Tamperelaisseurat ovat ovat sarjakärjessä pudotuspelien kynnyksellä. Kuva: Liiga/Twitter

 

Tampereen paikalliskamppailuissa on nähty tunnelmaa, tiukkaa vääntöä ja armotonta periksiantamattomuutta. Nyt kun Tapparan ja Ilveksen kotihallin kapasiteetti on kasvanut noin 6000 paikalla upouuden Nokia Arenan myötä, voidaan kotipesää pitää yhtenä Euroopan parhaimmista monitoimiareenoista. Mutta paljonko merkitystä Tampereen herruudella on jatkopeleissä, ja mitä fanit ajattelevat aiheesta?

Teksti: Jesse Hietikko

Nokia Arenaa edeltänyttä Hakametsän jäähallia ei tulla unohtamaan, kyseessä on kuitenkin Suomen ensimmäinen ja perinteikkäin jäähalli. Tampereen paikalliskamppailuja legendaarisessa “Hakamettän halllissa” on pelattu runkosarjassa yhteensä 297 runkosarjaottelua. 

Näistä Tappara on vienyt nimiinsä 138 ottelua, Ilves 113 ja tasapeliin on päädytty 26 kertaa. Pudotuspeleissä voitot ovat tasan 10-10. 

Mestiksessä kiekkoileva KOOVEE ’’peri’’ Hakametsän jäähallin ja pelaa tätä nykyä kotiottelunsa siellä. Myös seurojen A-juniorit jatkavat vanhassa hallissa.

Tällä kaudella Nokia Arenalla on pelattu neljä paikalliskamppailua. Kohtaamisten voitot menivät tasan, pisteet kuitenkin Ilves-leiriin lukemin 7-5. Kun mukaan lisätään kauden kaksi aikaisempaa paikallisvääntöä Hakametsässä, ovat pisteet Ilveksen hyväksi 13-5.

Asetelmasta tekee normaaliakin herkullisemman se fakta, että Tappara ja Ilves käyvät pitkästä aikaa kamppailua myös runkosarjan voitosta, Mikkelin Jukureiden ohella. Pudotuspelejä ajatellen paikallisottelut pistejakoineen voivat nousta vielä arvoon arvaamattomaan, mikäli seuroja erottaisi kauden päättyessä vain muutama piste. 

Jos molemmat seurat lähtevät kevään peleihin sijoilta yksi ja kaksi, voivat tamperelaiset kohdata vasta mitalipeleissä.

 

https://twitter.com/Tapparaofficial/status/1501240074230501381?t=J6SiKeiNzFS5HpI6Z3Gcjg&s=19

 

Tappara hallitsee, Ilves haastaa

 

Tappara on viime vuosien aikana tunnetusti hallinnut paitsi Tampereen myös Suomen jääkiekkoa. Seitsemän kautta kestänyt mitaliputki tuli päätökseen vasta viime keväänä, kun pronssiottelussa Tappara kohtasi Helsingin IFK:n ja hävisi ottelun murskalukemin 1-7. 

Kuitenkin aihetta kotipaikkakunnalla ylpeilyyn riittää, sillä Ilveksellä meno ei ole ollut aivan yhtä ruusuista ollut. Saman seitsemän kauden aikana Ilves ei ole napannut yhtään mitalia, eikä myöskään ole pelannut mitaliotteluissa. 

Yhdet finaalit on pelattu. CHL:n loppuottelussa Tappara kohtasi ruotsalaisen Röglen. Ängelholmissa pelatussa finaalissa oli kirvesrinnoille kuitenkin tarjolla pelkkää hopeaa. 2-1-loppulukemat jäivät kotijoukkueen hyväksi tulostaululle, ja pytty matkasi täten jälleen kerran länsinaapuriin.

Ilveksen viimeisimmästä liigamestaruudesta on kulunut jo 37 vuotta; karu tosiasia, jota kukaan tupsukorvien kannattaja tuskin haluaisi muistaa. Vuonna 2001 saavutettu pronssi on perinteikkään kiekkoseuran tuorein mitali SM-liigassa. 

