Iso-Britannia tunnetaan suurena jalkapallomaana ja monet muut urheilulajit eivät saa yhtä isoa arvostusta Kuningatarsaarilla. Koripallo on yksi maailman seuratuimmista lajeista, mutta se jää Britannian massiivisen jalkapallokulutuksen varjoon.

Koripallon aloittaminen englannissa saattaa vaikuttaa monen silmään omalaatuiselta valinnalta, varsinkin kuin miettii kuinka suurta jalkapallokansaa he ovat. Miten englantilaiset nuoret päätyvät koripallon harrastamiseen?

 Connor Mountfield, 23, on pelannut koripalloa jo yli kymmenen vuotta ja edustaa paikallisessa liigassa Worthing DND:tä sekä myös kolmannen divisioonan Bognor GSD:ssä.

-Minä aloitin koripallon pelaamisen 11 vuotiaana, koska veljeni pelasi paikalliselle joukkueelle, ja katsottuani muutaman ottelun rakastuin lajiin.

Mountfield sai suuren vaikutuksen koripallosta jo nuoresta iästä ja nykyään hän pelaa kahdessa eri joukkueessa. On helppo seurata omien sisarusten jalanjälkiä, mutta lajin omat maagiset hetket sai Connorin innostumaan koripallosta.

-Vaikeuksia englantilaisessa koripallossa on raha sekä jalkapallon suosio. Rahoitus on vähäinen ja vasta kun englanti voittaa mitaleja, niin on myös koripalloon mahdollista saada rahoitusta.

Jalkapallon vetovoima englannissa vaikeuttaa monien pienempien lajien kiinnostusta nuorille. Raha on myös osa ongelmaa, mistä juuri koripallo kärsii.

Kuva: Eetu Ikola

 

Vuoden 2017 Eurobasketkisoissa Englanti sijoittui sijalle 22. Englanti koki rankat kisat, kun viidestä ottelusta joukkue hävisi jokaisen. Muista arvokisoista Englanti on myös monesti jäänyt paitsi, sillä he eivät ole päässeet kisoihin asti. 

-Englannissa on vaikeata tehdä uraa koripallon pelaajana, koska palkat ovat tosi matalia jopa korkeimmassa sarjassa. Mahdollisuus tulla scoutatuksi ja päästä pelaamaan ulkomaille on jo huomattavasti parempi vaihtoehto, sillä ulkomailla maksetaan paremmin pelaajille.

Englannin vuoden 2019 joukkueesta vain kaksi pelaajaa pelasivat ennen kisoja Isossa-Britanniassa. Muut pelaavat ulkomailla, jossa taso on parempi ja palkka on myös suurempi verrattuna Englantiin.

-Monilla koripallon pelaajilla on myös toiset työpaikat kuten valmentaminen.

Ammattikoripalloilijana ei pysty elättämään itseään Englannissa ja toissijainen työpaikka mahdollisesti myös karistaa monia nuoria koripalloilijoita pois, jatkaen pelaamista vain harrastuksena. 

-Olen henkilökohtaisesti nähnyt koripallon suosion kasvavan vuosien varrella, varsinkin nuorisossa. Nykyään on enemmän koripallopainotteisia iltapäiväkerhoja ja enemmän mahdollisuuksia pelata, vaikka se olisikin vain paikallisessa puistossa.

Brightonin lämpiminä kesäpäivinä voi rannalla sijaitsevan koripallokentän nähdä elävänä, kun nuoriso pelaa palloa kentällä. Koripallo ei ole kuollut laji Englannissa eikä myöskään Euroopassa ja tämä on eurooppalaisille koripallofaneille tärkeää.

Englantilaiset ovat saaneet parempia mahdollisuuksia koripallon pelaamisen suhteen ja siihen löytyy myös nykyään tausta tukea iltapäiväkerhojen ja koulujen muodossa. On mahdollista nähdä koripallon kasvu englannissa, ja mitä tulevaisuus tuo Kuningatarsaarten valtioille koripallon suhteen jää nähtäväksi.