan useista osumista onkin kiittäminen juuri Järvistä, jonka tarjoilu on tällä kaudella ollut mainiota. 60 ottelussa 26-vuotias hyökkääjä saalisti 30 syöttöpistettä. Mielenkiintoista on nähdä mihin nuorukaisen rahkeet playoffeissa riittävät.

Nick Bailen

Tapparan takalinjoilla häärivä 24-vuotias amerikkalainen ei ollut alkukaudesta kovin vakuuttava, mutta vuoden vaihteen jälkeen on alkanut tehoja tulla. Tämän vuoden puolella Bailen on iskenyt 23 ottelussa 20 pistettä (8+12). Varsinkin ylivoimalla puolustaja on ollut todella vaarallinen.

Pelicans

Tommi Paakkolanvaaraa

31-vuotiaalta hyökkääjältä löytyy paljon kokemusta. Liigassa playoff-otteluita on 77 kappaletta. Kuudesti mies on pelannut finaaleissa, voittaen suomen mestaruuden kolme kertaa.

Paakkolanvaara pelaa hyvin kahteen suuntaan ja on tärkeässä roolissa joukkueessaan.

Ilkka Pikkarainen

Mies on tunnettu kovasta pelityylistään. Hän taklaa ja laukoo lujaa, myös maalinedustan hämmentäminen kuuluu  rooliin. Kun Pikkarainen on jäällä, niin yleensä silloin tapahtuu. Äkkipikaisena tunnettu Pikkarainen on loistava playoff-pelaaja, ainakin niin pitkään kuin pinna kestää.

Joel Mustonen

Loistavaa debyyttikauttaan pelaava Mustonen on mielenkiintoinen nimi. Nuorukainen kärsi reilun vuoden verran mykoplasmasta ja kuntoutti itseään alkukauden. 21-vuotias hyökkääjä palasi joulukuussa kaukaloihin, tehden debyyttinsä Liigaan. Hän vakiinnutti paikkansa kokoonpanossa erittäin pirteällä pelillä. 28 ottelussa mies latoi mukavat 12 pistettä (8+4).

Arvio:

Tappara lähtee tähän pariin selkeänä ennakkosuosikkina. Pelicansin puolustaessa loistavasti ja Myllyniemen venyessä, on lahtelaisilla kuitenkin mahdollisuus haastaa kirvesmiehet. Tämä toki vaatii myös tason nostoa monelta pelaajalta. Tapparalla on nälkää viime vuodesta paljon ja hopean tilalle kelpaa ainoastaan kulta. Uskonkin tamperelaisten yhtenäisemmän kokoonpanon siivittävän heidät jatkoon tästä parista.

Jori Pessala