Täksi kaudeksi Ilves on kuitenkin ryhdistäytynyt ja saattaa kevään tullen pelata jopa mitaleista. Ilves on tällä hetkellä toisena Tapparan jälkeen yhden ottelun vähemmän pelanneena ja tulee pääsemään suoraan puolivälieriin, ensi kertaa sitten kauden 2005-2006. Tuolloin Ilves putosi jatkosta neljällä suoralla häviöllä mestaruuteen asti rymistellyttä HPK:ta vastaan.

 

 

“Pumppu ei kestäisi paikallisfinaaleja” 

 

Tampereen herruudelta on merkitystä joukkueille, mutta etenkin kannattajille. Tapparan kannattaja Jarkko Koskinen ja Ilveksen kannattaja Marko Palo vahvistavat asian Trombitille.

Uskoitteko kauden alussa kärkikaksikon koostuvan tamperelaisseuroista?

Jarkko: ’’Ei se nyt ensisijainen ajatus ollut, muttei myöskään kovin kaukainen, koska tuo naapurikin on vahvistunut. Kyllä Tapparankin tilanne on se, ettei aina voi siellä kärjessä olla. Sanotaan, että kärkipaikkaa piti täysin mahdollisena.’’

Marko: ’’No ei ollut mitään syytä epäillä, etteikö näin voisi olla. Olin lähinnä miettinyt sitä, että Ilves on siellä kärjessä, mutta tietysti Tappara on aina ollut kova.’’

Viime vuosina Tappara on menestynyt keväisin, Ilves ei. Mutta mikä määrittää ’’Tampereen herran’’ – eli kumpi on tärkeämpää, keskinäiset kohtaamiset vai se, kumpi pärjää paremmin loppupeleissä?

Jarkko: ’’Se, joka pärjää keväällä paremmin. Ei sitä mestaruutta paikallispeleissä voiteta – tosin voi olla, että tänä vuonna voitetaankin.’’

Marko: ’’Molemmat ovat tärkeitä. Tietysti haluamme menestyä paremmin kuin Tappara, mutta kyllä keskinäiset matsitkin ovat tärkeitä. Kauden aikana saadaan niistä voitoista pieniä palkintoja, mutta tietysti on pääasia, että olisimme kauden päätyttyä siellä korkeammalla ja mieluusti mitaleilla.’’

 

Veli-Matti Savinainen vahvistaa Tapparaa loppukauden. Kuva: Tinja Sallinen

 

Kumpi kirpaisee enemmän paikalliskamppailussa: rökäletappio vai viime hetken voittomaali?

Jarkko: ’’Kyllä se varmaan viime hetken voittomaali on.’’

Marko: ’’Viime hetken voittomaali ehdottomasti on. Jos paikallisessa tulee rökäletappio, niin jotenkin peli on mennyt samoin muutenkin. Mutta jos on muuten ollut hyvä peli ja tulee joku viime hetken voittomaali Tapparalle, niin se syö kyllä miestä niin saakelin lujaa.’’

Molemmilla seuroilla on mennyt tällä kaudella lujaa. Mikä on kauden toistaiseksi paras hetki?

Jarkko: ’’Tapparan 7-0-voitto Ilveksestä uuden hallin avajaisviikonloppuna.’’

Marko: ’’Matias Mäntykiven viime hetken voittomaali Tapparaa vastaan. Kyllä meillä siinä hetkessä katsomossa lähti meno kaikista henkseleistä. Hetki on itsellä päällimmäisenä mielessä, ja vielä tuoreessa muistissakin.’’

 Entä mikä olisi tämän kauden unelmafinaali?

Jarkko: ’’ No valitettavasti se ei ole Tappara-Ilves, sitä ei vaan pumppu kestä. Vihjasin tänään töissä, että Tappara-HIFK on finaalipari tällä kaudella, ja totta kai Tapparan pitää voittaa.’’

Marko: ’’Niin, aina sitä kaikki sanovat ja pelätäänkin, että jos se olisi Ilves-Tappara ja kuinka sitten käy. Mutta kyllä on pakko sanoa Ilves-Tappara ja tietysti haluaisin, että Ilves finaaleissa veisi Tapparaa. Se olisi unelmafinaali.’’

 

Marko Anttila tuo kokoa Ilveksen hyökkäykseen. Kuva: Tinja Sallinen